Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Μουσουλμάνοι χωρικοί του Λιβάνου επιστρέφουν στο καταστραμένο σπίτι τους στο χωριό Καντάρα
Μουσουλμάνοι χωρικοί του Λιβάνου επιστρέφουν στο καταστραμένο σπίτι τους στο χωριό Καντάρα

(23/05/2000, 1700 GMT)

Πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών από το νότιο Λίβανο
Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στο Ισραήλ μετέδωσαν πως ο πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ δήλωσε ότι η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων απο τον νότιο Λίβανο θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Ο κ. Μπάρακ είπε ότι η απόφαση σημαίνει πως "θα δοθεί ένα τέλος στην τραγωδία των τελευταίων 18 ετων." Κι ενώ συνεχίζεται η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων ,  η φιλοϊσραηλινή πολιτοφυλακή Στρατός του Νοτίου Λιβάνου έχει εγκαταλείψει πολλές περιοχές κοντά στα ισραηλινά σύνορα που έχουν περιέλθει στον έλεγχο των ανταρτών της Χεζμπολάχ. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει πως εκατοντάδες πολίτες του Λιβάνου έχουν  συγκεντρωθεί στα σύνορα της χώρας τους με το Ισραήλ και ζητούν να του δοθεί άσυλο. Πολλοί απο τους πρόσφυγες είναι μέλη του Στρατού του Νοτίου Λιβάνου. -

Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλά στο BBC για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στο περιθώρειο της εαρινής συνόδου του ΝΑΤΟ αύριο και μεθαύριο στη Φλωρεντία αναμένεται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο κ.Γιώργος Παπανδρεου μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC αναφέρθηκε "στη νέα φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων". "Επόμενο βήμα", είπε ο κ. Παπανδρέου , "θα είναι η συνεργασία στα πλαίσια της συμφωνίας Παπούλια - Γιλμάζ για την εμπέδωση και ανάπτυξη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες". Οπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων βλέπει θετικά την πρόταση που έκανε χθες ο πρώην αρχηγός του τουρκικού πολέμικού ναυτικού, ναύαρχος Ερκαγια γιά την κατάργηση της στρατιάς του Αιγαίου.

Eπίσκεψη του Γιουγκοσλάβου υπουργού Αμυνας στη Μόσχα
Στο Βελιγράδι οι γιουγκοσλαβικές αρχές επιβεβαίωσαν γιά πρώτη φορά ότι ο υπουργός Αμυνας - που κατηγορείται γιά εγκλήματα πολέμου - μυστικά επισκέφθηκε τη Μόσχα στις αρχές του μήνος. Αξιωματούχος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης είπε ότι η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας στη ρωσική πρωτεύουσα αποτελεί ένδειξη της ανάπτυξης των στρατηγικών σχέσεων του Βελιγραδίου με τη Ρωσία.

Σφοδρές συγκρούσεις στα σύνορα Αιθιοπίας-Ερυθραίας
Επαναλαμβάνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας. Οι συγκρούσεις σημειώνονται στην κεντρική περιοχή Ζαλαμπέσα περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Ερυθραίας, της Ασμάρας. Ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών που συμμετέχουν στις συγκρούσεις υπερβαίνει τις 150 χιλιάδες. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες γιά την εξέλιξη των μαχών.

Νέα έκκληση γιά την απελευθέρωση των ομήρων στα νησιά Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι οι ιθαγενείς φύλαρχοι ζήτησαν απο τους πραξικοπηματίες να αφήσουν ελεύθερο τον πρωθυπουργό Μαχέντρα Τσούντρι και τους άλλους ομήρους που κρατούν. Οι ιθαγενείς φύλαρχοι εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξή τους στον πρόεδρο Ράτου Καμισέσε Μάρα που έχει ζητήσει την ειρηνική επίλυση της κρίσης. Ο κ.Μάρα έχει κάνει σαφές ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ο κ.Τσούντρι δεν μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας.

Προτείνονται μεταρρυθμίσεις στο γερμανικό στρατό
Εκθεση που συνέταξε ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνιστά ουσιαστικές αλλαγές στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Προτείνεται η μείωση του αριθμού των ατόμων που υπηρετούν στο γερμανικό στρατό περίπου κατά 100 χιλιάδες. Τη σύνταξη της έκθεσης είχε ζητήσει ο πρώην πρόεδρος Ρίτσαρντ φον Βάιτζεκερ. Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν επίσης τον περιορισμό του αριθμού των κληρωτών και την ενίσχυση των διοικητικών δομών.

Αρχισε η δίκη των χούλιγκανς στην Κωνσταντινούπολη
Στην Κωνσταντινούπολη άρχισε η δίκη 21 ατόμων που κατηγορούνται γιά ανάμειξη στη δολοφονία δύο Αγγλων οπαδών της Λιντς τον περασμένο μήνα. Η αγγλική ομάδα είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη γιά να παίξει με τη Γαλατασαράι στα πλαίσια της διοργάνωσης του κυπέλλου Ουέφα.

Πρόβλημα η λαιμαργία στην Κίνα
Στην Κίνα, σύμφωνα με ερευνητές, η λαιμαργία αποτελεί πρόβλημα. Το 18% του πληθυσμού είναι υπέρβαρο. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης είπαν ότι οι παχύσαρκοι είναι περίπου το 50% των ατόμων ηλικίας από 35 έως 59 ετών. Οι κινέζοι ιατροί υποστηρίζουν ότι η ταχεία οικονομική ανάπτυξη έχει αλλάξει τις διαιτητικές συνήθειες των κινέζων με αποτέλεσμα να καταναλίσκουν περισσότερο κρέας, αυγά και γαλακτομικά προιόντα.
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.