Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Συρία: Πένθος για τον θάνατο Ασαντ, υποστήριξη στον γιό του Μπασάρ
Συρία: Πένθος για τον θάνατο Ασαντ, υποστήριξη στον γιό του Μπασάρ

(12/06/2000, 09:00 GMT)

Συρία: Επικρατέστερος διάδοχος ο Μπασάρ Ασαντ
Η Συρία υποδέχεται σήμερα αρχηγούς κρατών και ξένους επισήμους που άρχισαν να καταφθάνουν στην πρωτεύουσα Δαμασκό για να παρευρεθούν στην κηδεία του προέδρου της χώρας Χαφέζ Αλ Ασαντ. Χιλιάδες Σύροι πολίτες βγήκαν στους δρόμους της  Δαμασκού εκφράζοντας με συνθήματα την υποστήριξή τους στον γιό του εκλιπόντος, Μπασάρ Άσαντ, και την οδύνη τους για τον θάνατο του Σύρου ηγέτη. Η Συριακή κυβέρνηση προήγαγε τον Μπασάρ Ασαντ στον βαθμό του αντιστρατήγου και τον διόρισε αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ενισχύοντας έτσι την θέση του ως διαδόχου του Χαφέζ Αλ Ασαντ.

Συγκίνηση για τον θάνατο Ασαντ
Οι Αραβες κάτοικοι στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψώματα του Γκολάν και στις Παλαιστινιακές περιοχές παίρνουν μέρος σε εκδηλώσεις πένθους για τον θάνατο του προέδρου Ασαντ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ είπε ότι ο θάνατος του Σύρου προέδρου σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον  Μπασάρ Ασαντ, γιό του εκλιπόντος, και τον συλλυπήθηκε προσωπικά. Σύμφωνα με την Συριακή τηλεόραση ο Μπασάρ Ασαντ είπε στον κύριο Κλίντον ότι προτίθεται να παραμείνει πιστός στην πολιτική του πατέρα του για εξεύρεση συνολικής ειρηνικής λύσης.

Διφορούμενη εκλογική ετυμηγορία στο Μαυροβούνιο
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από τις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθές στο Μαυροβούνιο, το κόμμα του μεταρρυθμιστή προέδρου Μίλο Τζουγκάνοβιτς φαίνεται να επικρατεί άνετα των αντιπάλων του στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα. Αλλά το κόμμα του κυρίου Τζουγκάνοβιτς φαίνεται να χάνει τις εκλογές στην δεύτερη σε πληθυσμό πόλη Χέρτζεγκ Νόβι, όπου οι υποστηρικτές του Γιουγκοσλάβου  ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς άρχισαν ήδη να πανηγυρίζουν την νίκη τους.

Επέτειος ενός χρόνου από την είσοδο της Κ-For στην Πρίστινα
Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από την είσοδο της  διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις περιορισμού της εθνοτικής βίας στην Γιουγκοσλαβική επαρχία.  Στο τελευταίο αιματηρό επεισόδιο, χθές δύο Αλβανοί σκοτώθηκαν και ένας ακόμη τραυματίστηκε από επίθεση που αποδίδεται σε Σέρβους κατοίκους.

Αγωγή Αμερικανικής κυβέρνησης κατά Visa και Mastercard
Αρχίζει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες η εκδίκαση της αίτησης της Αμερικανικής κυβέρνησης που στρέφεται εναντίον των πιστωτικών καρτών Βίζα και Μάστερκαρντ, για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Η Αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει στην αγωγή της ότι και οι δύο πιστωτικές κάρτες ελέγχονται από τον ίδιο όμιλο τραπεζών, με αποτέλεσμα την εξασθένηση του ανταγωνισμού μεταξύ τους.

Σύλληψη στρατηγού Οβιέδο στην Βραζιλία
Στην Παραγουάη οι αρχές λένε ότι ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Λίνο Σεζάρ Οβιέδο συνελήφθη στην Βραζιλία. Ο στρατηγός Οβιέδο καταζητείται από την Παραγουάη για την ανάμειξή του στην περυσινή δολοφονία του αντιπροέδρου της χώρας Λουίς Μαρία Αργκάνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο στρατηγός Οβιέδο συνελήφθη στην πόλη Φόζ Ντο Ιγκουάζου, κοντά στα σύνορα με την Παραγουάη, είχε πλαστά έγγραφα και οπλοφορούσε.

Θρησκευτικές συγκρούσεις στην Ινδονησία
Νέα αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα ανάμεσα σε Μουσουλμάνους και Χριστιανούς κατοίκους των Μολούκων νήσων, στην Ινδονησία. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πρωτεύουσα της περιοχής Άμπον, τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν και άλλα τρία τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των τελευταίων συγκρούσεων. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές έχουν θρηνήσει εκατοντάδες θύματα σαν αποτέλεσμα της θρησκευτικής διαμάχης που έχει ενταθεί τον τελευταίο χρόνο.

Φίτζι: Πυρά κατά του αρχηγού των καταληψιών
Ο στρατός των Φίτζι είπε ότι στην πρωτεύουσα Σούβα στρατιώτες άνοιξαν πύρ εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο αρχηγός των ενόπλων καταληψιών του κοινοβουλίου Τζόρτζ Σπέϊτ. Το αυτοκίνητο δεν σταμάτησε σε οδόφραγμα ελέγχου και δέχθηκε τουλάχιστον 20 πυροβολισμούς, χωρίς να τραυματιστεί ο κύριος Σπέϊτ, από τον οποίον ο στρατός ζήτησε συγγνώμη για το συμβάν.

Κύμα προσφύγων από την Ερυθραία στο Σουδάν
Εκατοντάδες ακόμα πολίτες της Ερυθραίας, που εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω της προέλασης των Αιθιοπικών στρατευμάτων, άρχισαν να καταφεύγουν στην Σουδανική πόλη Κασάλα, στα σύνορα Ερυθραίας - Σουδάν. Εντωμεταξύ στην Κασάλα φτάνει σήμερα η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Σαντάκο Ογκάτα, για να διαπιστώσει από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς των προσφύγων.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.