Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ελαφρά τραυματίστηκε ο Βούκ Ντράσκοβιτς από ένοπλη επίθεση
Ελαφρά τραυματίστηκε ο Βούκ Ντράσκοβιτς από ένοπλη επίθεση

(16/06/2000 1130 GMT)

Σερβία: Αντιδράσεις στην επίθεση κατά Ντράσκοβιτς
Μέλη της Σερβικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την ένοπλη επίθεση κατά του ηγέτη του Κινήματος Ανανέωσης της Σερβίας Βούκ Ντράσκοβιτς ως προσπάθεια των αρχών να διασπείρουν το χάος στην Γιουγκοσλαβία. Ο κύριος Ντράσκοβιτς πυροβολήθηκε την Πέμπτη ενώ βρισκόταν στο εξοχικό του, στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου και τραυματίστηκε ελαφρά. Οι Σερβικές αρχές από την πλευρά τους λένε ότι η επίθεση είναι πιθανόν προβοκατόρικη  ενέργεια που έχει στόχο να ανακόψει την πτώση της δημοτικότητας του κυρίου Ντράσκοβιτς. Η αστυνομία του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι συνέλαβε αριθμό υπόπτων για το συμβάν.

Τέλος στην ψυχροπολεμική προπαγάνδα από Βόρεια και Νότια Κορέα
Μετά την πρώτη στην ιστορία σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών Βόρειας και Νότιας Κορέας, οι δύο πλευρές σταμάτησαν την ανταλλαγή εχθρικής προπαγάνδας. Νοτιοκορεάτες παρατηρητές είπαν ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί του Βορειοκορεατικού καθεστώτος δεν μεταδίδουν πλέον τις εκπομπές που στο παρελθόν περιείχαν σφοδρές καταγγελίες εναντίον της κυβέρνησης της Σεούλ. Οι Νοτιοκορεατικές αρχές ανταποκρίθηκαν με το να σταματήσουν την μετάδοση των δικών τους προπαγανδιστικών μηνυμάτων στην Βόρεια Κορέα. Από την πλευρά τους η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Νότιας Κορέας λέει ότι οι δύο χώρες θα στείλουν κοινή εθνική ομάδα στους αγώνες του Ασιατικού Κυπέλλου, που θα γίνουν στον Λίβανο τον Οκτώβριο.

Δολοφονία θρησκευτικού ηγέτη στην Τσετσενία
Ρωσικές στρατιωτικές πηγές στην Τσετσενία λένε ότι δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του, στην πόλη Ουρούς Μαρτάν, ένας Μουσουλμάνος ηγέτης, υποστηρικτής της διοίκησης που η Μόσχα εγκτέστησε στην δημοκρατία αυτή. Το θύμα της επίθεσης   είναι ο Ιμάμ Ιντρίσοφ και η τοπική αστυνομία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την δολοφονία.

Αντιπροσωπεία της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στα Φίτζι
Η αντιπροσωπεία της Βρετανικής Κοινοπολιτείας που επισκέπτεται τα νησιά Φίτζι εξέφρασε την απογοήτευσή της διότι οι προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας δεν προβλέπουν την διενέργεια γενικών εκλογών για τα πεόμενα δύο χρόνια. Ο Αυστραλός υπουργός εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε ότι η αντιπροσωπεία έκανε έκκληση στον αρχηγό του Στρατού Αρχιπλοίαρχο Φράνκ Μπαϊνιμαράμα να συμπεριλάβει πολυφυλετικά στοιχεία στο νέο Σύνταγμα της χώρας.

Αλλαγές στο στράτευμα στην Ινδονησία
Στην Ινδονησία οι αρχές ανακοίνωσαν μεγάλο ανασχηματισμό στην ιεραρχία του στρατεύματος, διαψεύδοντας ότι πίσω από τις αλλαγές κρύβονται πολιτικά κίνητρα. Συγκεκριμένα αντικαθίστανται  οι περισσοτέροι στρατιωτικοί διοικητές, μεταξύ των οποίων και οι διοικητές στις επαρχίες των Μολούκων Νήσων, όπου συνεχίζονται οι θρησκευτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους κατοίκους.

Εκκληση για τερματισμό της θρησκευτικής βίας στο Πακιστάν
Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Παρβέζ Μουσάραφ, κάλεσε τους θρησκευτικούς ηγέτες να δώσουν περισσότερη προσοχή στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να βοηθήσουν να τερματιστεί η θρησκευτική βία που μαστίζει την χώρα. Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ μεταδίδει ότι οι δηλώσεις Μουσάραφ γίνονται μετά τον σάλο που έχουν προκαλέσει στην Πακιστανική κοινωνία οι δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών Μοϊνουντίν Χαϊντέρ, σύμφωνα με τις οποίες το Πακιστάν πρέπει να μετατραπεί σε προοδευτικό, σύγχρονο και ανεκτικό κοσμικό κράτος.

"Ορμητήριο ακραίων Ισλαμιστών ο Καναδάς" λέει η C-SIS
Η  μυστική υπηρεσία πληροφοριών του Καναδά C-SIS λέει ότι ακραίοι Ισλαμιστές-ανάμεσά τους και υποστηρικτές του ύποπτου για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων Οσάμα Μπιν Λάντεν- χρησιμοποιούν τον Καναδά ως βάση κατά των Ηνωμένων Πολιτείων. Στην ετήσια έκθεσή της, η C-SIS λέει ότι η σύλληψη πέρυσι του Αλγερινού Αχμέντ Ρεσάμ και αρκετών συνεργατών του αποτελεί ένδειξη ότι οι ακραίες ισλαμικές ομάδες έχουν εντείνει τις δραστηριότητές τους στη Βόρεια Αμερική.

Εκ νέου στη Μέση Ανατολή η Μαντλίν Ολμπράιτ
Για τρίτη φορά στο διάστημα ενός μηνός θα επισκεφθεί η  Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η απόφαση να μεταβεί η κ. Ολμπράϊτ εκ νέου στην περιοχή υπογραμμίζει την προσπάθεια του προέδρου Κλίντον να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στους 7 περίπου μήνες που του απομένουν στην προεδρία. Νωρίτερα ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ για έλλειψη θελήσεως προς επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας και κάλεσε τους Αμερικανούς να βοηθήσουν ώστε να στεφθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις.

Ανοίγει εκ νέου ο κεκλιμένος πύργος της Πίζα
Από σήμερα ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο κοινό, μετά από 10 χρονια, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ιταλίας, ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας. Οι εργασίες αποκατάστασης του κατάφεραν να μειώσουν την κλίση του κατά 16 εκατοστά. Οι ειδικοί λένε ότι τώρα ο ηλικίας 800 ετών πύργος θα διατηρηθεί σταθερός για τα επόμενα 300 χρόνια.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.