Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Παλαιστίνιος διαδηλωτής επιστρέφει δακρυγόνο
Παλαιστίνιος διαδηλωτής επιστρέφει δακρυγόνο

(16/05/2000, 18.00 GMT)

Νέες συγκρούσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη
Μέχρι στιγμής έχουν τραυματισθεί τουλάχιστον 10 άτομα, καθώς οι Ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες γιά να αντιμετωπίσουν  πλήθη των Παλαιστινίων διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες με στόχο σημεία ελέγχου των ισραηλινών στη Βηθλεέμ και τη Χεβρώνα. Στο μεταξύ  ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών γιά τη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρός, πραγματοποιεί επαφές με Παλαιστινίους καιισραηλινούς αξιωματούχους σε μιά προσπάθεια λύσης του αδιεξόδου.

Αιθιοπικές δυνάμεις προελαύνουν στην Ερυθραία...
Η Αιθιοπία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της έχουν προελάσει σημαντικά μέσα στην Δυτική Ερυθραία, στα πλαίσια της επιχείρησης που ξεκίνησε πριν από πέντε ημέρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της Ερυθραίας έχουν τραπεί σε φυγή, και η Αιθιοπία επέτρεψε στους δημοσιογράφους να συναντήσουν το πρώτο γκρούπ των αιχμαλώτων. 470 αιχμάλωτοι του στρατού της Ερυθραίας, αρκετοί απο αυτούς τραυματισμένοι κρατούνται απο το στρατό της Αιθιοπίας κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απο την πλευρά τους ζήτησαν απο τον ΟΗΕ να επιβάλει εμπάργκο στην πώληση όπλων και στα δύο μέρη.

...και οι Τίγρεις-Ταμίλ στη Σρί Λάνκα
Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι τα στρατευματά της δέχθηκαν νέα επίθεση απο τους αντάρτες Τίγρεις-Ταμίλ στα ανατολικά της πόλης Τζάφνα η οποία πολιορκείται απο τις ανταρτικές δυνάμεις. Η κυβερνητική ανακοίνωση λέει ότι ο στρατός αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τις θέσεις του λόγω των ανταρτικών βομβαρδισμών. Εν τω μεταξύ, οι αντάρτες- μέσω του ραδιοφωνικού τους σταθμού - κάλεσαν τον πληθυσμό της Τζάφνα να εγκαταλείψει τη πόλη.

Αισιδοξία για τις εκλογές στη Ζιμπάμπουε εκφράζει ο γ.γ της Κοινοπολιτείας
Ο γενικός γραμματέας της βρετανικής Κοινοπολιτείας- Ντόν Μακίνον- που βρίσκεται στη Ζιμπάμπουε εξέφρασε τη πίστη του για ελεύθερες και τίμιες εκλογές παρά τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια στη χώρα που έχουν κοστίσει τη ζωή σε είκοσι άτομα. Ο κύριος Μακίνον είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε στον οποίο μετέφερε τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τις επιθέσεις κατά των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στη χώρα. Ο γγ της κοινοπολιτείας είπε επίσης ότι ομάδες διεθνών παρατηρητών θα βρίσκονται στη Ζιμπαμπουε κατά τη διάρκεια των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο.

Αναμένεται αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων
Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων γαι να προλάβει πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία της χώρας. Η Αμερικανική οικονομία περνάει τη μακρύτερη περίοδο ανάπτυξης και οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού μεγαλώνει.

Οι ΗΠΑ παραδέχονται τη σχέση παθητικού καπνίσματος με τον καρκίνο
Για πρώτη φορά η Αμερικανική κυβέρνηση παραδέχθηκε επίσημα ότι τα παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Αμερικανικό ινστιτούτο ερευνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρατεταμένη έκθεση στον καπνό τσιγάρων μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονος κατά 20 της εκατό.

Κασουλίδης-Κούκ συζήτησαν τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες
Τις προοπτικές που διαμορφώνονται για την επίλυση του Κυπριακού εν όψει του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συζήτησαν σήμερα εδώ στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιαννάκη Κασουλίδη. Οπως διευκρίνισε ο κ. Κασουλίδης, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η ημερομηνία έναρξης του τρίτου γύρου, σύμφωνα με πληροφορίες όμως οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη, αντί της Νέας Υόρκης, και θα αρχίσουν στις 26 Ιουνίου.

Ο Αχμέτ Σεζέρ ορκίσθηκε πρόεδρος στη Τουρκία
Oρκίσθηκε σήμερα πρόεδρος της Τουρκίας για τα επόμενα επτά χρόνια, διαδεχόμενος το Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ. Κατά την πρώτη επίσημη ομιλία του, είπε ότι θα προασπίσει το κοσμικό καθεστώς στη χώρα. Πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Αχμέτ Σεζέρ εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα από την τουρκική εθνοσυνέλευση, με μεγάλη πλειοψηφία, κατά τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας.

Κακοδιαχείριση των κονδυλίων της κοινότητας για παροχή οικονομικής βοήθειας
H Ευρωπαική Επιτροπή πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρέχει οικονομική βοήθεια. Ο Κρις Πάτεν - επίτροπος της ΕΕ υπεύθυνος για εξωτερικές σχέσεις - ανακοίνωσε τις αλλαγές σήμερα απο το Στρασβούργο. Ο επίτροπος αναφέρει περιπτώσεις όπου η οικονομική βοήθεια δεν έφτασε ποτέ σε αυτούς που την χρειάζονται, και για έργα που έμειναν ημιτελή. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, 310 εκατομύρια Ευρώ που έπρεπε να σταλούν στο Κοσσυφοπέδιο, ώς άμεση οικονομική βοήθεια καθυστέρησαν εξαιτίας διαδικαστικών προβλημάτων. Αναμεσα τους ήταν το αίτημα της Ελλάδας για να εγκαταστήσει στη Θεσσαλονίκη τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης του Κοσσυφοπεδίου.
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.