Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν

(15/06/2000 1930 GMT)
 

Ο Ρώσος Πρόεδρος προειδοποιεί ξανά για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε ερωτήματα για τις υπάρχουσες αμυντικές δομές της Ευρώπης στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του στην Γερμανία. Μιλώντας σε γερμανούς επιχειρηματίες στο Βερολίνο, ο κύριος Πούτιν επανέλαβε την αντίθεση της Μόσχας στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ και στο ενδεχόμενο να ενταχθούν στην Συμμαχία οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Βαλτικής, η Λιθουανία, η Εσθονία και η λετονία. "Αυτό, είπε ο κύριος Πούτιν, δεν θα ενισχύσει την ασφάλεια της Ευρώπης, αντίθετα σε συνδιασμό με τις Αμερικανικές προτάσεις για το νέο αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα, θα υπονομεύσει την σταθερότητα στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σταδιακά θα εγκαταλειφθεί η πυρηνική ενέργεια στη Γερμανία
Σε συμφωνία που προβλέπει τον σταδιακό τερματισμό της λειτουργίας εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία εώς το 2025 κατέληξε η κυβέρνηση της χώρας και οι εταιρείες του κλάδου. Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο Καγγελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ μετά από τις συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες. Με την συγκεκριμένη συμφωνία, η Γερμανία καθίσταται η πρώτη μεγάλη βιομηχανική δύναμη που εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια. Η πυρηνική ενέργεια παρέχει σήμερα στη Γερμανία το ένα τρίτο σχεδόν του ηλεκτρισμού που χρησιμοποιεί. Αλλά η απόφαση για να κλείσουν σταδιακά τα πυρηνικά εργοστάσια ήταν όρος για να συσταθεί η κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Η Moody's αναβαθμίζει τη δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας
Εν όψει της επικειμενης ενταξης της Ελλαδος στην ΟΝΕ η αμερικανική επενδυτική εταιρία Μoody's προχώρησε σήμερα σε προσαρμογές των δεικτών της χώρας, αναβαθμίζοντας την δανειοληπτική της ικανότητα σε διεθνές επίπεδο. Με την κίνηση αυτή η Moody's αναβαθμίζει όχι μόνο την δανειοληπτική ικανότητα του Ελληνικού κράτους αλλά και των Ελλήνων ιδιωτών.

Στην Ουάσιγκτον συνομιλίες Αραφάτ - Κλίντον.  Απαισιοδοξία Ισραηλινών - Παλαιστινίων για την ειρηνευτική διαδικασία
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ, ότι δεν έχει την βούληση για μια συνολική ειρηνευτική διευθέτηση του Μεσανατολικού. Μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Κλίντον στην Ουάσιγκτον, ο κύριος Αραφάτ κάλεσε την αμερικανική πλευρά να βοηθήσει ώστε να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις. Νωρίτερα ο κύριος Κλίντον, μετά απο τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ, είπε ότι οι δύο πλευρές δεν είναι έτοιμες για τελική συμφωνία. Στο μεταξύ, οι συνομιλίες ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς επαναλαμβάνονται από την Τρίτη κοντά στην Ουάσιγκτον, αλλά σημαντικά εμπόδια προέκυψαν όταν αποχώρησαν οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές από μια ομάδα εργασίας, καταγγέλοντας ότι οι Ισραηλινοί δεν κάνουν πρόοδο στο θέμα της αποχώρησης των στρατευμάτων τους από τη Δυτική Όχθη και στο ζήτημα της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Οι Ισραηλινοί ζήτησαν συγνώμη από τα Ηνωμένα Εθνη
Το Ισραήλ ζήτησε συγνώμη αό τα Ηνωμένα Εθνη επειδή Ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικές βολές κατά ομάδας του ΟΗΕ που συνοδευόμενη από Λιβανέζους αξιωματικούς προσπάθησε να σηκώσει συρματόπλεγμα για να μπεί στο χωριό Αμπασίγε κοντά στα σύνορα. Η ομάδα του ΟΗΕ προσπαθούσε να επαληθεύσει την αποχώρηση των Ισραηλινών από τον νότιο Λίβανο, και μετά το επεισόδιο οι εργασίες της διεκόπησαν.

Αισιοδοξία και στη Βόρειο και στη Νότιο Κορέα μετά την ιστορική συνάντηση των ηγετών των 2 χωρών
Καη η Βόρειος και η Νότιος Κορέα εξέφρασαν αισιοδοξία για το μέλλον των σχέσεων τους μετά την ιστορικής σημασίας συνάντηση που είχαν στην πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, οι ηγέτες των δύο χωρών.Ο Πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Κιμ Ντάε-Γιούνγκ επιστρέφωντας στην Σεούλ,  χαρακτήρισε την τριήμερη σύνοδο ως το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία της Κορέας, γεγονός που τον έπεισε ότι η επανένωση του βορρά με το νότο είναι δυνατή.  Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος είπε ακόμη ότι είχε χρήσιμες συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βορείου Κορέας, ένα θέμα που απασχολεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μια σπάνια συνέντευξη σε μέσο ενημέρωσης της Δύσης, εκπρόσωπος της Βορείου Κορέας είπε στο BBC ότι η σύνοδος κορυφής υπήρξε μεγάλη επιτυχία και άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω συνομιλίες.

Η ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο καταγγέλει αιματηρή επίθεση με νάρκη κατά Σέρβων
Ο επικεφαλής των βρετανικών μονάδων που μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο, στρατηγός Ρίτσαρντ Σίρεφ χαρακτήρισε " προμελετημένη τρομοκρατική ενέργεια" την έκρηξη νάρκης που κόστισε σήμερα την ζωή σε δύο Σέρβους. Ο στρατηγός Σίρεφ είπε ότι ήταν μια επαγγελματική, καλά σχεδιασμένη επίθεση που είχε σαφή στόχο τους Σέρβους που κατοικούν σε όλα τα χωριά της περιοχής όπου είχε τοποθετηθεί η νάρκη. Τα θύματα ταξίδευαν με ημιφορτηγό που πέρασε πάνω απο την νάρκη. Ο τρίτος, Σέρβος επιβάτης τραυματίσθηκε σοβαρά.

Ριζική αναδιάρθρωση των κυανόκρανων ζητά ο Χόλμπρουκ
Ο αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, έκανε έκκληση για τη ριζική αναδιάρθρωση των διεθνών ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Ο κύριος Χόλμπρουκ είπε ότι τα οι κυανόκρανοι πρέπει να αποκτήσουν πιο επαγγελματικό στρατιωτικό χαρακτήρα για να είναι πιο αποτελεσματικές οι επιχειρήσεις τους ανά τον κόσμο. Ο αμερικανός αξιωματούχος, σε άρθρο του στους Times της Νέας Υόρκης σημειώνει ότι καμμία σοβαρή στρατιωτική δύναμη δεν θα διεξήγε τις επιχειρήσεις της με τον διοικητικό και επικοινωνιακό εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ.

Σημαντική νίκη των καπνοβιομηχανιών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Οι καπνοβιομηχανίες κέρδισαν μια σημαντική μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο κατά των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απαγορεύσει τις διαφημίσεις τσιγάρων και τις χορηγίες απο εταιρείες καπνών. Ο κορυφαίος σύμβουλος στο δικαστήριο, ο Νίαλ Φένελλυ είπε ότι η απαγόρευση των διαφημίσεων  για τσιγάρα δεν βοηθά τα συμφέροντα της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι μια τέτοια απόφαση δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρότι το δικαστήριο θα λάβει την τελική του απόφαση το Φθινόπωρο είναι πολύ πιθανόν να συμφωνήσει με την πρόταση του κυρίου Φένελλυ. Σ'αυτή την περίπτωση η κοινότητα θα πρέπει να υποχωρήσει σε ένα σημαντικό σημείο της υγειονομικής της πολιτικής. Όπως μεταδίδει ειδικός συντάκτης του BBC για ευρωπαϊκά θέματα, η πρόταση του συμβούλου του δικαστηρίου αποτελεί μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειες της κοινότητας για να ασκήσει πιέσεις στις καπνοβιομηχανίες.

Έντονα αντιδρά η Άγκυρα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας
Η Τουρκία απάντησε στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, με τρόπο που δείχνει την δυσαρεσκεια της με το γεγονός ότι ο διεθνής οργανισμός εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει ως κρατική οντότητα τα κατεχόμενα εδάφη της Βόρειου Κύπρου. Η έντονη  αντίδραση της Τουρκίας πηγάζει από το γεγονός ότι το ψήφισμα αναφέρεται στην κυβέρνηση της Λευκωσίας ως την μόνη διεθνώς αναγνωρισμενη κυβερνηση του νησιού, όπως σημειώνει ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.. Είναι φανερό, αναφέρει το ανακοινωθέν της ΄Αγκυρας ότι οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν θετική συνεισφορά στις προσπάθειες γιά την επίλυση του Κυπριακού . Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα, παρατείνει την θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Σε απαλλοτρίωση των ορυχείων λέει ότι θα προχωρήσει ο Μουγκάμπε
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε είπε ότι, αν νικήσει στις βουλευτικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα, θα απαλλοτριώσει τα ορυχεία της χώρας του που ανήκουν σήμερα σε ξένες εταιρείες. Σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Independent, ο κύριος Μουγκάμπε είπε ότι η κατάσχεση του ενεργητικού των Βρετανικών και άλλων ξένων εταιρειών είναι το δεύτερο στάδιο της -όπως την ονόμασε- Αφρικανοποίησης της οικονομίας. Ο ηγέτης της Ζιμπάμπουε είπε ότι μετά την αναδιανομή των εκατοντάδων αγροκτημάτων λευκής ιδιοκτησίας, η ιδιοκτησία των ορυχείων χρυσού, χαλκού και σιδήρου θα περάσει επίσης στα χέρια των Αφρικανών κατοίκων. Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης δήλωσε στο BBC ότι οι δηλώσεις του κυρίου Μουγκάμπε είναι καταστροφικές για την οικονομία της χώρας του και πρόκειται να τρομάξουν όλους τους πιθανούς ξένους επενδυτές.

Στρατιωτικό εξοπλισμό υπόσχεται στο Κιργκιστάν η Τουρκία
Η Τουρκία υποσχέθηκε να διαθέσει στην κυβέρνηση του Κιργκιστάν στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας ενός εκατομυρίου δολαρίων για να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές αντάρτες. Η υπόσχεση αυτή δόθηκε κατά την διάρκεια επίσκεψης ανώτατου τούρκου στρατιωτικού  αξιωματούχου στην ασιατική χώρα.

Κλεμένος Πικάσο ανακαλύφθηκε στην Τουρκία
Η τουρκική κυβέρνηση παρουσιάσε στους δημοσιογράφους μια ελαιογραφία του Πάμπλο Πικάσο, την οποία είχε κλέψει συμμορία λαθρεμπόρων. Οι τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως πιστεύουν ότι το έργο La Fermiere είχε κλαπεί απο το Κουβέιτ κατά την διάρκεια της ιρακινής εισβολής το 1990. Μυστικοί αστυνομικοί κατάφεραν να πάρουν το έργο στα χέρια τους όταν οι λαθρέμποροι προσπάθησαν να τους το πουλήσουν για αρκετά εκατομύρια δολάρια.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.