Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Στη ζώνη του Ευρώ από σήμερα η Ελλάδα
Στη ζώνη του Ευρώ από σήμερα η Ελλάδα

(19/06/2000, 17:30 GMT)
 

H Ελλάδα στην Ο.Ν.Ε.
Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντώνται στην Πορτογαλία, ενέκριναν την αίτηση της Ελλάδας για ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης από τον Ιανουάριο του 2001. Η Ελλάδα ήταν η μόνη από τις 12 χώρες που είχαν υποβάλλει αίτηση για ένταξη στη ζώνη του Ευρώ και δεν είχε εγκριθεί, αφού, αρχικά, είχε κριθεί ότι η οικονομία της δεν ήταν έτοιμη να ενταχθεί. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης είπε ότι η απόφαση αυτή επισφραγίζει τις προσπάθειες των τελευταίων τρισήμιση ετών.

Άλλα θέματα της Συνόδου Κορυφής της Πορτογαλίας
Eκτός από την απόφαση για την είσοδο της Ελλάδα στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης, στην Πορτογαλία η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκης Ένωσης εξετάζει μια σειρά από άλλα θέματα σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυρίαρχη θέση σε αυτά κατέχουν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αυστρίας. Η Βιέννη παραμένει υπό το καθεστώς των κυρώσεων που της έχουν επιβάλλει οι "14" για την συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας. Από τα θέματα της ατζέντας ξεχωρίζει, επίσης, η συζήτηση για τον λεγόμενο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωματων, που είναι ένας χάρτης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τραγικός θάνατος 58 λαθρομεταναστών μέσα σε φορτηγό στο λιμάνι του Ντόβερ
Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί στη Βρετανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο τραγικός θάνατος 58 ανθρώπων Ασιατικής καταγωγής, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στοιβαγμένοι ως ζώα προς σφαγή και τα πτώματά τους ανακαλύφθησαν σε ένα φορτηγό ψυγείο στο λιμάνι του Ντόβερ της Βρετανίας. Το φορτηγό είχε ολλανδικές πινακίδες και έφθασε τα χαράματα στο Ντόβερ μέσα σε οχηματαγωγό που είχε ξεκινήσει από το λιμάνι Ζεεμπρούγκε του Βελγίου. Ο οδηγός του φορτηγού οχήματος συνελήφθη.

Συγγνώμη του Τόνι Μπλερ για τους Άγγλους χούλιγκανς
Συγγνώμη θα ζητήσει από την κυβέρνηση του Βελγίου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ για τη βίαιη και απαράδεκτη, όπως την χαρακτήρισε, συμπεριφορά των Άγγλων χούλιγκανς που ευθύνονται για τα βίαια επεισόδια που συγκλόνισαν το Σαρλερουά και τις Βρυξέλλες κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Μετά τις σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Άγγλους και Γερμανούς οπαδούς, η OYEΦΑ απείλησε να αποπέμψει την Αγγλία από το τουρνουά.

Παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, υποστηρίζει ο πρόεδρός τους στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη Nέτζμι Χασάνογλου, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, υποστήριξε ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας στην Ελλάδα. "Είμαστε μουσουλάνοι σε ό,τι αφορά την θρησκεία, Τούρκοι στην εθνική καταγωγή και Έλληνες στην υπηκοότητα", είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη, που πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο την 4η διεθνή τους συνέλευση.

Κρυμένα όπλα βρέθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο
Μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του Κοσσυφοπεδίου ανακάλυψαν τουλάχιστον 4 ακόμα υπόγειες αποθήκες που πιστεύεται ότι περιέχουν παράνομα όπλα. Ο διοικητής των δυνάμεων της Βρετανίας στο Κοσσυφοπέδιο είπε ότι είναι αδιανόητο η Δύναμη Προστασίας του Κοσσυφοπεδίοου - που αποτελεί τον διάδοχο του UCK, του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, δηλαδή - να μην γνώριζε ότι υπήρχαν κρυμένα όπλα. Ο ηγέτης του Αλβανόφωνου αυτού σώματος, όμως, αρνήθηκε κάθε σχέση με τα όπλα.

Στο Λίβανο ο Κόφι Ανάν
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, την Βηρυττό, απέτυχε, μέχρι στιγμής, να επιλύσει την διαφωνία που έχει προκύψει σχετικά με την απόσυρση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τα νότια της χώρας τον περασμένο μήνα. Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου υποστηρίζει ότι το Ισραήλ συνεχίζει να καταλαμβάνει 13 συγκεκριμένες περιοχές και προσθέτει ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να φύγει από την περιοχή πριν να επιτρέψει το Λίβανο να σταλούν περισσότεροι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή.

Σύνοδος των 15 αναπτυσσόμενων χωρών στο Κάιρο της Αιγύπτου
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου των 15 αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου στο Κάιρο. Στην ομιλία του ο κ. Μουμπάρακ είπε, μεταξύ άλλων, ότι ελπίδα του είναι η Σύνοδος να καταφέρει να μικρύνει η διαφορά που χωρίζει τις αναπτυγμένες με τις αναπτυσσόμενες χώρες στον τομέα της τεχνολογίας.

Μειώνονται οι κυρώσεις της Αμερικής προς τη Βόρεια Κορέα
Λίγες μέρες μόνο μετά την ιστορική σύνοδο μεταξύ των ηγετών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επισήμως μείωσαν τις κυρώσεις εναντίον της κομμουνιστικής Βόρειας Κορέας. Η Ουάσινγκτον επέβαλλε τις κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας πριν από μισό αιώνα περίπου όταν η Βόρεια Κορέα εισέβαλλε στη Νότια.

Αρνείται η Ζιμπάμπουε την διαπίστευση σε 10 Κενυάτες παρατηρητές των εκλογών που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο
Στην Ζιμπάμπουε οι αρχές της χώρας αρνήθηκαν την διαπίστευση σε μια ομάδα 10 Κενυατών που έφτασαν ως μέλη μιας ομάδας παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκλογές που έχουν προγραμματισθεί να πραγματοποιηθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο. Οι αρχές της χώρας είπαν ότι οι Κενυάτες είναι άνθρωποι που έβαλαν οι Βρετανοί για να παρακολουθήσουν τις εκλογές επειδή δεν επιτρέπεται να μπουν στην χώρα Βρετανοί παρατηρητές.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.