Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Η σωρός Ασαντ εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα
Η σωρός Ασαντ εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα

(13/06/2000 11.30 GMT)

Κηδεύεται ο πρόεδρος Χαφέζ Αλ Ασαντ στην Δαμασκό
Στην Δαμασκό ξεκίνησε σειρά νεκρώσημων εκδηλώσεων προς τιμήν του εκλειπόντος προέδρου Χαφέζ Αλ Ασάντ. Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν σε πορείες που γίνονται απά χθες σε ολάκληρη τη χώρα και εκφράζουν την οδύνη τους με συνθήματα  για τον "Λέοντα της Δαμασκού" όπως ήταν γνωστός ο Ασάντ σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Μεγάλος αριθμός ξένων επισήμων παραβρίσκεται στην κηδεία, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ και η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλήν Ολμπράϊτ.

Αμφισβειτεί την εκλογή του υιού Ασάντ στην προεδρία, ο Ριφάατ Αλ Ασάντ
Καθώς η Συρία κηδεύει σήμερα τον Χαφέζ Αλ Ασαντ, η ενέργεια του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ να τοποθετήσει τον Μπασάρ Αλ Ασάντ στην προεδρία,  αμφισβητήθηκε ως αντισυνταγματική από τον αδελφό του Ασάντ, Ριφάατ. Με δήλωσή του από την Ευρώπη όπου βρίσκεται εξόριστος, ο Ριφάατ Αλ Ασαντ υποσχέθηκε ότι θα ηγηθεί "διορθωτικού" όπως το απεκάλεσε κινήματος με σκοπό την επαναφορά της δημοκρατίας και  της ελευθερίας στην Συρία.

Ιστορικής σημασίας συνομιλίες Βορείου και Νοτίου Κορέας
Οι ηγέτες της Νοτίου και της Βορείου Κορέας ξεκινησαν σήμερα συνομιλίες στην  πρωτεύουσα της Βορείου Κορεάς, Πιονγκ-Γιάνγκ, στα πλαίσια της πρώτης στην ιστορία, συνόδου κορυφής μεταξύ των δύο χωρών. Προηγουμένως ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ υποδέχθηκε με μεγαλοπρεπή τελετή τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Κίμ Ντάε Γιούνγκ. Οι συνομιλίες αναμένεται να καλύψουν ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η εθνική συμφιλίωση, η επανένωση οικογενειών που χωρίστηκαν κατά την διάρκεια του πολέμου της Κορέας και το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Βόρειο Κορέα.

Στην Βρετανία η σωρός του ταξίαρχου Στήβεν Σώντερς
Φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Βρετανία η σωρός του στρατιωτικού ακόλουθου της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Στήβεν Σώντερς, συνοδευόμενη από την συζυγό του η οποία αναμένεται να προβεί σε νέα έκκληση για την σύλληψη των δολοφόνων του συζύγου της. Βρετανοί αξιωμάτούχοι πιστεύουν ότι οι προηγούμενες εκκλήσεις της κ. Σωντερς στην Αθήνα, συνετέλεσαν στην μεταβολή της κοινής γνώμης στην Ελλάδα έναντι της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Νέα αύξηση της τιμής του πετρελαίου
Συνεχίστηκαν και σήμερα οι ανοδικές τάσεις στην διεθνή τιμή του πετρελαίου, εν όψει της συνάντησης των υπουργών πετρελαίου του ΟΠΕΚ που είναι προγραμματισμένη να γίνει στην Βιέννη την ερχομενη εβδομάδα. Η τιμή του αργού πετρελαίου, τύπου Μπρέντ, συνεχίζει να παρουσιάζει αύξηση και όπως εκτιμούν οι αναλυτές,οι αυξητικές αυτές τάσεις θα αναστραφούν μονο αν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες αποφασίσουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα παραγωγής.

Πρόσκληση για κοινό πρόγραμμα άμυνας απευθύνει στις ΗΠΑ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τις ΗΠΑ να συνεργασθούν με την Ρωσία στην ανάπτυξη ενός κοινού αντιβαλλιστικού αμυντικού προγράμματος. Στην συνάντηση του με τον υπουργό άμυνας των ΗΠΑ Γουιλλιαμ Κόεν, στην Μόσχα, ο κ. Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων, υπογράμμισε δε ότι αυτές θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο με την ενεργό συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

Επίσκεψη Πούτιν στην Ισπανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μεταβαίνει σήμερα στην Μαδρίτη, στα πλαίσια διήμερης επίσκεψής του στην Ισπανία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συναντήσεις του κυρίου Πούτιν με την Ισπανική πολιτική ηγεσία θα επικεντρωθούν σε οικονομικά θέματα, όπως η κατασκευή μιας υπερσύγχρονης σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, κατά το πρότυπο του Ισπανικού συρμού μεγάλης ταχύτητας.

Συμφωνία Γαλλίας-Γερμανίας για τις αποζημιώσεις στα θύματα του ναζισμού
Οι ΗΠΑ και η Γερμανία  συμφώνησαν σε τελικό  σχέδιο συμφωνίας που πιστεύεται ότι θα δώσει λύση στο θέμα της αποζημίωσης των θυμάτων από τα Ναζιστικά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Οπωςδήλωσε ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Στιούαρτ Αϊζενστάτ οι Γερμανικές εταιρείες που θα καταβάλουν την αποζημίωση ύψους σχεδόν πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα προστατεύονται  από  το ενδεχόμενο περαιτέρω αγωγών αποζημίωσης

Επικρίσεις Κίνας-Γιουγκοσλαβίας για τον ρόλο της K-FOR
Ο πρόεδρος του Κινεζικού Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Λί Πενγκ είχε συνομιλίες με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Βελιγράδι. Σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες έκαναν έκκληση για την απόσυρση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης από το Κοσσυφοπέδιο. Το κοινό ανακοινωθές σημειώνει ότι τα υπό Νατοϊκή διοίκηση στρατεύματα απέτυχαν να αποτρέψουν την γενοκτονία-όπως λέει, των όσων δεν είναι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο, και προτείνει την αντικατάσταση της Κ Φόρ από Σερβικές δυνάμεις.

Εξαφάνιση μυστικών από Αμερικανικό πυρηνικό εργαστήριο
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διενεργεί επείγουσα έρευνα σχετικά με την εξαφάνιση διαβαθμισμένων πληροφοριών από το εργαστήριο πυρηνικών όπλων στο Λος Αλαμος του Νέου Μεξικού. Ο διευθυντής του εργαστηρίου Τζόν Μπράουνι είπε ότι οι αρχές θεωρούν την απώλεια αυτή πυρηνικών μυστικών ως εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα και κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπισή του. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας New York Times οι πληροφορίες περιέχονταν σε σκληρούς δίσκους υπολογιστών που ήταν κλειδωμένοι σε χρηματοκιβώτιο του εργαστηρίου.

Αιματηρή ενέδρα στο Μεξικό
Ένοπλοι στο ομόσπονδο κρατίδιο Τσιάπας, στο Νότιο Μεξικό σκότωσαν επτά αστυνομικούς και τραυμάτισαν άλλους δύο κατά την διάρκεια ενέδρας. Οι αρχές λένε ότι διεξάγουν τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών στην περιοχή που σημειώθηκε η επίθεση.

Καταδίκη Ρουάντας και Ουγκάντας από ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Δημοκρατία του Κονγκό, μεταξύ στρατευμάτων από την Ρουάντα και την Ουγκάντα. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές προκάλεσαν βαρειές απώλειες σε αμάχους, στην πόλη Κισανγκάνι, όταν έστρεψαν τα όπλα τους κατ' αλλήλων, παραβιάζοντας προηγούμενη συμφωνία αποχώρησής τους από την περιοχή.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.