Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Οι Ισραηλινοί κλείνουν τη μεθοριακή διάβαση προς το νότιο Λίβανο
Οι Ισραηλινοί κλείνουν τη μεθοριακή διάβαση προς το νότιο Λίβανο

(24/05/2000,1500 GMT)

Αποχώρησαν οι ισραηλινοί από το νότιο Λίβανο
Ο ισραηλινός στρατός τερμάτισε την εικοσιδυάχρονη κατοχή του νοτίου Λιβάνου. Τα τελευταία ισραηλινά άρματα μάχης και στρατεύματα επέστρεψαν στο Ισραήλ τα χαράματα, έξη εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.  Ακούγονταν εκρήξεις καθώς οι ισραηλινοί κατέστρεφαν τις στρατιωτικές τους εγκαταστάσεις. To μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που εγκατέλειψαν οι ισραηλινοί και οι πολιτοφύλακές τους βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του.

Συναντήσεις Παπανδρέου με Τζεμ και Ολμπράιτ στη Φλωρεντία
Αρχισε στη Φλωρεντία η διήμερη εαρινή σύνοδος του ΝΑΤΟ. Ενα από τα κύρια θέματά της είναι η αποτελεσματικότερη συνεργασία της Συμμαχίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο περιθώρειο της συνόδου αναμένονται συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου με τον τούρκο ομόλογό του Ισμαΐλ Τζεμ και την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.

Πληροφορίες για άρση της ασυλίας Πινοσέτ
Δικαστήριο της Χιλής αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να άρει την ασυλία του πρώην δικτάτορα της χώρας στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ προκειμένου να παραπεμφθεί σε δίκη κατηγορούμενος για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Επίσκεψη του Αλβανού προέδρου στο Κοσσυφοπέδιο
Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι πραγματοποιεί ιδιωτική, όπως λέει, επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο. Οι Σέρβοι χαρακτήρισαν την επίσκεψη "παραβίαση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων" και "ένδειξη ότι η Αλβανία έχει εδαφικές διεκδικήσεις στο Κοσσυφοπέδιο".

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στα νησιά Φίτζι
Δύο διεθνείς διαμεσολαβητές που έχουν μεταβεί στα νησιά Φίτζι συναντήθηκαν με τον αρχηγό των πραξικοπηματιών Τζορτζ Σπέιτ και τον  πρωθυπουργό Μαχέντρα Τσάουντρι που κρατείται ως όμηρος. Η συνάντηση έγινε στο κτίριο του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Σούβα όπου σημειώθηκε το πραξικόπημα την περασμένη Παρασκευή.

Επεκτείνονται οι συγκρούσεις στη Σρι Λάνκα
Στη βόρεια Σρι Λάνκα, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη χερσόνησο Τζάφνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ έχουν επιτεθεί κατά κυβερνητικών θέσεων σε περιοχές στην ανατολική Σρι Λάνκα κοντά στην πόλη Μπατικαλόα. Σε βομβιστική επίθεση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Μπατικαλόα σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι .Υπεύθυνοι για την επίθεση, σύμφωνα με τις αρχές, είναι οι Τίγρεις Ταμίλ.

Εκρυθμη η κατάσταση στην Καντούνα της Νιγηρίας
Ενισχύθηκαν οι κυβερνητικές δυνάμεις στην πόλη Καντούνα της Νιγηρίας μετά από συγκρούσεις δύο ημερών μεταξύ των μουσουλμάνων και των χριστιανών. Στο κέντρο της πόλης επικρατεί ηρεμία αλλά στις φτωχογειτονιές, σύμφωνα με  αυτόπτες μάρτυρες , πολλές εκκλησίες και τζαμιά έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός.Στις περιοχές αυτές εξάλλου πολλά πτώματα βρίσκονται στους δρόμους.

Ψηφίζει το αμερικανικό κογκρέσο γιά την Κίνα
Το αμερικανικό κογκρέσο πρόκειται να αποφασίσει αργότερα σήμερα εάν θα ισχύσει προτιμησιακό καθεστώς στις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ψηφοφορία που θα γίνει στο κογκρέσο θεωρείται η σημαντικότερη ψηφοφορία των τελευταίων ετών .

Αρχισε και πάλι η δίκη γιά το Λόκερμπι
Στην Ολλανδία επαναλαμβάνεται η δίκη των δύο Λίβυων που κατηγορούνται γιά τη βομβιστική επίθεση εναντίον του αεροσκάφους της Παν Αμέρικαν πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας.Η επίθεση αυτή έγινε το 1988 και περισσότεροι από 270 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους . Η ακροαματική διαδικασία είχε αναβληθεί περίπου δύο εβδομάδες ώστε η κατηγορούσα αρχή να έχει περισσότερο στη διάθεσή της γιά να ανακρίνει τους μάρτυρες.

Πορεία διαμαρτυρίας στο Πεκίνο
Περισσότεροι από χίλιοι φοιτητές άρχισαν  πορεία διαμαρτυρίας στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου γιά το βιασμό και το φόνο συμφοιτήτριάς τους. Παράλληλα , μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ,  οι φοιτητές κάνουν  και καθιστική αγρυπνία με αναμένα κεριά στα χέρια . Η φοιτήτρια δολοφονήθηκε ενώ επέστρεφε πεζή  αργά το βράδυ στον πανεπιστημιακό ξενώνα. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται γιά τα πλημελή μέτρα ασφαλείας και γιά την ανεπάρκεια των συγκοινωνιακών μέσων.

Συνέδριο γιά την παχυσαρκία
Ειδικοί σε θέματα υγείας έχουν συγκεντρωθεί στην Αμβέρσα του Βελγίου γιά το δέκατο Ευρωπαικό Συνέδριο που αφορά την παχυσαρκία. Οι σύνεδροι ζητούν οι κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα γιά να περιορισθεί ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών. Ο πρόεδρος της διεθνούς εταιρείας γιά την καπολέμηση της παχυσαρκίας Φίλιπ Τζέιμς προειδοποιήσε ότι στην Ευρώπη μπορεί να υπάρξει μία "χαμένη γενιά παιδιών" - όπως είπε χαρακτηριστικά - λόγω της παχυσαρκίας. Οι ειδικοί προτείνουν την ενταντικοποίηση της φυσικής αγωγής στα σχολεία, τον έλεγχο της διατροφής των μαθητών και μεγαλύτερη ενασχόληση με τα σπόρ .

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.