Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Στα νησιά Φίτζι ένοπλοι επιτρέπουν σε δημοσιογράφους να μπούν στον περίγυρο του κοινοβουλίου
Στα νησιά Φίτζι ένοπλοι επιτρέπουν σε δημοσιογράφους να μπούν στον περίγυρο του κοινοβουλίου

(21/05/2000, 20.00 GMT)

Στα νησιά Φίτζι συνεχίζεται η κρίση των ομήρων
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στα νησιά Φίτζι μετά τη σύλληψη του πρωθυπουργού κι άλλων ατόμων ως ομήρων. Οι όμηροι κρατούνται στο κτίριο του κοινοβουλίου. Ο ηγέτης των πραξικοπηματιών Τζόρτζ Σπέιτ απέρριψε ως αβάσιμα τα σχόλια του πρόεδρου Ρατού Καμισέσε Μάρα ότι οι πραξικοπηματίες απείλησαν να σκοτώσουν τους ομήρους εάν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα τους. Ανάμεσα στους ομήρους είναι και η κόρη του προέδρου. Οι ένοπλοι πραξικοπηματίες επιδιώκουν να σχηματίσουν τη δική τους κυβέρνηση στην οποία να υπερτερούν οι γηγενείς κάτοικοι των νησιών Φίτζι και όχι τα άτομα ινδικής καταγωγής.

Σιέρα Λεόνε : Τη διέρυνση των κυρώσεων συνιστά ο γγ. του ΟΗΕ
Ο γγ. των ΗΕ Κόφι Αναν συνιστά στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κυρώσεων εις βάρος της Σιέρα Λεόνε. Σε έκθεση του πρός το Συμβούλιο Ασφαλείας ο κ. Ανάν ζητάει την ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ  κατά 3.500 άνδρες. Αν το αίτημα του κ. Ανάν γίνει αποδεκτό τότε ο αριθμός των κυανοκράνων στη Σιέρα Λεόνε  θα ανέλθει σε 16.500 άνδρες. Στόχος των κυρώσεων είναι οι ηγέτες των ανταρτών να μην αποκομίσουν κέρδη από την παράνομη εξαγωγή των διαμαντιών, μεταδίδουν οι ανταποκριτές του Μπι Μπι Σι.

Αρχισε η απομάκρυνση των ξένων υπηκόων από την Ερυθραία
Ενω συνεχίζεται η προέλαση των δυνάμεων της Αιθιοπίας στην Ερυθραία, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν την απομάκρυνση υπάλληλων της αμερικανικής πρεσβείας μαζί με τις οικογένειες τους  η παρουσία των οποίων στην χώρα δεν θεωρείται απαραίτητη. Παράλληλα εγκαταλείπουν τη χώρα κι άλλοι Αμερικανοί καθώς και ξένοι υπήκοοι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της Αιθιοπίας απέχουν 96 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ερυθραίας Ασμάρα. Ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στην Ασμάρα μεταδίδει ότι μολονότι η Αιθιοπία έχει κάνει σαφές ότι δεν προτίθεται να καταλάβει περιοχές της Ερυθραίας, δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι πρόκειται να σταματήσει την προέλαση των στρατιωτικών της δυνάμεων.

Συντριβή αεροσκάφους στις Ηνωμένες Πολιτείες
Δικινήτηριο επιβατικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν 21 άτομα συντρίβη ενώ ετοιμαζόταν να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο στην Ανατολική Πενσυλβάνια. Σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN αξιωματούχος του διεθνούς αεροδρομίου Scranton/Wilkes-Barre είπε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 19 επιβάτες και δύο μέλη του πληρώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες που βασίζονται σε άνδρες συνεργείων διάσωσης δεν υπάρχουν επιζώντες.

Ελβετία : Ψήφος υπέρ της Ευρωπαικής Ενωσης
Στο δημοψήφισμα που έγινε στην Ελβετία περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων ενέκριναν την πρόταση γιά στενότερους δεσμούς με τις χώρες της ΕΕ.  Τα τελικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το 67% των εκλογέων υποστηρίζουν μία σειρά διμερών συμφωνιών με την Κοινότητα που θα επιτρέψουν τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, των μεταφορών και την ελεύθερη διακίνηση. Η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και των εργατικών ενώσεων χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως "αποτέλεσμα ζωτικής σημασίας" γιά τη μελλοντική ευημερία της χώρας.

Δημοψήφισμα στην Ιταλία
Οι ιταλοί ψηφοφόροι προσήλθαν την Κυριακή  στις κάλπες γιά να αποφασίσουν κυρίως γιά την εκλογική μεταρρύθμιση. Οι υποστηρικτές της πρότασης γιά την κατάργηση του συστήματος της απλής αναλογικής εκτιμούν ότι η κατάργηση του συστήματος αυτού θα συμβάλλει περισσότερο στην πολιτική σταθερότητα. Πολλά όμως μικρά κόμματα θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος να εξαφανισθούν από το πολιτικό προσκήνιο αν αποδεχθούν το νέο εκλογικό σύστημα.

Μέση Ανατολή : Διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών της Στοχόλμης
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ ζήτησε από τους ισραηλινούς διαπραγματευτές που συμμετέχουν μαζί με τους παλαιστινίους  στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Στοχόλμης να επιστρέψουν στο Ισραήλ λόγω των συνεχιζόμενων επεισοδίων βίας στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Προηγουμένως ο κ. Μπάρακ ζήτησε τη λήψη μέτρων από την πλευρά των παλαιστινιακών αρχών γιά τον τερματισμό των βίαιων διαδηλώσεων που είχαν ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της επίσημης επίσκεψης του ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Τουλαχιστον πέντε παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και χίλιοι τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα.

Ο Χρυσός Φοίνικας στον Λαρς φον Τρίερ
Στο φεστιβάλ των Καννών ο Χρυσός Φοίνικας απενεμήθη στο Δανό σκηνοθέτη Λαρς φον Τρίερ γιά την τραγωδία-μιούζικαλ  Dancer in the Dark (Ο χορευτής στο σκοτάδι). Πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι η τραγουδίστρια της ποπ από την Ισλανδία  Μπίορκ. Η Μπίορκ κέρδισε το πρώτο βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου.

Ο Σουμάχερ νικητής του Grand Prix
Στους αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων - Φόρμουλα 1 -  ο Μάικλ Σουμάχερ κέρδισε το Ευρωπαικό Γκραν Πρι στην πατρίδα του Γερμανία. Ο Σουμάχερ με αυτοκίνητο Φεράρι κέρδισε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μίκα Χάκινεν της Μακλάρεν  που κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Ο Ντέιβιντ Κούθαρντ που κι αυτός οδηγούσε αυτοκίνητο της Μακλάρεν ήρθε τρίτος. Στη βαθμολογία γιά το παγκόσμιο πρωτάθλημα προηγείται τώρα ο Σουμάχερ με 18 βαθμούς. 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.