Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Οι δοκιμασίες των αμάχων Τσετσένων στην ατζέντα της συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας
Οι δοκιμασίες των αμάχων Τσετσένων στην ατζέντα της συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας
(29/05/2000 05.30 GMT)

Συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας
Στη Μόσχα πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Και οι δύο πλευρές έχουν επισημάνει ότι σκοπός των συνομιλιών είναι η αναθέρμανση των σχέσεων τους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ασκήσει έντονη κριτική στη Ρωσία για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Τσετσενία, ενώ η Ρωσία αναμένεται να εκφράσει τις ανησυχίες της για τις προθέσεις διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς Ανατολάς - σε χώρες που διατηρούν στενή οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία. Της Ευρωπαϊκής αποστολής ηγείται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ενώ συμμετέχει και ο υπεύθυνος για την Κοινοτική εξωτερική πολιτική, Χαβιέ Σολάνα.

Την Μόσχα επισκέπτονται ηγέτες της Σερβικής αντιπολίτευσης
Οι ηγέτες των κομμάτων της Σερβικής αντιπολίτευσης βρίσκονται από χθές στην Μόσχα με σκοπό να κερδίσουν την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία μέχρι στιγμής κρατά ουδέτερη στάση για τις πολιτικές εξελίξεις στη Σερβία. Όμως ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε οτι η Μόσχα οφείλει να κρατήσει ίσες αποστάσεις απο την κυβέρνηση του Βελιγραδίου και απο τους πολιτικούς της αντιπάλους. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στο Βελιγράδι, οι ηγέτες της Σερβικής αντιπολίτευσης ελπίζουν οτι θα έχουν συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανώφ.

Αιθιοπία και Ερυθραία ξεκινούν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου
Η Αιθιοπία και η Ερυθραία αναμένεται να αρχίσουν εκ του σύννεγγυς συνομιλίες σήμερα στην Αλγερία σε μια προσπάθεια τερματισμού του πολέμου που μαίνεται μεταξύ των δύο χωρών, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Αιθιοπία τον τελευταίο μήνα. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και χθές κατά μήκος της διαφιλονικούμενων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και μέσα στο έδαφος της Ερυθραίας. Σύμφωνα με πληροφορίες χιλιάδες άμαχοι προσπαθούν να διαφύγουν από την περιοχή. Η Ερυθραία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της θα αποχωρήσουν από τις διαφιλονικούμενες περιοχές, σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, αλλά εκπρόσωπος της Αιθιοπίας είπε ότι δυνάμεις της Ερυθραίας βρίσκονται ακόμη σε Αιθιοπικά εδάφη.

Επανεκλογή του προέδρου Φουτζιμόρι στο Περού
Στο Περού ο πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία, θεωρείται βέβαιος νικητής  σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, η εγκυρότητα των οποίων όμως έχει αμφισβητηθεί. Ο πολιτικός αντίπαλος του κυρίου Φουτζιμόρι, Αλεχάνδρο Τολέδο, κατήγγειλε τον Περουβιανό πρόεδρο για εκλογική νοθεία και κάλεσε τους υποστηρικτές του να απόσχουν ή να ψηφίσουν άκυρο. Μιλώντας σε θορυβώδη διαδήλωση των οπαδών του στην πρωτεύουσα Λίμα μετά το κλείσιμο των καλπών, ο κύριος Τολέδο κατηγόρησε τον πρόεδρο Φουτζιμόρι ότι συμπεριφέρθηκε ως δικτάτορας. Αλλά εκπρόσωπος του κυρίου Φουτζιμόρι δήλωσε στο BBC ότι υπήρξε μεγάλη προσέλευση στις κάλπες, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Απελευθερώθηκαν όλοι οι κυανόκρανοι στην Σιέρα Λεόνε
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι έχουν απελευθερωθεί και οι πεντακόσιοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης που κρατούνταν ως όμηροι από τους αντάρτες στην Σιέρα Λεόνε. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην χώρα αυτή Ντέϊβιντ Βίμχερστ είπε ότι οι τελευταίοι 85 κυανόκρανοι που αγνοούντο έφτασαν ασφαλείς στην πρωτεύουσα Φρήτάουν. Ο κύριος Βίμχερστ είπε ότι η απελευθέρωση όλων των ομήρων αποτελεί ένδειξη ότι οι αντάρτες του Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου επιθυμούν να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε.

Εντείνεται η πολιτική κρίση στα νησιά Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι αυξάνεται η πολιτική ένταση, καθώς όλοι οι έφεδροι κάτω των 55 ετών κλήθηκαν να παρουσιαστούν στις μονάδες τους. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν χθές την νύχτα στην πρωτεύουσα Σούβα, όταν οργισμένο πλήθος λεηλάτησε ένα τηλεοπτικό σταθμό, που είχε ασκήσει κριτική στους υποστηρικτές των ενόπλων ανταρτών που έχουν καταλάβει το κοινοβούλιο εδώ και δέκα ημέρες. Εντωμεταξύ στα χθεσινοβραδυνά επεισόδια τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, που αργότερα υπέκυψε στα τραύματα του.

Έκκληση διαμεσολαβητή του ΟΗΕ προς τον πρόεδρο του Λιβάνου
 ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Μέση Ανατολή Τέργε Ρόντ Λάρσεν κάλεσε τον πρόεδρο του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ να θέσει τέρμα στις προκλήσεις -όπως χαρακτηριστικά είπε, των ανταρτών της οργάνωσης Χεζμπολά κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ και Λιβάνου. Τα Ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες εναντίον υποστηρικτών της Χεζμπολά που που πέρασαν την συνοριακή γραμμή, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών από αυτούς.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.