Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Αιχμάλωτοι στρατιώτες της Ερυθραίας
Αιχμάλωτοι στρατιώτες της Ερυθραίας

(25/05/2000,0930 GMT)

Η Αιθιοπία πανηγυρίζει την υποχώρηση των δυνάμεων της Ερυθραίας
Στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα ο κόσμος πανηγυρίζει την υποχώρηση των δυνάμεων της Ερυθραίας από την πόλη Ζαλαμπάσα στο κεντρικό τμήμα του μετώπου του πολέμου με την Ερυθραία. Εκπρόσωπος της Ερυθραίας είπε ότι η αποχώρηση των δυνάμεων της χώρας από τα εδάφη που είχαν καταλάβει πριν από δύο χρόνια ελήφθει για να αποκατασταθεί η ειρήνη και δεν πρόκειται για στρατιωτική ήττα.

Προειδοποιήσεις Ισραήλ προς Χεζμπολάχ και Συρία
Τα Ηνωμένα Έθνη αγωνίζονται να καλύψουν το κενό ασφαλείας που δημιουργήθηκε στο νότιο Λίβανο με την εσπευσμένη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Καθώς οι αντάρτες της Χεζμπολλάχ ελέγχουν πλέον την περιοχή εώς τα ισραηλινά σύνορα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Εχούντ Μπάρακ προειδοποίησε ότι κάθε επίθεση των ανταρτών θα αντιμετωπιστεί από το Ισραήλ ως "πράξη πολέμου". Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν είπε ότι αν και επικρατεί ηρεμία στην περιοχή προς το παρόν, η κατάσταση παραμένει εν δυνάμει, επικίνδυνη.

Προς επίλυση βαίνει η πολιτική κρίση στα νησιά Φίτζι
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των ηγετών του γηγενούς πληθυσμού των νησιών ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν τρόπο επίλυσης της κρίσης που δημιουργήθηκε με την απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου είπε ότι θα ζητήσουν από τον πρόεδρο της χώρας να σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση στην οποία δεν θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός Μαχέντρα Τσάουντρι, ο οποι΄ς μαζί με άλλα 30 περίπου άτομα κρατείται όμηρος από τους πραξικοπηματίες. Το Συμβούλιο συνιστά την παροχή αμνηστείας στους πραξικοπηματίες και αποδοχή του αιτήματος τους για τροποποίηση του συντάγματος ώστε να περιοριστεί η επιρροή των ιδνικής καταγωγής κατοίκων της χώρας που αποτελούν σχεδόν το 50% του πληθυσμού των Φίτζι.

Αεροπειρατία σε επιβατικό των αερογραμμών των Φιλιπίννων
Αεροσκάφος των αερογραμμών των Φιλιππίνων με 250 επιβάτες, το οποίο κατελήφθει από αεροπειρατές ενώ εκτελούσε εσωτερική πτήση, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μανίλα. Η κρατική ραδιοφωνία μετέδωσε ότι οι αερπειρατές διέταξαν τον κυβερνήτη να επιστρέψει στην νότια νήσο Μιντανάο, αλλά ο κυβερνήτης αρνήθηκε λέγωντας ότι δεν έχει αρκετά καύσιμα.

Μεγάλο βήμα στις εμπορικές σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών - Κίνας
Το Πεκίνο χαιρέτησε την έγκριση από την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, νομοσχεδίου που αποδίδει στην Κίνα τα ίδια δικαιώματα που έχουν όσες χώρες έχουν εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απόφαση σημαίνει ότι δεν θα εξετάζονται κάθε χρόνο οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών, διαδικασία που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως πίεση στο Πεκίνο.

Συναντήσεις Παπανδρέου-Τζεμ
Στο περιθώρειο της συνόδου της Φλωρεντίας ο Ελληνας υπουργός των Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου είχε δύο ανεπίσημες συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Φλωρεντία ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε στον Τούρκο ομόλογό του τις ελληνικές προτάσεις σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τώρα αναμένεται η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο κ.Παπανδρέου πρόκειται να συναντηθεί κατ' ιδία στη Φλωρεντία και με την Αμερικανίδα υπουργό των Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ σήμερα.

Αγνοούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων τονίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας
Τα δικαιώματα των εργαζομένων σε πολλές χώρες εμπαίζονται από τις κυβερνήσεις τους και παράλληλα διαβρώνονται από την διαδικασία της παγκοσμοποίησης, τονίζει έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας. Η έκθεση αναφέρεται ειδικότερα στις περιπτώσεις του Ομάν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων χώρες στις οποίες απαγορεύεται ο συνδικαλισμος. Σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας ο συνδικαλισμός δεν απαγορεύεται όμως οι συνδικαλιστές αντιμετωπίζουν απειλές και συλλήψεις ακόμη και τον θάνατο, υπογραμμίζει η έκθεση.

Σε επίθεση ανταρτών στη Σιέρρα Λεόνε σκοτώνονται δύο δημοσιογράφοι και τραυματίζεται Έλληνας
Στη Σιέρρα Λεόνε οι αντάρτες του Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου επετέθηκαν σε στρατιωτική περίπολο 60 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας Φρήταουν. Τέσσερεις στρατιώτες και δύο ξένοι δημοσιογράφοι, ένας Αμερικανός και ένας Ισπανός σκοτώθηκαν. Δύο άλλοι ο Έλληνας Γιάννης Μπεχράκης και ένας Νοτιαφρικανός τραυματίσθηκαν και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Φρήταουν. Ο Γιάννης Μπεχράκης φωτογράφος του Ρώϋτερ περιέγραψε την επίθεση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο τον τρόπο που διέφυγε και κρύφτηκε στους πυκνούς θάμνους. " Σε μια στιγμή, ειπέ ο Γιάννης Μπεχράκης στο Ρώϋτερ, οι αντάρτες πέρασαν 5 μέτρα από το σημείο που είχα κρυφτεί αλλά δεν με είδαν".

Επεισόδια στη Μαδρίτη από οπαδούς της Πρωταθλήτριας Ευρώπης
Η ισπανική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες εναντίον πλήθους στο κέντρο της Μαδρίτης, που πανηγύριζαν για την νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης που αναδείχθηκε για όγδοη φορά στην ιστορία της, Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδοσφαιρο. Η αστυνομια λέει οτι δεχτηκε επιθεση απο τους συγκεντρωμενους. Στον τελικό στο Παρίσι η Ρεάλ κέρδισε με 3 - 0  την Βαλένσια. Είναι η πρώτη φορά στα 45 χρόνια της διοργανωσης, που δύο ομάδες από την ίδια χώρα αγωνίζονται στον τελικό. Εν τω μεταξύ ένα επιβατικό αεροσκάφος με το οποίο θα επέστρεφαν Ισπανοί φίλαθλοι, συγκρούστηκε στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ του Παρισιού με εμπορικό αεροπλάνο του οποίου ο κυβερνήτης σκοτώθηκε. Κανένας από τους επιβάτες δεν τραυματίσθηκε.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.