Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Πυροβολικό της Ερυθραίας βάλλει κατά Αιθιοπικών θέσεων
Πυροβολικό της Ερυθραίας βάλλει κατά Αιθιοπικών θέσεων

(01/06/2000 16:30 GMT)

Συνεχίζεται -με δηλώσεις- ο πόλεμος Αιθιοπίας - Ερυθραίας
Η Ερυθραία είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκεχειρία στον πόλεμο με την Αιθιοπία, μέχρις ότου η Αντίς Αμπέμπα αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από το έδαφος της Ερυθραίας. Από την πλευρά της Η Αιθιοπική κυβέρνηση λέει ότι  θέλει διεθνείς διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει σεβαστή η εδαφική της ακεραιότητα από την Ερυθραία. Εξάλλου οι δύο εμπόλεμοι προσήλθαν σήμερα για τρίτη ημέρα στις εκ του σύνεγγυς ειρηνευτικές συνομιλίες στο Αλγέρι, καθώς οι διεθνείς μεσολαβητές προσπαθούν να θέσουν τέρμα στον διετή πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Συνεχίζεται το δράμα των παιδιών - ομήρων στο Λουξεμβούργο
Στο Λουξεμβούργο ένοπλος άνδρας που κρατά ομήρους περίπου 30 παιδιά και 3 ενηλίκους απελευθέρωσε τέσσερα ακόμη παιδιά, από το νηπιαγωγείο μέσα στο οποίο κρατούνται, κοντά στα Γερμανικά σύνορα. Οι αστυνομικές αρχές αναφέρουν ότι πρόκειται για άνδρα που κατάγεται από την Τυνησία, και ο οποίος έχει ιστορικό ψυχιατρικών προβλημάτων. Ο ένοπλος απαίτησε να μεταφερθεί στο νηπιαγωγείο ένα μικρό λεωφορείο για να μπορέσει να μεταβεί ο ίδιος και ορισμένοι από τους ομήρους σε αεροδρόμιο, καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, θέλει να φύγει στη Λιβύη.

Συνομιλίες Κλίντον - Μπαράκ στην Λισαβόνα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είχε σήμερα συνομιλίες στη Λισαβόνα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και με στόχο, όπως είπε ο ίδιος, να δοθεί μια νέα ώθηση στη διαδικασία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Μετά τη συνάντηση, ο κύριος Μπαράκ επανέλαβε τη δέσμευση που έχει αναλάβει για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης με τους Παλαιστινίους. Είναι ορατή μία συμφωνία-πλαίσιο, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Κλίντον και εξήγησε πως στέλνει την ερχόμενη εβδομάδα την υπουργό εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ στη Μέση Ανατολή.

Πρόοδος στις συνομιλίες στρατού - ενόπλων στο Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι ο ηγέτης του στρατού είχε την πρώτη απ' ευθείας συνάντηση με τον αρχηγό των ανταρτών Τζόρτζ Σπέϊτ, ο οποίος συνεχίζει εδώ και 2 εβδομάδες να κρατά ως ομήρους τον Ινδικής καταγωγής πρωθυπουργό της χώρας και το υπουργικό συμβούλιο. Μετά την συνάντηση του με τον αρχιπλοίαρχο Φράνκ Μπαϊνιμαράμα, ο κύριος Σπέϊτ είπε στο BBC ότι θα αφήσει το συμβούλιο των παραδοσιακών αρχηγών των νησιών να αποφασίσουν την προσεχή Δευτέρα εάν επιθυμούν στρατιωτική κυβένηση ή κυβέρνηση αποτελούμενη αποκλειστικά από αυτόχθονες κατοίκους.

Πολιτική δολοφονία στο Μαυροβούνιο
Αγνωστοι οπλοφόροι τραυμάτισαν θανάσιμα έναν από τους συμβούλους επί θεμάτων ασφαλείας του Προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς του Μαυροβουνίου έξω από το διαμέρισμά του στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα. Ο Γκόραν Ζούγκιτς ήταν σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας του Προέδρου Τζουκάνοβιτς και στο παρελθόν διετέλεσε υπεύθυνος για την ασφάλεια της Ποντγκόριτσα.

Κάθειρξη 12 ετών σε δημοσιογράφο για παρακίνηση σε γενοκτονία
Ο πρώην παρουσιαστής ραδιοφώνου Τζόρτζ Ρουγκιού καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη από το δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα πολεμου στη Ρουάντα, μετά την ομολογία της ενοχής του για παρακίνηση σε γενοκτονία και εθνική εκκαθάριση. Ο βελγικής υπηκοότητας παρουσιαστής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του λεγόμενου "Ραδιοφώνου του Μίσους".

Συνέρχεται εκ νέου η κυβέρνηση της Β. Ιρλανδίας
Στην Βόρειο Ιρλανδία συνεδριάζει σήμερα η διακομματική κυβέρνηση,  για πρώτη φορά μετά  την αναστολή των εξουσιών της πριν από τρείς μήνες. Η εκ νέου λειτουργία της τοπικής κυβέρνησης γίνεται μετά την απόφαση του ΙΡΑ να εναποθέσει τα όπλα του σε αποθήκες υπό διεθνή επίβλεψη. Οι υπουργοί της κυβέρνησης θα εξετάσουν πρώτα το αμφιλεγόμενο θέμα της σημαίας που θα χρησιμοποιείται στα δημόσια κτίρια στην Βόρειο Ιρλανδία.

Κατάσχεση 2 Ουκρανικών αεροσκαφών λόγω χρεών
Τα 2 αεροπλάνα που μετέφεραν την αποστολή της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ουκρανίας στο Λονδίνο κατασχέθηκαν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας, διότι οι Ουκρανικές Αερογραμμές οφείλουν περίπου 1,5 εκατομμύριο δολλάρια για τέλη ελέγχου αεροπλοίας. Εκπρόσωπος της Βρετανικής πολιτικής αεροπορίας πρότεινε την πιθανή πώληση των 2 αεροσκαφών, προκειμένου να πληρωθούν οι διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες που είναι πιστωτές της αεροπορικής εταιρείας.

Ανοιξε τις πύλες της η "Expo 2000" στο Αννόβερο
Η μεγαλύτερη διεθνής εμπορική έκθεση που έγινε ποτέ στην Γερμανία, η Expo 2000, εγκαινιάσθηκε σήμερα το πρωί απο το Γερμανό πρόεδρο, Johannes Rau στο Αννόβερο. Περισσότερες απο 170 χώρες εκπροσωπούνται στην έκθεση το θέμα της οποίας είναι οι τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να προστατέψει το περιβάλλον. Οι διοργανωτές ελπίζουν να προσελκύσουν πάνω από 40 εκατομμύρια επισκέπτες τους επόμενους πέντε μήνες λειτουργίας της έκθεσης.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.