Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Aσθενής του AIDS στην Αφρική
Aσθενής του AIDS στην Αφρική

(01/05/2000, 0900 GMT)

Το ΑIDS απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι η εξάπλωση του AIDS είναι πλέον τόσο σοβαρό ζήτημα που απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε να επανεξεταστεί η πολιτική για την αντιμετώπιση του AIDS και διπλασίασε τα κονδύλια που διαθέτει για την αντιμετώπιση της ασθένειας σε άλλες χώρες. Η έκθεση που ετοιμάστηκε για την κυβέρνηση Κλίντον βάση στοιχείων που διαθέτουν οι μυστικές υπηρεσίες, προβλέπει ότι η ασθένεια θα μπορούσε να ανατρέψει κυβερνήσεις, να απειλήσει την δημοκρατία και να προκαλέσει τοπικούς πολέμους. Η έκθεση λέει ακόμη ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού σε χώρες της νότιας Αφρικής θα μπορούσε να πεθάνει απο AIDS  ενώ το ίδιο φαινόμενο μπορεί να πλήξει την νότιο Ασία και την πρώην Σοβιετική Ενωση.

Επικριτική για την Ελλάδα έκθεση του State Department
Ιδιαίτερα επικριτική για την Ελλάδα είναι η ετήσια έκθεση του State Department για την τρομοκρατία που δίνεται αργότερα σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έκθεση -που αφορά το 1999- η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης και η δεύτερη στον κόσμο σε συχνότητα επιθέσεων κατά αμερικανικών στόχων. Η έκθεση σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ηγετικό ρόλο για την πάταξη της τρομοκρατίας, ενώ σε άλλο σημείο, η έκθεση επικροτεί τα μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ισπανίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η Ορθοδοξία γιόρτασε το Πάσχα
Με κατάνυξη και με την συμμετοχή εκατομυρίων πιστών γιορτάστηκε στις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης το Πάσχα.  Στη Ρωσία, ο πρώην Πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν έκανε μια απο τις σπάνιες εμφανίσεις του, όταν παρεβρέθηκε στην Ακολουθία της Ανάστασης. Ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος, που επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο απηύθυνε μήνυμα για ειρήνη και συμφιλίωση και έκανε έκκληση προς τους πιστούς να προσευχηθούν ιδιαίτερα για εκείνους που υποφέρουν στην μοιρασμένη πόλη Μιτροβίτσα.

Δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία
Στο τουρκικό κοινοβούλιο πραγματοποιείται σήμερα ο δεύτερος γύρος για την εκλογή του προέδρου της χώρας που θα διαδεχθεί το Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Φαβορί θεωρείται ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αχμέντ Σεζέρ, ο οποίος στηρίζεται απο την κυβέρνηση και την ηγεσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στον πρώτο γύρο, ο κύριος Σεζέρ συγκέντρωσε τους περισσότερους ψήφους, αλλά όχι τα απαραίτητα δύο τρίτα για την εκλογή του. Εάν δεν καταφέρει κανείς υποψήφιος να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό για την εκλογή προέδρου ούτε σήμερα, θα πραγματοποιηθεί τρίτος γύρος την Παρασκευή.

Bομβιστικές επιθέσεις τη νύχτα στην Κωσταντινούπολη
Πέντε αυτοσχέδιες βόμβες εξεράγησαν  λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης προκαλώντας περιορισμένες υλικές ζημιές. Η πρώτη βόμβα εξεράγη μπροστά σε τοπικό γραφείο του υπουργειόυ Οικονομικών και η δεύτερη μπροστά σε μια τράπεζα. Λίγο αργότερα, τρεις ακόμη εκρήξεις σημειώθηκαν σε άλλες περιοχές της ευρωπαϊκής συνοικίας της πόλης. Οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.

Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες Ισραήλ-Παλεστηνίων
Το Ισραήλ και οι Παλεστήνιοι επανήλθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Εϊλάτ, παρά την ένταση που είχε προηγηθεί ανάμεσα τους σχετικά με την άφιξη νέων εποίκων στη Δυτική Οχθη. Ο επικεφαλής των παλεστηνίων διαπραγματευτών δήλωσε ότι η επέκταση εβραϊκού συνοικοσμού απειλεί το μέλλον των συνομιλιών. Πρόσθεσε ότι η Παλεστηνιακή Αρχή ζητά την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών για να τερματιστεί η συνέχιση του επικοισμού. Το θέμα προκάλεσε καθυστέρηση πέντε ωρών στην έναρξη των συνομιλιών.

Δικάζονται σήμερα 13 Ιρανοί Εβραίοι για κατασκοπεία
Ξεκίνησε σήμερα η δίκη 13 Ιρανών Εβραίων που κατηγορούνται ότι ήταν κατάσκοποι του Ισραήλ. Οι 13 συνελήφθησαν πριν απο ένα χρόνο, αλλά οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν δεν είναι ξεκάθαρες. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να καταδικαστούν σε θάνατο. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και άλλες δυτικές χώρες, έχουν δηλώσει ότι η απόφαση θα επηρρεάσει τις μελλοντικές τους σχέσεις με την Τεχεράνη. Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι κατηγορούμενοι έχουν την συμπαράσταση της εβραϊκής κοινότητας του Ιράν που ανέρχεται σε 35.000.

Παραιτείται επισήμως σήμερα ο Χάιντερ
Σε μια επίσημη τελετή αποχωρεί σήμερα απο την ηγεσία του ακροδεξιού αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας, ο μέχρι τώρα ηγέτης του Γιόργκ Χάιντερ. Την θέση του θα λάβει η Σουζάνε Ρίες Πάσερ , που είναι αναπληρώτρια Καγγελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού. Παρά την αποχώρηση του απο την ηγεσία του κόμματος, ο Γιόργκ Χάιντερ δεν δείχνει ότι έχει περιορίσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες, μεταδίδει ανταποκρίτρια του BBC.

Οι δανοί Σοσιαλδημοκράτες εγκρίνουν σήμερα την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ
Στη Δανία, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Ο δανός πρωθυπουργός ζήτησε την έγκριση της πρότασης απο το κόμμα του πριν την καταθέσει στο Κοινοβούλιο αύριο. Ο κύριος Ρασμούσσεν προτείνει να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την ένταξη της Δανίας στην ΟΝΕ.

Ορκίστηκε και πάλι Πρόεδρος ο Σεβαρντνάτσε
Στη Γεωργία, ο Εντβαρ Σεβαρντάτσε ανανέωσε την θητεία του ως Πρόεδρος της χώρας με την χθεσινή ορκωμωσία του, που ακολούθησε τη μεγάλη εκλογική του νίκη πριν απο τρεις εβδομάδες. Στην ομιλία του, ο γεωργιανός Πρόεδρος είπε ότι θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας και της διαφθοράς.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.