Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
(09/06/2000, 14:15 GMT)

Η Βρετανία διαψεύδει τα περί ανάμειξης Σόντερς στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς...
To Βρετανικό υπουργείο των εξωτερικών διέψευσε τις εικασίες της οργάνωσης "17 Νοέμβρη", σύμφωνα με τις οποίες ο Στίβεν Σόντερς είχε ενεργό συμμετοχή στο συντονισμό των αεροπορικών βομβαρδισμών κατά της Σερβίας πέρυσι. Σύμφωνα με το Foreign Office , o Σόντερς ανέλαβε το πόστο του στην Αθήνα τον Μάιο του 1999, δύο μήνες μετά την εναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. "Είναι λάθος να υποστηρίζει κανείς ότι είχε ειδικό ρόλο στο Κοσσυφοπέδιο", είπε ο Βρετανός εκπρόσωπος το υπουργείου εξωτερικών.

... και επανεξετάζει την ασφάλεια των διπλωματικών της αποστολών
Σύμφωνα με το πρακτωρείο Reuters εκπρόσωπος του Βρετανικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι με αφορμή τη δολοφονία του Στήβεν Σόντερς στην Αθήνα, η Βρετανία θα επανεξετάσει τα μέτρα ασφαλείας των διπλωματικών της αντιπροσωπειών σε όλο το κόσμο. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να δόσει περισσότερες λεπτομέρειες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δε θέλει να βοηθήσει τρομοκράτες που θέλουν να δολοφονήσουν τους ανθρώπους μας.

Σφοδρές επικρίσεις κατά της Ελλάδας στο βρετανικό Τύπο
Πόλη του φόβου αποκαλεί σήμερα την Αθήνα και παράδεισο των τρομοκρατών την Ελλάδα η πλειοψηφία του βρετανικού τύπου, μετά τη χθεσινή δολοφονία του ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς στη Λεωφόρο Κηφισίας από την οργάνωση 17 Νοέμβρη. Σε εκτενή πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, όλες οι εφημερίδες επικρίνουν δριμύτατα τις ελληνικές κυβερνήσεις από τη δικτατορία κι έπειτα για τις εντελώς ανεπαρκείς, όπως τις χαρακτηρίζουν, προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ εμφανίζονται και αιχμές για κλίμα συνέργιας στελεχών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με μέλη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Τονίζουν ότι η δολοφονία του ταξίαρχου δημιουργεί τεράστιο κλίμα ανησυχίας για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, επισημαίνουν, όμως, ότι οι Βρετανοί τουρίστες δεν κινδυνεύουν στην Ελλάδα, αφού δεν απετέλεσαν ποτέ στόχο τρομοκρατικής επίθεσης.

Ισχυρή έκρηξη στα ανοικτά της Ρόδου
Οι αρχές στην Ελλάδα λένε ότι σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στα ανοιχτά της Ρόδου με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια και να προκληθεί μικρο-πανικός. Οι τοπικές αρχές δεν μπορούν να εξηγήσουν τι ακριβώς συναίβει αλλά υπάρχουν υποψίες ότι η έκρηξη μπορεί να προέρχεται απο Τουρκικό πολεμικό πλοίο το οποίο συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Ρόδου.

Επικρίσεις για τις επιθέσεις κατά Σέρβων απο ΟΗΕ και ΟΑΣΕ
Σήμερα είναι η πρώτη επέτειος της άφιξης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά εντείνονται οι επικρίσεις για τις συνεχιζόμενες πράξεις βίας κατά της Σεβρικής και άλλων μειονοτήτων στην επαρχία. Η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη δημοσίευσαν μελέτη η οποία προβάλλει τη ζημιά που έχει γίνει στην υγειονομική περίθαλψη και στη παιδεία των μειονοτήτων λόγω του περιορισμού στην ελευθερία μετακίνησης τους. Η μελέτη λέει ότι πολλοί άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι  σε θύλακες η ακόμα και μέσα στα σπίτια τους. Οι Σέρβοι και οι τσιγγάνοι χρειάζονται ένοπλη προστασία για να μετακινηθούν. Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, εξέφρασε ανησυχίες για την έξαρση των επιθέσεων που έχουν στόχο τη σερβική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο. Σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Ανάν τονίζει ότι οι Σέρβοι και άλλες μειονότητες δολοφονούνται, δέχονται επιθέσεις και απειλές στην επαρχία.

Διευκρινίσεις ζητά το ΝΑΤΟ για τη Ρωσική πρόταση κοινού πυραυλικού συστήματος
Ο υπουργός Αμύνης της Ρωσίας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, εημέρωσε τους ΝΑΤΟικούς ομολόγους του για την πρόταση της Μόσχας να προωθηθεί απο κοινού σύστημα αμυντικού πυραυλικού συστήματος για την Ευρώπη. Οι υπουργοί αμύνης του ΝΑΤΟ ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τη πρόταση την οποία είχε αναγγήλει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τη περασμένη εβδομάδα. Ομως, όπως μεταδίδει ο αμυντικός συντάκτης του BBC, φαίνεται ότι ο στρατηγός Σεργκέγιεφ έδοσε πολύ λίγες λεπτομέρεις. Ο γενικός γραμματές του ΝΑΤΟ, ο Τζώρτζ Ρόμπερτσον, είπε ότι χρειάζονται διευκρινίσεις για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Στρατιωτικό Airbus αγοράζουν Γαλλία και Γερμανία
Η Γαλλία και η Γερμανία επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι έχουν ήδη αποφασίσει να αγοράσουν τον στρατιωτικό τύπο του Ευρωπαικού Airbus, το A400M. Η Γερμανία θα αγοράσει 75 και η Γαλλία 50 αεροσκάφη. Η απόφαση ανακοινώθηκε στη γερμανική πόλη Mainz, όπου συναντάται σήμερα το κοινό συμβούλιο άμυνας και ασφάλειας των δύο χωρών. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, θα συναντηθεί με τον Καγγελάριο της Γερμανίας, Γέρχαρντ Σρέντερ για να εξετάσουν τρόπους επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Ντροπή της Αφρικής" οι μάχες Ουγκάντα-Ρουάντα στο Κονγκό
Αφρικανοί ηγέτες καταδίκασαν την συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Δημοκρατία του Κονγό. Ο πρωθυπουργός της Ζάμπια Φρεντερίκ Τσιλούμπα χαρακτήρισε ώς "τη ντροπή της Αφρικής" τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της Ουγκάντα και της Ρουάντα.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.