Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ετοιμος να θέσει θέμα Αιγαίου δηλώνει ο Τσεμ
Ετοιμος να θέσει θέμα Αιγαίου δηλώνει ο Τσεμ

(14/04/2000, 06:30 GMT)

Αισιόδοξος για συνομιλίες για Αιγαίο δηλώνει ο Τζεμ
Ετοιμος να θέσει το θέμα του Αιγαίου εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρόκειται σύντομα να ξεκινήσουν συνομιλίες για το εν λόγω θέμα, που προκαλεί και τις μεγαλύτερες αντιδικίες μεταξύ τους. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο ίδιος μιλώντας στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου - λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών - επισήμανε πως η Αγκυρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες για το εν λόγω θέμα όταν θα είναι έτοιμη και η Αθήνα. Την ίδια στιγμή πάντως ο υπουργός Αμύνης της χώρας, Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου, δικαιολογώντας την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αγοράσει νέα όπλα, τονίζει ότι οι όποιες προσωρινές βελτιώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις γειτονικές της χώρες δεν είναι αρκετές για να θεωρηθούν λήξαντα τα προβλήματα.

Δηκτική επίθεση της Guardian κατά Πάγκαλου
Η Ελλάδα παραδίδει τον πολιτισμό στον "Βασιλιά της Γκάφας" είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι η υπόθεση των Ελγινείων μαρμάρων έχει ανατεθεί σε κάποιον που... πετάει τούβλα. Η ανταπόκριση από την Αθήνα επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας ανέθεσε σε έναν από τους πιο εριστικούς και θορυβώδεις πολιτικούς της Ευρώπης τη λεπτή υπόθεση της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα. Ο λόγος βέβαια γίνεται για τον νέο υπουργό Πολιτισμού, Θεόδωρο Πάγκαλο.

Ο ΟΤΕ προ των πυλών του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας
Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η εξαγορα του Οργανισμού Τηλεπικοινιών της Βουλγαριας απο την κοινοπραξία του ελληνικού ΟΤΕ με την Ολλανδική KPN. Το μόνο που απομένει είναι να διασαφηνισθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και να ψηφισθεί από τη βουλγαρική βουλή τροπολογία, που θα καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της χώρας μετά την ιδιωτικοποίηση του. Ακόμη όμως δεν έχουν ορισθεί οι τελικές ημερομηνίες υπογραφής των συμβολαίων.

Αντιπολιτευτικές εκδηλώσεις στο Βελιγράδι
Ανασυντάσσεται και πάλι η αντιπολίτευση στη Σερβία έπειτα από οκτώ μήνες σχετικής αδράνειας. Αυτή τη φορά διοργανώνει νέα σειρά διαδηλώσεων που ξεκινούν σημερα από το Βελιγράδι. Στόχος της σημερινής διαδήλωσης είναι να ασκηθει πιέση στην κυβέρνηση του Σλομπονταν Μιλοσεβιτς ώστε να προχωρήσει σε προωρες εκλογες.

Συνεχίζεται το ... σήριαλ Ελιάν
Αμερικανο - κουβανοί διαδηλωτές πανηγυρίζουν στο Miami μετά την απόφαση Αμερικανικού δικαστηρίου να σταματήσει την άμεση παράδοση του εξάχρονου Ελιάν Γκονζάλεθ στον πατέρα του και την επιστροφή στη Κούβα. Το σήριαλ για την τύχη του μικρού Ελιάν συνεχίζεται αργότερα σήμερα όταν το δικαστήριο θα επανεξετάσει την υπόθεση.

Η Δούμα επικυρώνει την START II
Η κάτω βουλή της Ρωσίας - η Δούμα- αναμένεται σήμερα να επικυρώσει την συμφωνία για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων - τη START II.  Η Συμφωνία είχε υπογραφεί απο τους προέδρους Μπούς και Γιέλτσιν στη Μόσχα το 1993. Η Αμερικανική Γερουσία επικύρωσε τη συμφωνία το 1996, αλλά η εφαρμογή της καθυστέρησε λόγω της άρνησης της Ρωσικής βουλής να κάνει το ίδιο. Ο ανταποκριτής του BBC για αμυντικά θέματα μεταδίδει ότι η επικύρωση της START II θα επιφέρει σημαντική μείωση στα πυρηνικά οπλοστάσια της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επίθεση Μουγκάμπε κατά Βρετανίας
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρομπερτ Μουγκάμπε δήλωσε ότι η απαλλοτρίωση των αγροκτημάτων που ανήκουν στους λευκούς θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά τις αντιδράσεις της Βρετανίας και άλλων Ευρωπαικών χωρών. Σε ομιλία του στην συνάντηση κορυφής των χωρών του τρίτου κόσμου στην Κούβα, ο κύριος Μουγκάμπε επιτέθηκε σφοδρά στη Βρετανία λέγοντας ότι προσπαθεί να διαιωνίσει την ιστορική αδικία -οπως την αποκάλεσε - ενος μικρού αριθμού λευκών που ελέγχουν τη περισσότερη γή στη Ζιμπάμπουε.
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.