Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Για εγκλήματα πολέμου κατηγορεί το ΝΑΤΟ η Διεθνής Αμνηστεία
Για εγκλήματα πολέμου κατηγορεί το ΝΑΤΟ η Διεθνής Αμνηστεία

(07/06/2000  07.00 GMT)

Για εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, κατηγορεί το ΝΑΤΟ η Διεθνής Αμνηστεία
H Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην διάρκεια των βομβαρδισμών που πραγματοποίησε πέρσι εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας  αναφέρεται ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ παραβίασαν τους κανόνες του πολέμου - κάτι που, σύμφωνα με την οργάνωση, είχε ως αποτέλεσμα την δολοφονία πολιτών. Μάλιστα, η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι σε αρκετές περιπτώσεις το ΝΑΤΟ απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που θα ελαχιστοποιούσαν τις ανθρώπινες απώλειες.

Προϋποθέσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, θέτει ο Γκύντερ Φερχόγιεν
O αρμόδιος Επίτροπος για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Guenter Verheugen δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες, όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της μεικτής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι θεωρεί αναπόφευκτο τον συνδυασμό των σχέσεων Κοινότητας - Τουρκίας με το Κυπριακό. Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κ. Verheugen είπε ότι το Συμβούλιο Κορυφής του Helsinki κατέδειξε πως μια πολιτική λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση ή όρο για την ένταξη της στην Κοινότητα, όμως - συνέχισε ο ίδιος - αυτό δεν σημαίνει ότι η Κύπρος θα ενταχθεί όπως είναι. "Απλώς υπάρχει η δυνατότητα να συμβεί αυτό ως εναλλακτική λύση η οποία, όμως, ούτε είναι προτιμητέα ούτε συνιστά κάποιους είδους εγγύηση. Το Συμβούλιο των υπουργών θα λάβει, όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή, υπόψη του όλους τους παράγοντες και θα αποφασίσει ανάλογα", κατέληξε ο Κοινοτικός Επίτροπος,  αρμόδιος για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα το Εθνικό Κόμμα  Σκωτίας
Ο σκιώδης υπουργός Πολιτισμού του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Michael Russell κάλεσε την κυβέρνηση της Βρετανίας να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα και την προέτρεψε να ξεκινήσει σοβαρές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Ελλάδας μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Russell πρόσθεσε ότι πρόσφατα επεστράφη στην Σκωτία μετά από 700 χρόνια η Πέτρα του Πεπρωμένου, ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς της Σκωτίας. "Πρέπει να επιδείξουμε γεναιοδωρία ισκανοποιώντας  το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που ανήκουν ξεκάθαρα στην Αθήνα και όχι στο Λονδίνο", υπογραμμισε ο σκιώδης υπουργός Πολιτισμού του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Michael Russell.

Αμείλικτες πολεμικές συγκρούσεις Αιθιοπίας-Ερυθραίας
Καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της Αιθιοπίας και την Ερυθραίας, έχουν έλθει στο φως αποδείξεις για το μέγεθος και τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου. Ο ανταποκριτης του ΒΒΣ στην διαφιλονικούμενη περιοχή των συνόρων μεταδίδει πως στρατιώτες από την Ερυθραία που εχουν λιποτακτίσει, περιγράφουν σκηνές απίστευτης βίας και τρόμου... σκηνές που θυμίζουν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με  συγκρούσεις διαρκείας πάνω απο 30 ώρες. Οι τραυματίες εγκαταλείπονται στην μοίρα τους ενώ και οι δυο πλευρές διεκδικούν νίκες που δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές. Χθες, για παράδειγμα, η κυβέρνηση της Ερυθραίας ανακοίνωσε ότι κατήγαγε περιφανή νίκη ανακαταλαμβάνοντας την πόλη Τεσένε στα ανατολικά της πρωτεύουσας Ασμάρα, ενώ η Αιθιοπία καταγγέλει πως δεν πρόκειται για νίκη αφού τα  στρατευματα της είχαν προηγουμένως αποσυρθεί από την εν λόγω περιοχή.

Μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων εγκρίνει η Ευρωπαική Επιτροπή
Νέα νομοθεσία με στόχο την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων, προτείνει η Ευρωπαική Επιτροπή.Το πλαίσιο νόμου καλύπτει τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας, της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών και της πρόσβασης στα συστήματα κοινωνικής ασφάλειας. Αν η πρόταση νόμου εγκριθεί και από τους ευρωπαίους υπουργούς  θά περάσει, υποχρεώτικά, και στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών-μελών, κατοχυρώνοτας τους εργαζομένους σε ολοκληρη την Ευρώπη, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΒΒΣ. Ενα απο τα πιο σημαντικά σημεία της προτάσεως αναφέρεται στην σεξουαλική παρενόχληση,  φαινόμενο πολύ διαδεδομένο στους χώρους εργασίας.  Η Ευρωπαική Επιτροπή θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα σε όσες κυβερνήσεις δεν διαθέτουν το κατάλληλο νομικο πλαισιο καθώς και την  ενισχυση της νομοθεσίας, στον τομέα αυτό, στις χώρες που έχουν ήδη θεσπίσει αντίστοιχους νόμους.

Δεν ενδίδει ο Εχούντ Μπαράκ στις συστάσεις των Αμερικανών
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Ισραήλ, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Εχούντ Μπαράκ θα μεταβεί στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα για συνομιλίες με στόχο την αναβιώση της ειρηνευτικής διαδικασίας.  Ωστόσο, δεν είναι ακόμα βέβαιο, αν στην προτεινόμενη απο τους αμερικανούς τριμερή συνοδο, θα λάβει μέρος ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ. Η αμερικανική πρόταση προβλέπει απ ευθείας συνομιλίες μεταξύ του αμερικανού προεδρου Μπιλ Κλίντον και των ηγετών Ισραήλ και Παλαιστίνης, Εχούντ Μπαράκ και Γιασέρ Αραφατ.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις των αντιμαχομένων φυλών στα Νησια του Σολομώντα
Στα νησιά του Σολομώντα, εντεινονται οι συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων φυλών. Σύμφωνα με πληροφορίες μια από τις αντιμαχόμενες πλευρές βομβαρδισε ένα σχόλικο κτίριο, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες. Ο γεν. γραμματέας των ΗΕ Κόφι Αννάν κάλεσε τους αντάρτες της φυλής Μαλαιτάν που κρατούν από την Κυριακή όμηρο τον πρωθυπουργό της χώρας, να αποκαταστήσουν την δημοκρατική τάξη.

Την απομάκρυνση των νησιών Φίτσι αποφασίζουν οι υπουργοί εξωτερικών των χωρων της Κοινοπολιτείας
Οι χώρες της Κοινοπολιτείας προχώρησαν στην προσωρινή αποβολή τών νησιών Φίτζι από τον Οργανισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συνεχιζομενη κράτηση από τον  πραξικοπηματία Τζώρτζ Σπέιτ, του πρωθυπουργού  της χώρας και μελών της κυβέρνησης.

Αποσύρονται οι βρετανοί στρατιώτες από τη Σιέρα Λεόνε
Στην Σιέρα Λέονε μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Ρομπιν Κούκ σε μια προσπάθεια στήριξης της κυβέρνησης του προέδρου Αχμάντ Καμπά. Η Βρετανία που τον περασμένο μήνα απέστειλε στρατιώτες και πολεμικά σκάφη στην αφρικανική χώρα, σκοπεύει να αποσύρει μεγάλο μέρος των δυνάμεων της την ερχόμενη εβδομάδα αλλά να αφήσει περίπου 200 βρετανούς στρατιώτες οι οποίοι θα εκπαιδεύσουν τον τοπικό στρατό.

Τρόπους παραγραφής του εξωτερικού χρέους εξετάζουν οι είκοσι φτωχότερες χώρες του κόσμου
Εκπρόσωποι απο τις 20 φτωχότερες χώρες του πλανήτη συναντώνται σημερα στην Γενεύη για να εξετάσουν τρόπους εφαρμογής προτάσεων που στοχεύουν στην παραγραφή του εξωτερικού χρέους. Στην συνάντηση θά παραβρεθούν και αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εκπροσωπος της Τράπεζας δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην παραγραφή τών χρεών υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεκινήσουν πάραυτα οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις εν λόγω χώρες.
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.