Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ρωσικός πύραυλος Τοπόλ
Ρωσικός πύραυλος Τοπόλ

(21/04/2000, 16.45 GMT)

Η Ρωσία υιοθέτησε νέο στρατιωτικό δόγμα
Η Ρωσία υιοθέτησε νέο στρατιωτικό δόγμα το οποίο προβλέπει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα σε ενδεχόμενη διένεξη εάν κρίνει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης της απειλής. Ρώσοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι το νέο δόγμα είναι καθαρά αμυντικό. Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας ελήφθει ενώ η ρωσική Κάτω Βουλή επικύρωσε σήμερα τη Συνθήκη για την Ολοκληρωτική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών. Την περασμένη εβδομάδα είχε εγκρίνει τη συνθήκη ΣΤΑΡΤ 2 για τη μείωση των εξοπλισμών. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η έγκριση της συνθήκης αυτής από την Κάτω Βουλή θα επιτρέψει στο νέο ηγέτη της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στη σημαντικότατη διάσκεψη που οργανώνει ο ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα για τα πυρηνικά όπλα: η αμερικανική Γερουσία αρνείται μέχρι στιγμής να εγκρίνει τη συνθήκη για τις πυρηνικές δοκιμές.

Η Γιουγκοσλαβία προσχωρεί στην Συνθήκη για τα χημικά όπλα
Ο Οργανισμός για την απαγόρευση των χημικών όπλων χαιρέτησε την απόφαση της Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να ενταχθεί στην Συνθήκη που απαγορεύει την κατασκευή και χρήση χημικών όπλων. Ο στρατιωτικός συντάκτης του BBC επισημαίνει ότι μετά την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας, όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν αποκυρήξει την κατασκευή και χρήση χημικών όπλων.

Στην Τουρκία αναβάλλεται η απόφαση για κατασκευή πυρηνικής ενεργειακής μονάδας
Η κυβέρνηση της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται το σχέδιο για την κατασκευή της πρώτης πυρηνικής μονάδας παραγωγής ενέργειας για οικονομικούς λόγους. Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας δήλωσε ότι το υπουργείο οικονομικών δεν μπορεί να εγγυηθεί την χρηματοδότηση του έργου λόγω της συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που προβλέπει μείωση των δημοσίων δαπανών, και έτσι η οριστική απόφαση αναβάλλεται για μια ακόμη φορά. Το προτεινόμενο έργο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις Οικολογικών οργανώσεων δίοτι σχεδιάζεται να κτιστεί σε σεισμογενή περιοχή, κοντά στο Ακουγού στις νότιες ακτές της Τουρκίας.

Την θανατική ποινή ζήτησε για τον αδελφό του Οτσαλάν, Τούρκος εισαγγελέας
Για προδοσία διώκεται ο αδελφός του ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλά Οτσαλάν. Σύμφωνα με τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, ο εισαγγελέας στη πόλη Ντιαρμπακίρ, της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας ζήτησε την επιβολή της θανατικής ποινής για τον Οσμάν Οτσαλάν, ηγετικό στέλεχος του ΠΕ ΚΑ ΚΑ του οποίου τα ίχνη αγνοούνται.

Σύνοδος κορυφής στη Ζιμπάμπουε
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Δημοκρατία του Κογκό είναι το θέμα που συζητούν σε θέρετρο της Ζιμπάμπουε οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής, της Ναμίμπια, της Ουγκάντα, της Μοζαμβίκης και ο υπουργός εξωτερικών της Ρουάντα  με τον Πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη νότια Αφρική η συνάντηση έδωσε την ευκαιρεία να ασκηθούν διπλωτικές πιέσεις στον πρόεδρο Μουγκάμπε να δώσει λύση στην ένταση που έχουν προκαλέσει στη Ζιμπάμπουε οι καταλήψεις πολλών μεγάλων αγροκτημάτων που ανήκουν σε λευκούς από μαύρους, παλαίμαχους του πολέμου για την ανεξαρτησία. Πιέσεις δέχεται ο Πρόεδρος Μουγκάμπε και από την διεθνή κοινότητα : η Σουηδία, π.χ., που είναι μία από τις χώρες που χορηγούν τη μεγαλύτερη βοήθεια στη Ζιμπάμπουε, έκανε σαφές πως εάν δεν υπάρξει βελτίωση και δεν αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει την συνεργασία της με το Χαράρε.

Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση στη Βουλγαρία
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ εμφανίζεται σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου για να συζητήσει τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες είχε αποκρύψει στοιχεία που αφορούσαν ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του που κατηγορούνται για διαφθορά.  Οι καταγγελίες έγιναν από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Μπογκομίλ Μπόνεφ ο οποίος υποστηρίζει ότι είχαν συγκαλυφθεί εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών που χαρακτήριζαν διεφθαρμένους τους αξιωματούχους αυτούς. Χθες, ο κ. Κόστοφ παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη, ζήτησε συγγνώμη αλλά δήλωσε πως δεν θα παραιτηθεί.

Ιταλία: προς κυβέρνηση Αμάτο
Ο Πρόεδρος Τσιάμπι της Ιταλίας αναμένεται σήμερα ν'αναθέσει στον Υπουργό Οικονομικών Τζουλιάνο Αμάτο την εντολή για τον σχηματισμό νέας κυβερνήσεως της κεντροαριστεράς μετά την παραίτηση του Μάσιμο Ντ'Αλέμα. Η δεξιά αντιπολίτευση, υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υποστηρίζει ότι η ήττα της κεντροαριστεράς στις τοπικές εκλογές καθιστά επιτακτική την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αλλά, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Ο Τζουλιάνο Αμάτο είχε διατελέσει πρωθυπουργός στο διάστημα 1992-1993.

Επίσκεψη Ζιάνγκ Ζεμίν στην Αθήνα
Ο πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν πραγματοποιεί δίημερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη επίσκεψη κινέζου προέδρου στην Ελλάδα. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στα πλαίσια της δεκαπενθήμερης περιοδείας του κ. Ζιάνγκ στη Μέση Ανατολή και στην Τουρκία. Σύμφωνα με κινέζους αναλυτές, η Ελλάδα μπορεί να παίξει συνδετικό ρόλο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία.

Νέος γύρος συνομιλίων για το Μεσανατολικό αρχίζει τέλη Απριλίου
Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε στην Γουάσινγκτων ότι ο νέος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλίων για την Μέση Ανατολή θα αρχίσει στο Ισραηλινό λιμάνι Εϊλάτ στα τέλη Απριλίου. Ο τελευταίος γύρος των συνομιλίων ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα με διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων ότι οι Ιρσαηλινοί δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά την σύναψη συμφωνίας για τα σύνορα, το καθεστώς που θα διέπει την Ιερουσαλήμ και το θέμα των Παλαιστινίων προσφύγων.

Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν υπόσχεται μέτρα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, υποσχέθηκε να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσουν οι παραβίασεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χωρα του. Στον εναρκτήριο λόγο του σε διήμερο συνέδριο, που πραγματοποίειται υπό την αιγίδα της κυβέρνησης στο Ισλαμαμπάντ, ο στρατηγός Μουσαράφ ανακοίνωσε σειρά μέτρων που, όπως τόνισε, έχουν στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, των παιδιών και των θρησκευτικών μειονοτήτων. Μόλις εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά, είπε ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, θα προκηρυχθούν εκλογές.

Επεισόδιο μεταξύ ρωσικού περιπολικού και ιαπωνικού αλιευτικού
Περιπολικό του ρωσικού ναυτικού κατέσχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ιαπωνικό αλιευτικό βορείως της νήσου Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ μεταδίδει ότι το αλιευτικό βρισκόταν στα ρωσικά χωρικά ύδατα και πως το περιπολικό άνοιξε πυρ όταν το ιαπωνικό σκάφος αρνήθηκε να σταματήσει. Η Ιαπωνική πλευρά ανακοίνωσε ότι το περιστατικό σημείωθηκε στα χωρικά ύδατα της. Το επεισόδιο συνέβη κοντά στις νησίδες που η Ιαπωνία αποκαλεί Βόρεια Εδάφη και η Ρωσία Νότιες Κουρίλες.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

.
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.