Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Αιθίοπες στρατιώτες κοντά στη Ζαλαμπέσα
Αιθίοπες στρατιώτες κοντά στη Ζαλαμπέσα

(12/05/2000, 1740 GMT)

Σκληρές μάχες ανάμεσα στην Αιθιοπία και την Ερυθραία
Σκληρές μάχες έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στην Αιθιοποία και την γειτονική Ερυθραία, για πρώτη φορά μέσα στον τελευταίο χρόνο. Αξιωματούχος της Ερυθραίας δήλωσε στο BBC ότι ο στρατός της Αιθιοποίας επιτίθεται κατά θέσεων της χώρας του στο δυτικό μέτωπο. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ερυθραία μεταδίδει ότι οι μάχες φαίνεται να είναι οι μεγαλύτερες σε έκταση απο τον Μάρτιο του 1999, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να επεκταθούν στν κεντρικό μέτωπο.

Οι αντάρτες σταματούν την προέλαση στη Σιέρα Λεόνε
Το Συμβούλιο Ασφαλειίς των Ηνωμένων Εθνών, σε έκτακτη συνεδρίασή του συζήτησε την κατάσταση στη Σιέρα Λεόνε όπου οι αντάρτες του Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου κρατούν ομήρους 500 στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν τόνισε ότι στη Σιέρα Λεόνε θα κριθεί εάν η διεθνής κοινότητα μπορεί να προσφέρει αλληλεγγύη σε όλους τους λάους, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται και σε ποιά φυλή ανήκουν. Στην ίδια τη Σιέρα Λεόνε βρετανικές πηγές λένε ότι οι αντάρτες σταμάτησαν την προέλασή τους στην πρωτεύουσα Freetown, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Συμφωνία εκεχειρίας για την Ατσέχ
Στην Ινδονησία η κυβέρνηση υπέγραψε εκεχειρία με τους αυτονομιστές αντάρτες της επαρχίας  Ατσέχ στα βόρεια της χώρας. Η συμφωνία προβλέπει τρίμηνη κατάπαυση του πυρός και ο πρέσβυς της χώρας στα Ηνωμένα Εθνη την χαρακτήρισε ως το πρώτο βήμα στο μακρύ δρόμο για την επίτευξη πολιτικής λύσης στο θέμα. Πάντως σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC, παραμένουν τεράστια προβλήματα για την επίτευξη της ειρήνης, καθώς οι αντάρτες λένε ότι τελικός στόχος παραμένει η ανεξαρτησία.

Δηλώσεις Φίσερ για το μέλλον της Ευρώπης
Ο γερμανός υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ περιέγραψε το όραμά του για την Ευρώπη του μέλλοντος, μία Ευρώπη με ομοσπονδιακή κυβέρνηση και πρόεδρο εκλεγμένο απ'ευθείας από τους πολίτες της. Η πολιτική ενοποίηση είπε είναι απαραίτητη για την επιτυχή διεύρυνση της Κοινότητας  με την αποδοχή χωρών από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Ο κ. Φίσερ είπε ότι πρόκειται για  προσωπικές του απόψεις αλλά σύμφωνα με τους ανταποκριτές, οι δηλώσεις του αυτές έρχονται σε μία ευαίσθητη στιγμή, καθώς η Βρετανία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση της Ομοσπονδιακής Ευρώπης.

Πλησιάζουν στο κέντρο της Τζάφνα οι Τίγρεις Ταμίλ
Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της βρέθηκαν υπό πίεση από τους αυτονομιστές αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ στα περίχωρά της πόλης Τζάφνα, στα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με αξιωματούχους οι κυβερνητικές δυνάμεις αναγκάσθηκαν  από τους αντάρτες να οπισθοχωρήσουν αλλά αργότερα εξαπέλυσαν αντεπίθεση. Οι Τίγρεις Ταμίλ λένε ότι απέχουν πλέον λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το κέντρο της Τζάφνα, και κάλεσαν τους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για διαρροή ραδιενέργειας στο Λος Άλαμος λένε οι Αμερικανοί
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι όλα τα πυρηνικά υλικά που φυλάσσονται στο κεντρικό στρατιωτικό πυρηνικό εργαστήριο της χώρας είναι ασφαλισμένα, παρά την φωτιά που έχει ξεσπάσει γύρω απο τις εγκαταστάσεις. Τα εργαστήρια στο Λος ΄Αλαμος έκλεισαν όταν η πυρκαγιά πλησιάσε απειλητικά τις αποθήκες πλουτονίου. Αλλά, όπως ανακοινώθηκε, δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας. Στο μεταξύ, δόθηκε άδεια στον υπάλληλο του εθνικού πάρκου στην περιοχή, ο οποίος έδωσε εντολή να ανάψει ελεγχόμενη φωτιά, η οποία όμως τέθηκε εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα να απειλήσει το πυρηνικό εργαστήριο και να καταστρέψει πολλά σπίτια στην πόλη του Λος Άλαμος.

Καταγγελίες του FBI για κατασκοπεία απο ξένους ανταποκριτές
Ανώτατος αξιωματούχος του FBI δήλωσε ότι ξένοι πράκτορες στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν το σύστημα βάση του οποίου ξένοι ανταποκριτές αποκτούν πρόσβαση στο State Department. Ο αξιωματούχος του FBI είπε ότι εφόσον του ζητηθεί, μπορεί να δώσει τα ονόματα των συγκεκριμένων ατόμων και χωρών που εμπλέκονται στην υπόθεση. Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν πρόσφατα περιστατικά παραβίασης συστημάτων ασφαλείας στο State Department. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών πάντως, είπε ότι θα μελετήσει το ζήτημα, στο οποίο όμως δεν πρέπει να δίνεται υπερβολική σημασία.

Ελπίδες για επίλυση της κρίσης στη Ζιμπάμπουε
Στη Ζιμπάμπουε, εκπρόσωποι των λευκών κτηματιών αλλά και των καταληψιών αγροκτημάτων, συναντώνται σήμερα με τον πρόεδρο Μουγκάμπε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επετεύχθη πρόοδος σ' ότι αφορά την επίλυση της κρίσης που δημιουργήθηκε από την κατάληψη πολλών αγροκτημάτων που ανήκουν σε λευκούς. Οι δύο πλευρές έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο συμφωνίας το οποίο θα παρουσιάσουν στον κ. Μουγκάμπε, ο οποίος και υποστήριξε τις εν λόγω καταλήψεις.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.