Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Βορείου και Νοτίου Κορέας
Συνεχίζονται οι συνομιλίες Βορείου και Νοτίου Κορέας

(14/06/2000 07:00 GMT)

Δεύτερη ημέρα συνομιλιών Νοτίου και Βορείου Κορέας
Η ιστορική επίσκεψη του Νοτιοκορεάτη προέδρου Κιμ Ντάε Τζούνγκ στην Βόρειο Κορέα συνεχίζεται σήμερα με δεύτερο γύρο συνομιλιών του με την Βορειοκορεατική ηγεσία στην πρωτεύουσα Πιονγκ-Γιάνγκ. Σύμφωνα με τον ανταποκριτής του BBC οι σημερινές συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε θέματα ουσίας, καθώς αναμένεται να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα αποκατάστασης των συγκοινωνιακών αρτηριών ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι συνομιλίες θα ασχοληθούν επίσης με τις διμερείς οικονομικές ανταλλαγές και με την επανένωση των οικογενειών που χωρίστηκαν πριν από 50 χρόνια, κατά την διάρκεια του πολέμου της Κορέας.

Κριτική στο ΝΑΤΟ από πρώην υπουργό της Π.Γ.Δ.Μ.
Ο πρώην υπουργός εσωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Πάβλε Τραγιάνωφ, μιλώντας στην Ελληνική υπηρεσία του BBC επέρριψε ευθύνες στο ΝΑΤΟ, επειδή όπως υποστηρίζει δεν φυλάσσονται ορθά τα σύνορα της χώρας του με το Κοσσυφοπέδιο. Ο κύριος Τραγιάνωφ καταγγέλλει ότι, με την ανοχή της κυβέρνησης των Σκοπίων, έχουν αυξηθεί οι δραστηριότητες των παραστρατιωτικών οργανώσεων των Αλβανών.

Παραίτηση του πρωθυπουργού στα νησιά του Σολομώντα
Ο πρωθυπουργός των νησιών του Σολομώντα Μπαρτόλομιου Ουλουφαάλου υπέβαλλε την παραίτησή του, μία ημέρα πριν την κοινοβουλευτική συζήτηση ψήφου δυσπιστίας εναντίον του. Ο κύριος Ουλουφαάλου που είχε κρατηθεί όμηρος την προηγούμενη εβδομάδα από αντάρτες που ζητούσαν την πτώση της κυβέρνησής του, δήλωσε ότι παραιτήθηκε για να σώσει την χώρα από νέα περιστατικά εθνοτικής βίας.

Ισραηλινή έκκληση προς Μπασάρ Ασαντ για ειρήνη
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ κάλεσε τον γιό και διάδοχο του εκλιπόντος Σύρου προέδρου, τον Μπασάρ Αλ Ασαντ να να συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ, λίγες ώρες μόνο μετά την ταφή της σωρού του Χαφέζ Αλ Ασαντ στο οικογενειακό μαυσωλείο στην ιδιαίτερη πατρίδα του Καρντάχα. Μιλώντας στην Ισραηλινή τηλεόραση ο κύριος Μπάρακ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Μπασάρ Αλ Ασαντ θα οδηγήσει την Συρία στο άνοιγμα των σχέσεων της με τον υπόλοιπο κόσμο και στην ειρήνη στην Μέση Ανατολή.

Ειρηνευτικές συνομιλίες Παλαιστινίων - Ισραηλινών
Αρχισαν εκ νέου στην Ουάσιγκτον οι συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών διαπραγματευτών, με σκοπό να προετοιμαστεί το έδαφος για μια τελική διευθέτηση που θα εξασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση των δύο λαών. Στις συνομιλίες που θα κρατήσουν μια εβδομάδα συμμετέχει και ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ααρόν Μίλερ.

Απέλαση Μεχμέτ Αλί Ακτσά στην Τουρκία
Στην Τουρκία μεταφέρθηκε, μετά την απέλασή του από τις Ιταλικές αρχές, ο Μεχμέτ Αλί Ακτσά, ο άνθρωπος που είχε προσπαθήσει να  δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο 2ο το 1981. Προηγουμένως η Ιταλική κυβέρνηση -ανταποκρινόμενη σε παλαιότερο αίτημα του Ποντίφηκα, απένειμε χάρη στον κύριο Ακτσά για την απόπειρα δολοφονίας. Ο Μεχμέτ Αλί Ακτσά τώρα αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης για την δολοφονία ενός Τούρκου σημαίνοντος δημοσιογράφου το 1979.

Ρωσία: Σύλληψη μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης
Συνελήφθη στην Μόσχα ο επικεφαλής του μεγαλύτερου Ρωσικού ιδιωτικού ομίλου στον χώρο των Μήντια Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι. Οι Ρωσικές ανακριτικές αρχές δεν ανακοίνωσαν τον λόγο της σύλληψής του κυρίου Γκουζίνσκι, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες κατηγορείται για υπεξαίρεση κρατικής ιδιοκτησίας, αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κύριος Γκουζίνσκι είναι ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού NTV που ασκεί συχνά κριτική στομ πρόεδρο Πούτιν και στην κυβέρνησή του.

Ερευνα για εξαφάνιση πυρηνικών πληροφοριών από το Λος Αλαμος
Αμερικανοί αξιωματούχοι που ερευνούν την εξαφάνιση διαβαθμισμένων πληροφοριών από το εργαστήριο πυρηνικών όπλων του Λος Αλαμος, στο Νέο Μεξικό, ανακοίνωσαν ότι όλο το προσωπικό του εργαστηρίου θα υποβληθεί σε εξέταση με ορό της αλήθειας. Δύο σκληροί δίσκοι υπολογιστών, που περιείχαν τις μυστικές πληροφορίες, εξαφανίστηκαν κατά την διάρκεια της πρόσφατης εκκένωσης του εργαστηρίου που έγινε όταν αυτό απειλείτο από δασική πυρκαγιά.

Συμφωνία στρατού - συγγενών αγνοουμένων στην Χιλή
Στην Χιλή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του στρατού και των συγγενών των αγνοουμένων -θυμάτων του καθεστώτος Πινοσέτ έφτασαν στο τελικό τους στάδιο. Ανταποκριτές λένε ότι είναι πιθανό να διακριβωθεί τί απέγιναν μερικά από τα χίλια άτομα που "εξαφανίστηκαν κατά την διάρκεια ισχύος του στρατιωτικού νόμου.   Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα παρέχουν πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι αγνοούμενοι ενώ θα διατηρηθεί η ανωνυμία των αξιωματικών που θα δίνουν τις πληροφορίες. Ο Χιλαινός πρόεδρος Ρικάρντο Λάγκος χαιρέτησε την συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς της ως μεγάλο βήμα προς την εθνική συμφιλίωση.

ΟΗΕ: Αβάσιμοι οι φόβοι για το Τσερνομπίλ
Τα Ηνωμένα Εθνη τόνισαν ότι το πυρηνικό ατύχημα που σημειώθηκε πριν από 14 χρόνια, στην πυρηνική μονάδα παραγωγής ενέργειας του Τσερνομπίλ δεν είχε τόσο σοβαρές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία όσο πιστεύετο αρχικά. Εκθεση επιστημόνων των Ηνωμένων Εθνών παραδέχεται ότι αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που εμφανίζουν καρκίνο του θυρεοειδούς αλλά, τονίζει η έκθεση, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυξήθηκαν οι περιπτώσεις άλλων ασθενειών που σχετίζονται με έκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.