Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Σήμερα η κηδεία του Χαφεζ Αλ Ασάντ
Σήμερα η κηδεία του Χαφεζ Αλ Ασάντ

(13/06/2000  19.00 GMT)

Κηδεύτηκει στην γενέτειρά του ο πρόεδρος της Συρίας, Χαφέζ Αλ Ασάντ
Κηδεύτηκε στη γενέτειρα του, Καρντάχα, στην Βόρεια Συρία, ο επί τριακονταετία πρόεδρος της χώρας Χαφέζ Αλ Ασάντ, που πέθανε το περασμένο Σάββατο.  Ο γιός του Μπασάρ, ο οποίος προορίζεται να διαδεχθεί στο προεδρικό αξίωμα τον εκλιπόντα, παρέλαβε την συριακή σημαία που κάλυπτε το φέρετρο. Το πρωί, μεγάλος αριθμός ξένων επισήμων απέτισε φόρο τιμής στο φέρετρο του σύριου προέδρου που επί αρκετές ώρες είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα σε ανάκτορο της Δαμασκού. Οι ξένοι επίσημοι είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τον γιό του εκλειπόντος , Μπασάρ.  Νωρίτερα η  η Δαμασκός είχει κυριολεκτικά παραλύσει  με την παρουσία χιλιάδων πολιτών  που φανερά συγκινημένοι σχημάτισαν ουρές μπροστά στο φέρετρο του προέδρου Ασάντ φωνάζοντας συνθήματα  υπέρ του διαδόχου του.

Αποφυλακίζεται μετα από 19 χρόνια ο Μεχμέντ Αλι Αγκτσά
Η ιταλική δικαισύνη προχώρησε σήμερα στην αποφυλάκιση του Μεχμέντ Αλί Αγκτσά, του άνθρωπου που το 1981 επεχείρησε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον 2ο. Ο Αγκτσά θα απελαθεί αμέσως στην γενέτειρα του, την Τουρκία. Το Βατικανό εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξέφραζε την ικανοποίηση του για την απόφαση των ιταλικών αρχών.

Ιστορικής σημασίας συνομιλίες Βορείου και Νοτίου Κορέας
Οι ηγέτες της Νοτίου και της Βορείου Κορέας ξεκινησαν σήμερα συνομιλίες στην  πρωτεύουσα της Βορείου Κορεάς, Πιονγκ-Γιάνγκ, στα πλαίσια της πρώτης στην ιστορία, συνόδου κορυφής μεταξύ των δύο χωρών. Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Κιμ Ντάε-Γιούνγκ, δήλωσε πως στόχος της ιστορικής αυτής συνάντησης είναι η απελευθέρωση του κορεάτικου λαού από τον φόβο τού πολέμου.

Στη Ρωσία συνελλήφθει μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης
Οι εισαγγελικές αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν ότι συνελλήφθει ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Βλαντιμίρ Γκουσίνσκυ για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι διέπραξε απάτες. Σύμφωνα με μια πηγή ο κύριος Γκουσίνσκυ, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού NTV που ασκεί συχνά κριτική σ τον πρόεδρο Πούτιν και την κυβέρνηση του, κατηγορείται ότι υφάρπαξε κρατική περιουσία αξίας 10 εκατομμυρίων δολλαρίων.

Κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ
Με την μεγαλύτερη κρίση στην σύντομη θητεία της βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση του Εχούντ Μπαράκ στο Ισραήλ, μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό ενός εκ των σημαντικότερων εταίρων. Η ηγεσία του ακραίου θρησκευτικού κόμματος Shas, τρίτου σε δύναμη κόμματος στον συνασπισμό του κ. Μπαράκ, διεμήνυσε στους βουλευτές του κόμματος που συμμετέχουν στην κυβέρνηση,  να παραιτηθούν από τα υπουργικά τους αξιώματα. Ο Εχούντ Μπαράκ, εκτιμά ο ανταποκριτής του BBC, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση αφού καλείται να αναζητήσει νέους πολιτικούς εταίρους, κάτι όχι και τόσο εύκολο.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας παραπέμπεται η Τανσού Τσιλλέρ
Επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου αποφάσησε μετά από ψηφοφορία να παραπέμψει την πρώην πρωθυπουργό της χώρας Τανσού Τσιλλέρ στο Ανώτατο Δικαστήριο με την κατηγορία της διαφθοράς. Η κυρία Τσιλλέρ κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε κρατικά κονδύλια που προορίζονταν για την εθνική ασφάλεια για την ενίσχυση του κόμματος της, του κόμματος του Ορθού Δρόμου. Η απόφαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από την ολομέλεια της Βουλής.

Στην Βρετανία η σωρός του ταξίαρχου Στήβεν Σώντερς
Εφθασε σήμερα το απόγευμα στην Βρετανία η σωρός του στρατιωτικού ακόλουθου της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Στήβεν Σώντερς, συνοδευόμενη από την συζυγό του η οποία αναμένεται να προβεί σε νέα έκκληση για την σύλληψη των δολοφόνων του συζύγου της. Βρετανοί αξιωμάτούχοι πιστεύουν ότι οι προηγούμενες εκκλήσεις της κ. Σωντερς στην Αθήνα, συνετέλεσαν στην μεταβολή της κοινής γνώμης στην Ελλάδα έναντι της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Νέα αύξηση της τιμής του πετρελαίου
Συνεχίστηκαν και σήμερα οι ανοδικές τάσεις στην διεθνή τιμή του πετρελαίου, εν όψει της συνάντησης των υπουργών πετρελαίου του ΟΠΕΚ που είναι προγραμματισμένη να γίνει στην Βιέννη την ερχομενη εβδομάδα. Η τιμή του αργού πετρελαίου, τύπου Μπρέντ, συνεχίζει να παρουσιάζει αύξηση και όπως εκτιμούν οι αναλυτές,οι αυξητικές αυτές τάσεις θα αναστραφούν μονο αν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες αποφασίσουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα παραγωγής.

Πρόσκληση για κοινό πρόγραμμα άμυνας απευθύνει στις ΗΠΑ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τις ΗΠΑ να συνεργασθούν με την Ρωσία στην ανάπτυξη ενός κοινού αντιβαλλιστικού αμυντικού προγράμματος. Στην συνάντηση του με τον υπουργό άμυνας των ΗΠΑ Γουιλλιαμ Κόεν, στην Μόσχα, ο κ. Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων, υπογράμμισε δε ότι αυτές θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο με την ενεργό συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

Επίσκεψη Πούτιν στην Ισπανία
Με διήμερη επίσκεψη στην Ισπανία, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την προγραμματισμένη πενθήμερη περιοδεία του στην Ευρώπη.  Στα πλαίσια αυτής ο ρώσος ηγέτης θα επισκεφθεί την Γερμανία και την Μολδαβία. Βασική αποστολή του είναι η αναζήτηση ξένων επενδύσεων. Εκτός απο τις προγραμματισμένες συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες Ισπανίας και Γερμανίας ο ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί και με επιχειρηματικούς παράγοντες.

Την υποστήριξη του προς την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας εκφράζει ο Λι Πένγκ
Ο πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Κονγκρέσου της Κίνας, Λι Πένγκ, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι, επισκέφθηκε τα ερείπια της κινεζικής πρεσβείας και κατέθεσε στέφανι προς τιμήν των τριών κινέζων διπλωματών που έχασαν τη ζωή τους από τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ πέρσυ.

Καταδίκη Ρουάντας και Ουγκάντας από ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Δημοκρατία του Κονγκό, μεταξύ στρατευμάτων από την Ρουάντα και την Ουγκάντα. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές προκάλεσαν βαρειές απώλειες σε αμάχους, στην πόλη Κισανγκάνι, όταν έστρεψαν τα όπλα τους κατ' αλλήλων, παραβιάζοντας προηγούμενη συμφωνία αποχώρησής τους από την περιοχή.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.