Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Σταθεροποιείται η κατάσταση στον Νότιο Λίβανο
Σταθεροποιείται η κατάσταση στον Νότιο Λίβανο
(26/05/2000 18.00 GMT)

Ομαλοποιείται η κατάσταση στον Νότιο Λίβανο μετά την αναχώρηση του ισραηλινού στρατού.
Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της Χεζμπολά χαιρέτησαν με πανηγυρισμούς και ζητωκραυγές τον ηγέτη της ισλαμικής οργάνωσης, Σείχη Χασσάν Νασραλάχ που επισκέφθηκε σημερα την περιοχή του Νοτίου Λιβάνου. Σε ομιλία του στην πόλη Μπιντ Τζείλ, ο ηγέτης της Χεζμπολά υπογράμμισε πως πολύ σύντομα το Ισραήλ θα αναγκασθεί να αποχωρήσει και απο την τελευταία διαφιλονικούμενη περιοχή που βρίσκεται υπο τον έλεγχο του, τα αγροκτήματα Σεμπάα. Εν τω μεταξύ, οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ άρχισαν απο σημερα περιπολίες στην περιοχή του Νοτίου Λιβάνου την οποία εγκατέλειψαν πριν δύο ημέρες τα ισραηλινά στρατεύματα. Ο απεσταλμένος του Οργανισμού Terje Larsen βρίσκεται στην περιοχή για να διπιστώσει αν οι ισραηλινοί έχουν, όντως, ολοκληρώσει την αποχώρηση τους. Ο κ. Larsen χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας και πρόσεθεσε ότι πρόθεση του ΟΗΕ είναι να αναπτύξει, σε μόνιμη βάση, ειρηνευτικές δυνάμεις σε όλο τον Νότιο Λίβανο. Την έλευση των κυανοκράνων του ΟΗΕ χαιρέτησε ο υπουργός εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ Αλ Σαράα από την Λισσαβώνα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Ωστόσο ο σύρος  αξιωματούχος προειδοποίησε τα Ηνωμένα Εθνη να μη ζητήσουν τον αφοπλισμό των ανταρτών της Χεζμπολά.  Εν τω μεταξύ, πληροφορίες απο τον Λίβανο αναφέρουν ότι κάπου 400 μέλη του Στρατού του Νοτίου Λιβάνου, που είχαν, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών, παραδοθεί στις λιβανέζικες αρχές, προσάγονται σε στρατοδικείο με την κατηγορία της συνεργασίας με το Ισραήλ.

Αιθιοπία και Ερυθραία συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου
Η Αιθιοπία και η Ερυθραιά συμφώνησαν να ξεκινήσουν, την ερχόμενη εβδομάδα, συνομιλίες, σε μια προσπάθεια να τερματισθεί η μεταξύ τους δίχρονη πολεμική σύρραξη. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα διαμεσολάβησης του προέδρου της Αλγερίας Αμπνουλασίζ Μπουτεφλίκα, με την ιδιότητα τουπροεδρεύοντος του Οργανισμού Αφρικανικής Συνεργασίας. Τις τελευταίες ημέρες η Αιθιοπία πέτυχε μια σειρά νίκες, με την ανακατάληψη πόλεων μεγάλης στρατηγικής σημασίας.Η επανάληψη των πολεμικών συγκρούσεων ανάμεσα στις δύο χώρες ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, μετα την κατάρρευση όλων των προηγούμενων εκεχειριών.

Ετοιμο το κατηγορητήριο κατά του ηγέτη των ανταρτών στην Σιέρα Λεόνε
Ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, Αχμπέντ Καμπάχ ανακοίνωσσε ότι πολύ σύντομα θα προσαχθεί σε δίκη ο ηγέτης των ανταρτών Φοντάυ Σάνκο. Σε συνέντευξη του στο BBC, ο κ. Καμπάχ τόνισε ότι ολοκληρώνεται εντός των προσεχών ημερών, η σύνταξη του κατηγορητηρίου. Ο Φοντάυ Σάνκο συνελήφθει στις αρχές του μήνα καθώς οι δυνάμεις του κατευθύνονταν προς την πρωτεύουσα, Φρήτάουν.

Καταστράφηκε από φωτιά μεταλουργική μονάδα στο Κοσσυφοπέδιο
Μεγάλες ζημιές υπέστει η μεταλουργική μονάδα Τρέπτσα στη Μιτροβίτσα του Βορείου Κοσσυφοπεδίου. Το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Ταγιούνγκ απέδωσε την φωτιά σε εμπρησμό από μέλη της αλβανικής κοινότητας της Μιτρόβίτσα, πολης που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σέρβων.

Παράταση των κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου, αποφασίζει ο Μπιλ Κλίντον
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον ανακοίνωσε την παράταση των κυρώσεων κατά της Σερβίας για εξη ακόμα μήνες. Σε εκθεσή του προς το αμερικανικό Κονγκρέσο, ο κ. Κλίντον υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση του Βελιγραδίου εξακολουθεί να συνιστά απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ

Τεταμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στα νησιά Φίτζι
Κλιμακώνεται ολοένα η πολιτική κρίση στα νησιά Φίτζι μετα την αυτομόληση μιας ομάδος κυβερνητικών στρατιωτών στους πραξικοπηματίες που κρατουν ομήρους, τον πρωθυπουργο Μαχέντρα Τσαούντρι και τριάντα κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Τριάντα νεκροί από συγκρούσεις χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ινδονησία
Πάνω απο τριάντα άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα απο εβδομήντα τραυματίστηκαν όταν ομάδα φανατικών ισλαμιστών επετέθει εναντίον χριστιανικής κοινότητας στα νησιά Μολούκα της Ινδονησίας. Οι δράστες ανήκουν στην ισλαμική οργάνωση Λασκάρ-Τζιχάντ.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.