Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Το χρηματιστήριο του Τόκυο
Το χρηματιστήριο του Τόκυο

(17/04/2000, 19.00 GMT)

Σταθεροποίηση των τιμών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Οι τιμές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σταθεροποιήθηκαν μετά τη νευρικότητα των επενδυτών κατά την έναρξη της πρωινής συνεδρίας. Οι τιμές των μετοχών υψηλής τεχνολογίας του δείκτη Nasdaq ανέκαμψαν αφού πρώτα σημειώθηκαν απώλειες της τάξης του 2% . Πάντως και στο δείκτη Dow Jones η αύξηση είναι οριακή. Ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι μεταδίδει ότι η αστάθεια στις χρηματαγορές είναι αποτέλεσμα των διορθωτικών κινήσεων μετά τη θεαματική υπερτίμηση των μετοχών υψηλής τεχνολογίας. Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι πιέσεις γιά την πώληση των μετοχών θα συνεχισθούν επειδή υπάρχουν φόβοι γιά άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Συνεχίζονται οι εργασίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Στην Ουάσιγκτον, χωρίς τη μεγάλη παρουσία των διαδηλωτών των δύο τελευταίων ημερών, συνεχίσθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πάντως η αμερικανική κυβέρνηση, λόγω των διαδηλώσεων  αποφάσισε  να κλείσει πολλές από τις υπηρεσίες της σήμερα.  Χθες χιλιάδες άτομα περικύκλωσαν τα κτίρια όπου γίνονται οι συναντήσεις τελικά όμως δεν κατόρθωσαν να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της διάσκεψης. Περισσότερα από 600 άτομα έχουν συλληφθεί, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην αμερικανική πρωτεύουσα. Στην ημερησία διάταξη των συνομιλιών συμπεριλαμβάνονται θέματα που αφορούν τον περιορισμό των χρεών των χωρών του Τρίτου Κόσμου και την αντιμετώπιση του Aids.

Συνομιλίες Πούτιν - Μπλερ
Την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την εκλογή του πραγματοποιεί  στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος είχε ήδη  συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ στη Ντάουνινγκ Στριτ. Ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη , μολονότι οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές απόψεις γιά τη σύρραξη στην Τσετσενία. Από την πλευρά του ο κ. Μπλερ τόνισε ότι η Δύση θα πετύχει περισσότερα αν συνεργασθεί με τη Μόσχα. Ο Ρώσος ηγέτης είχε  επίσης επαφές με Βρετανούς επιχειρηματίες σε μία προσπάθεια να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα του. Η επίσκεψη Πούτιν θεωρείται από τους αναλυτές μία πρώτη προσέγγιση με τη Δύση μετά την εκλογή του, τον περασμένο μήνα, και την κύρωση της συνθήκης ΣΤΑΡΤ 2 για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων από τη Δούμα.

Αποσύρονται οι ισραηλινές δυνάμεις από το Λίβανο
Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσημα ότι προτίθεται να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Νότιο Λίβανο στις αρχές Ιουλίου. Το Ισραήλ έχει καταλάβει μεγάλο μέρος του Νοτίου Λιβάνου πρίν από είκοσι χρόνια με το επιχείρημα ότι η κατάληψη των εδαφών αυτών ήταν απαραίτητη γιά την προστασία των ισραηλινών πολιτών από τις επιθέσεις των ακραίων ισλαμιστών. Οπως όμως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στην Ιερουσαλήμ η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης δεν πρόκειται να συμβάλλει στη γεφύρωση των διαφορών λόγω του αδιεξόδου στις συνομιλίες Ισραήλ-Συρίας.

Ετοιμος να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός της Ιταλίας
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ' Αλέμα είναι πρόθυμος να υποβάλλει την παραίτησή του  μετά τη  νίκη που σημείωσε η κεντροδεξιά παράταξή υπό την ηγεσία του Σιλβιο Μπερλουσκόνι στις χθεσινές τοπικές εκλογές. Ήδη η αντιπολίτευση, δια στόματος του γερουσιαστή της Φόρτσα Ιτάλια, Ενρίκο Λα Λότζα κάλεσε την αριστερή κυβέρνηση του Μάσιμο Ντ' Αλέμα να παραιτηθεί ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το κόμμα του κ. Μπερλουσκόνι σε συνεργασία και πάλι με την αυτονομιστική Λέγκα του Βορρά του Ουμπέρτο Μπόσι, ο οποίος είχε γίνει αιτία να πέσει η βραχύβια κυβέρνησή του το 1994, επεκράτησε σε εννέα από τις δεκαπέντε περιφέρειες της Ιταλίας στις οποίες διεξήχθησαν τοπικές εκλογές.

Αγεφύρωτο το χάσμα Αυστρίας-Ευρωπαικής Ενωσης
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας απείλησε με αντίποινα αν συνεχισθεί η υποβάθμιση των δεσμών της Βιέννης με τις υπόλοιπες πρωτεύουσες της κοινοτικής Ευρώπης. Ο κ. Καρλ - Χάιντζ Γκράσερ σε συνέντευξη που έδωσε στην αυστριακή  εφημερίδα Κούριερ υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που συνεχισθεί η πολιτική των κυρώσεων,  η Βιέννη μπορεί να μη προχωρήσει στην καταβολή των πληρωμών της προς την Κοινότητα  ενώ παράλληλα θα ασκήσει συστηματικά το δικαίωμα της αρνησικυρίας στη διαδικασία που αφορά τη λήψη των αποφάσεων. Από την πλευρά της η Ευρωπαική Επιτροπή έκανε σαφές ότι είναι πολύ πιθανό να επιβληθεί πρόστιμο στην αυστριακή κυβέρνηση αν δεν ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις όσον αφορά τις συνεισφορές στον κοινοτικό προυπολογισμό.

Εκρυθμη η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε εξέφρασε τη λύπη του γιά το φόνο λευκού γαιοκτήμονα το Σαββατοκύριακο. Από την άλλη μεριά σε συνάντηση γαιοκτημόνων  δεν αναφέρθηκε καθόλου στη δολοφονία δύο μαύρων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης. Στο μεταξύ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ έχει αρχίσει επαφές με άλλους ηγέτες χωρών της Αφρικής γιά να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε με στόχο να σταματήσει η κατάληψη των αγροκτημάτων που ανήκουν στους λευκούς.

Νέος πρόεδρος στη Ρουάντα
Η Βουλή στη Ρουάντα εξέλεξε με μεγάλη πλειοψηφία τον κ.Πόλ Καγκάνε ως το νέο πρόεδρο της χώρας. Ο στρατηγός Καγκάνε που πρίν από την εκλογή του ασκούσε καθήκοντα αντιπροέδρου είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ρουάντα που γιά πρώτη φορά από το 1962  εκλέγεται από τη μειοψηφία της φυλής των Τούτσι. Ο κ. Καγκάνε αντικαθιστά τον κ.Παστέρ Μπιζιμούνγκου ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα μετά από σειρά διαφωνιών με τους συνεργάτες του.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.