Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Αστυνομικοί στο Βελιγράδι ξηλώνουν αφίσες της φοιτητικής οργάνωσης Ότπορ
Αστυνομικοί στο Βελιγράδι ξηλώνουν αφίσες της φοιτητικής οργάνωσης Ότπορ

(15/05/2000, 13.00 GMT)

Ενταση στο Βελιγράδι εν' όψει της σημερινής αντιπολιτευτικής συγκέντρωσης
Ηγέτες της Γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προετοιμάζεται για βίαιη αναμέτρηση, ενόψει της μεγάλης διαδήλωσης διαμαρτυρίας που έχει προγραμματισθεί να γίνει σήμερα στο Βελιγράδι. Τα κόμματα της  αντιπολίτευσης αρνήθηκαν κάθε ανάμιξη στην πολιτική βία και είπαν ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να εμπλέξει την αντιπολίτευση στην δολοφονία του στελέχους του κυβερνητικού σοσιαλιστικού κόμματος Μπόσκο Περόσεβιτς, που σημειώθηκε το Σάββατο στην πόλη Νόβι Σάντ, αποτελεί προπέτασμα καπνού για να δικαιολογηθεί η προσπάθεια περαιτέρω καταπίεσης. Οι Γιουγκοσλαβικές αρχές κατηγόρησαν από την πλευρά τους το φοιτητικό κίνημα "ΟΤΠΟΡ" για την δολοφονία του κυρίου Περόσεβιτς.

Ομηροι 20 παιδιά σε νηπιαγωγείο στη Νορβηγία
Στη Νορβηγία, ένας οπλισμένος άνδρας κρατά ομήρους 35 άτομα ανάμεσα τους παιδιά και το προσωπικό νηπιαγωγίου στη πόλη Χέλμελαντ στα νοτιο-δυτικά της χώρας. Ο απαγωγέας τηλεφώνησε σε αστυνομικό τμήμα της πόλης και είπε ότι κρατά 25 παιδιά και δέκα μέλη του προσωπικού του νηπιαγωγείου. Η αστυνομία μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει πληροφορίες για τα κίνητρα του απαγωγέα.

Συγκρούσεις Ισραηλινών - Παλαιστινίων στη Γκάζα και Δυτική Οχθη
Περισσότερα απο 60 άτομα τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισταηλινών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη και στη Γκάζα. Παλαιστίνιοι αστυνομικοί αντάλλαξαν πυροβολισμούς με Ισραηλινούς στρατιώτες στη πόλη Γενίν τη Δυτικής Οχθης. Οι συγκρούσεις άρχισαν καθώς Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έκαιγαν λάστιχα αυτοκινήτων και πετούσαν πέτρες για να διαμαρτυρηθούν για την 52 (δεύτερη) επέτειο της ιδρυσης του κράτους του Ισραήλ - μια επέτειο την οποία οι ιδιοι αποκαλούν Καταστροφή.

Το Ισραήλ παραχωρεί δύο χωριά στους παλαιστινίους: εντονες εσωκυβερνητικές αντιδράσεις
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι θα εκλάβει την ψηφοφορία στη Κνεσέτ γαι την αποφαση του να παραδώσει περισσότερη γή στους παλαιστινίους ως ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. Το υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα σήμερα αποφάσησε να παραδώσει στις Παλαιστινιακές αρχές δύο χωριά έξω απο την Ιερουσαλήμ. Ομως έξι υπουργοί διεφώνησαν ανοικτά με την απόφαση.

Οι αντάρτες παρέδωσαν 139 από τους 500 ομήρους κυανόκρανους στην Λιβεριανή κυβέρνηση
Η κυβέρνηση της Λιβερίας ανακοίνωσε ότι αντάρτες του Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου που δρούν στην γειτονική Σιέρα Λεόνε απελευθέρωσαν και παρέδωσαν σε αυτήν 139 από τους πεντακόσιους άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που κρατούσαν ως ομήρους. Ο Λιβεριανός πρόεδρος Τσάρλς Τέϊλορ είπε ότι 124 κυανόκρανοι απελευθερώθηκαν στα σύνορα των δύο χωρών, ενώ άλλοι 15 έφτασαν στην Λιβεριανή πρωτεύουσα Μονροβία αεροπορικώς. Σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την τύχη των υπολοίπων 350 κυανοκράνων ομήρων.  Πάντως ο διοικητής των ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή, στρατηγός Βιτζέι Τζάϊτλυ είπε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την είδηση της παράδοσης των 139 κυανοκράνων.

Αφιξη του Γ.Γ. της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στην Ζιμπάμπουε
Ο γενικός γραμματέας της βρετανικής Κοινοπολιτείας, Ντον ΜακΚίνον, έφθασε  στην Ζιμπάμπουε, όπου θα έχει διήμερες συνομιλίες με κυβερνητικούς παράγοντες και τον πρόεδρο της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα Χαράρε λέει πως ο κύριος Μακ Κίνον αναμένεται να εκφράσει στους συνομιλητές του την ανησυχία του για το κλίμα πολιτικού εκφοβισμού που επικρατεί στην χώρα, ενόψει των προσεχών γενικών εκλογών, καθώς και για τις παράνομες καταλήψεις χιλίων διακοσίων και πλέον αγροκτημάτων που ανήκουν σε λευκούς,  από μαύρους παλαιμάχους - του αγώνα για την ανεξαρτησία.

Απαγόρευση αποθήκευσης εκρηκτικών σε πόλεις ζητούν Ολλανδοί μετά την τραγωδία στο Ενσκεντε
Πολλοί Ολλανδοί έλαβαν μέρος σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και ζήτησαν να αλλάξει η νομοθεσία και να μην επιτρέπεται η αποθήκευση εκρηκτικών υλών σε κατοικημένες περιοχές, μετά την τρομακτική έκρηξη πυο συγκλόνισε την πόλη Ενσκεντε το περασμένο Σάββατο. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν στοιχεία ότι και μία άλλη επιχείρηση πυροτεχνημάτων έχει αποθήκη στην πόλη και ζητούν την λήψη άμεσων μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 500 άλλα τραυματίστηκαν από την έκρηξη, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στην πόλη. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Βιμ Κοκ υποσχέθηκε πως θα γίνουν έρευνες σε βάθος για να διαπιστωθούν τα αίτια της τραγωδίας.

Αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή ζήτησαν χιλιάδες μητέρες στις ΗΠΑ
Δεκάδες χιλιάδες μητέρες πραγματοποίησαν χθές πορείεςσε πολλές πόλεις των ΗΠΑ ζητώντας αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοφορία. Τόσο ο Πρόεδρος Κλίντον όσο και η σύζυγός του Χίλαρι μίλησαν σε μεγάλη συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον. Η κυρία Κλίντον τόνισε τη σημασία της ημέρας της Μητέρας και επεσήμανε πως τα όπλα ευθύνονται για τον θάνατο δώδεκα κατά μέσον όρο παιδιών κάθε μέρα στις ΗΠΑ.  Αλλά, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, το Κογκρέσο προβάλλει αντιρρήσεις ακόμη και στα μετριοπαθή μέτρα που έχει προτείνει ο Πρόεδρος Κλίντον.

Επανεκλογή του ηγέτη του Ισλαμικού Κόμματος της Αρετής στην Τουρκία
Στην Τουρκία, ο ηγέτης το Ισλαμικού κόμματος της Αρετής Ρετζάϊ Κουτάν κατόρθωσε να διατηρηθεί στην ηγεσία του κόμματος, παρά την διεκδίκηση της θέσης του από τον νεότερο σε ηλικία αντιπρόεδρο του κόμματος Αμπντουλάχ Γκιούλ. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος που έγινε στην Αγκυρα, οι 1200 σύνεδροι ψήφισαν με μικρή πλειοψηφία την παραμονή του κυρίου Κουτάν στην ηγεσία, σε βάρος του κυρίου Γκιούλ, ο οποίος κάλεσε προηγουμένως το κόμμα να εκσυγχρονισθεί, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει -όπως είπε, ενδεχόμενη μείωση των εκλογικών του δυνάμεων.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.