Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ενταση σε πόλεις του Κοσσυφοπεδίου
Ενταση σε πόλεις του Κοσσυφοπεδίου

(06/06/2000, 2030 GMT)

Βίαια επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο
Τουλάχιστον οκτώ άτομα τραυματίστηκαν σε έναν από τους τελευταίους σερβικούς θύλακες που έχουν απομείνει στο Κοσσυφοπέδιο, στην πόλη Γκρατσανίτσα, νότια της πρωτεύουσας Πρίστινα. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν άγνωστοι πέταξαν χειροβομβίδες από αυτοκίνητο σε μια αγορά όπου βρίσκονταν Σέρβοι, τραυματίζοντας πέντε άτομα. Οι Σέρβοι απάντησαν σταματώντας αλβανικά αυτοκίνητα και αναζητώντας τους δράστες. Αρκετά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίστηκαν.  Οταν ο βρετανός στρατιωτικός δοικητής που έχει την ευθύνη της περιοχής μετέβη στη Γκρατσανίτσα έγινε δεκτός από ένα εξαγριωμένο πλήθος Σέρβων και οι σωματοφύλακές του υποχρεώθηκαν, όπως είπαν, να ανοίξουν πυρ κατά του πλήθους για να τον προστατεύσουν, τραυματίζοντας έτσι ένα άτομο.

Παραιτείται ο Ιζετμπέκοβιτς
Ο βόσνιος ηγέτης Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την κοινή προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης τον Οκτώβριο. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Ιζετμπέκοβιτς είπε ότι ο κύριος λόγος που πήρε αυτή την απόφαση είναι η ηλικία του -είναι 75 ετών. Είναι για πολλά χρόνια ηγέτης των Μουσουλμάνων της Βοσνίας και υπέγραψε εκ μέρους τους την ειρηνευτική συνθήκη του Ντέητον, το 1995, με την οποία τερματίσθηκε ο πόλεμος στη Βοσνία.

Τουλάχιστον τρεις οι νεκροί απο το σεισμό στη κεντρική Τουρκία
Toυλάχιστον τρεις είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από τον σεισμό που έπληξε την κεντρική Τουρκία τα ξημερώματα της Τρίτης. Η σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, διήρκεσε περίπου 30 δευτερόλεπτα και είναι είχε επίκεντρο την πόλη Τσέρκες, 100 χιλιόμετρα βορείως της Αγκυρας. Πέρυσι από το σεισμό κοντά στην Κωνσταντινούπολη έχασαν την ζωή τους 18.000 άτομα και καταστράφηκαν χιλιάδες κτίρια.

Νέο πλήγμα κατά του τραπεζικού συστήματος στη Ρουμανία
Η κυβέρνηση της Ρουμανίας υποσχέθηκε να εντείνει τους τραπεζικούς ελέγχους μετά την ανακοίνωση ακόμη μίας τράπεζας ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Η Λαϊκή Τράπεζα της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι διακόπτει για έξι μήνες την παροχή χρημάτων στους πελάτες της για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες. Αυτή είναι η τρίτη τράπεζα της Ρουμανίας που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα τις τελευταίες τρείς εβδομάδες, ενώ έξι άλλες τράπεζες της χώρας έχουν ήδη κυρήξει πτώχευση.

Κυβέρνηση μειοψηφίας η Αλληλεγγύη στην Πολωνία
Το κίνημα της Αλληλεγγύης στη Πολωνία δήλωσε ότι θα παραμείνει ώς κυβέρνηση μειοψηφίας, μετά την απόφαση του κεντρο-δεξιού κόμματος των Φιλελελευθέρων να αποχωρήσει απο τη κυβέρνηση συνασπισμού. Την περασμένη εβδομάδα 5 υπουργοί της Πολωνικής κυβέρνησης που ανήκουν στο Φιλελεύθερο κόμμα παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην Πολωνική οικονομία.

Μέτρα κατά των Νησιών Φίτζι αποφάσισε η Κοινοπολιτεία
Υπουργοί της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, σε συνάντησή τους στο Λονδίνο αποφάσισαν να αποκλείσουν τα Νησιά Φίτζι από τις διαδικασίες της Κοινοπολιτείας μέχρις ότου τερματισθεί η εξέγερση των γηγενών κατοίκων υπό τον Τζορτζ Σπέιτ. Εξ άλλου οι υπουργοί της Κοινοπολιτείας συμφώνησαν να στείλουν αμέσως αντιπροσωπεία στη περιοχή προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για επιστροφή στη δημοκρατία.

Η Unilever εξαγοράζει τον αμερικανικό κολοσσό Bestfoods
Ο Αγγλο-Ολανδικός όμιλος Unilever ανακοίνωσε τα σχέδια του για εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας Bestfoods που παράγει μεταξύ άλλων γνωστά προϊόντα όπως η μαγιονέζα Hellman's. Η συμφωνία ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολλαρίων πρέπει να εγκριθεί από τους μετόχους και των δύο εταιρειών.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.