Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Οι πιο βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκαν χθες στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη
Οι πιο βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκαν χθες στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη

(16/05/2000, 09:00 GMT)

Αμερικανικές επαφές με Παλαιστινίους και Ισραηλινούς μετά απο τις χθεσινές βίαιες διαδηλώσεις
O αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ντένις Ρος συναντάται σήμερα με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους για να συζητήσει την πρόοδο στην κατεύθυνση μιας μόνιμης ειρηνευτικής διαδικασίας. Η επίσκεψη του αμερικανού αξιωματούχου όμως ακολουθεί τις πιο βίαιες παλαιστινιακές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι απο 300 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τον ισραηλινό στρατό. Αποτέλεσμα της βίας ήταν να αναβάλει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ την παράδοση τριών χωριών κοντά στην Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους. Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι οι βίαιες διαδηλώσεις αντανακλούν την δυσφορία των Παλαιστινίων για τις καθυστερήσεις στην ειρηνευτική διαδικασία.

Επίσημη επίσκεψη Στεφανόπουλου στο Ισραήλ
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ισραήλ, αναμένεται να συναντηθεί αύριο στη Βηθλεέμ με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ.  Χθες  το βράδυ ο Πρόεδρος του Ισράηλ Εζερ Βάισμαν παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ελληνα ομολόγου του. Η παλαιστινιακή πλευρά πάντως εκδήλωσε την έντονη δυσαρέσκειά της επειδή ο κ. Στεφανόπουλος δεν συναντήθηκε με εκπροσώπους των Παλαιστινίων στην πόλη της Ιερουσαλήμ.

Σφοδρές και αιματηρές συγκρούσεις Αιθιοπίας - Ερυθραίας
Στρατεύματα της Αιθιοπίας ενισχύουν τις θέσεις τους στη Δυτική Ερυθραία αφού κατέλαβαν περιοχές της γειτονικής χώρας μετά τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους. Ανταποκριτής του BBC που επισκέφθηκε την κατειλημμένη πόλη Σεμπάκο μεταδίδει ότι έχει πραγματικά καταστραφεί, ενώ υπάρχουν παντού πτώματα. Η Ερυθραία εξάλλου δήλωσε ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται, ενώ έχει αποδεχθεί την πρόταση του ΟΗΕ για εκεχειρία. Η Αιθιοπία απο την πλευρά της δήλωσε ότι είναι έτοιμη να επανέλθει σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν απο τα Ηνωμένα Εθνη να θέσουν σε εφαρμογή εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Αιθιοπία και την Ερυθραία, πρόταση που απορρίπτει η Ρωσία. Η Μόσχα προτείνει την ανάληψη νέας διπλωματικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Γιουγκοσλαβία
Η αστυνομία της Γιουγκοσλαβία συνέλαβε είκοσι μέλη του αντικυβερνητικού φοιτητικού κινήματος Οτπόρ, μετά τη δολοφονία του Μπόσκο Περόσεβιτς, ιθύνοντος στελέχους του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος. Κάποιοι από αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες, αφέθησαν αργότερα ελεύθεροι. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά τη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε γενική αντίσταση κατά της ηγεσίας του γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στη συγκέντρωση παρευρέθησαν 20,000 περίπου υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, αριθμός πολύ μικρότερος από αυτόν που περίμεναν ίσως οι διοργανωτές. Πάντως, σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας στο Βελιγράδι, Νίκο Φραγκόπουλο, η νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης λαμβάνει πλέον ευρύτερες διαστάσεις, επικίνδυνες για πολλούς.

Κακοδιαχείριση των κονδυλίων της κοινότητας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας
Κακοδιαχείριση, σκάνδαλα και ανικανότητα να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια που ανέρχεται σε 7 δισεκατομύρια λίρες απο την Ευρωπαϊκή Ενωση θα καταγγείλει σήμερα ο επίτροπος της κοινότητας Κρις Πάττεν, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου. Ο επίτροπος, υπεύθυνος για τις εξωτερικές σχέσεις της κοινότητας, μετά απο έρευνες ανακάλυψε ότι τα χρήματα που διαθέτουν διάφοροι οργανισμοί και χώρες της κοινότητας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, είτε δεν φτάνουν στον προορισμό τους, είτε δεν διατίθενται αποτελεσματικά.

Ορκίζεται ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας
Ορκίζεται σήμερα ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ. Ο κύριος Σεζέρ, ανώτατος δικαστικός, εξελέγη στο προεδρικό αξίωμα μετά την απόρριψη της επανεκλογής του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ απο το κοινοβούλιο. Ο Αχμέντ Σεζέρ υποστηρίχθηκε απο τις ηγεσίες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.  Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, κατά την τελευταία μέρα του στο αξίωμα του Προέδρου έκανε έκκληση προς τη χώρα του να ξεπεράσει τις αδυναμίες τις στον τομέα των αθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

"Οχι" σε εθνικά ομογενοποιημένο Κοσσυφοπέδιο λένε Σόφια και Σκόπια
Ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Μπορίς Τραϊκοφσκι και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Πετάρ Στογιάνοφ, οι οποίοι συναντήθηκαν στα Σκόπια, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις τάσεις για τη δημιουργία ενός ομογενοποιημένου εθνικά Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο πρόεδροι, σε κοινό ανακοινωθέν τους, εκφράζουν την αναγκαιότητα ανάπτυξης μίας δημοκρατικής και πολυεθνικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις εθνικές μειονότητες.

Νέο γιουγκοσλαβικό αίτημα για ένταξη στην συμμαχία Ρωσίας-Λευκωρωσίας
Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου όμως αναμένεται να απασχολήσει σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς και τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβάνοφ, οι οποίοι συναντώνται στη Μόσχα. Ο κ. Γιοβάνοβιτς αναμένεται να επαναλάβει το ενδιαφέρον του Βελιγραδίου για τη συμμετοχή στη συμμαχία Ρωσίας-Λευκορωσίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας ευχαρίστησε τη ρωσική Δούμα για την υποστήριξή της κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.