Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Πρόσφυγες από τις νήσους Μολούκες
Πρόσφυγες από τις νήσους Μολούκες
(20/06/2000, 06:45 GMT)

Νέα αιματηρά επεισόδια στην Ινδονησία
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ινδονησίας μετέδωσε ότι στα νέα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις νήσους Μολούκες σκοτώθηκαν 114 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 70. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στο νησί Χαλμαχέρα όπου πρόσφατα είχαν ξεσπάσει ταραχές μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Συνεχίζεται η διπλωματική απομόνωση της Αυστρίας
Στη σύνοδο κορυφής στην Πορτογαλία οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ απέκλεισαν την άρση των διπλωματικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Αυστρία λόγω της συμμετοχής του ακροδεξιού  Κόμματος της Ελευθερίας στην κυβέρνηση συνασπισμού στη Βιέννη. Μετά από συνομιλίες με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σούσελ εκπρόσωπος της πορτογαλικής προεδρίας είπε ότι η ΕΕ δεν προτίθεται να προχωρήσει προς το παρόν σε ουσιαστικές αλλαγές όσον αφορά την πολιτική της έναντι της Αυστρίας. Σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να πείσουν την Αυστρία να υπογράψει συμφωνία για τον τερματισμό του τραπεζικού απορρητού σε όλες τις κοινοτικές χώρες, συμφωνία που αποδέχονται οι υπόλοιπες 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ταϊβάν προτείνει συνομιλίες για συμφιλίωση, στην Κίνα
Ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσεν Σούι-μπαν, πρότεινε στον Κινέζο ομόλογο του συνάντηση με θέμα την συμφιλίωση. Ο κύριος Τσεν είπε ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να γράψουν ιστορία , όπως οι ηγέτες της Βορείου και Νοτίου Κορέας που συναντήθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα. Ανταποκριτής του BBC στην Κίνα επισημαίνει ότι το Πεκίνο αρνείται να αρχίσει συνομιλίες εάν η Ταϊβάν δεν δεχθεί την αρχή της ενίαιας Κίνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαλαρώνουν τις κυρώσεις στην Βόρειο Κορέα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι χαλαρώνουν τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβάλει στην Βόρειο Κορέα πριν από 50 χρόνια. Η απόφαση ελήφθει λίγες μόνο μέρες μετά την ιστορικής σημασίας συνάντηση των ηγετών Βορείου και Νοτίου Κορέας, συνάντηση που χαιρέτισε η Γουάσιγκτον ως ένα πολλά υποσχόμενο, πρώτο βήμα.

Ολλανδοί αστυνομικοί μετέχουν στις έρευνες για τον τραγικό θάνατο των λαθρομεταναστών
Τρεις Ολλανδοί αστυνομικοί βρίσκονται στην Βρετανία για να πάρουν μέρος στις έρευνες για τον θάνατο 58 λαθρομεταναστών από την Κίνα. Τα πτώματά τους ανακαλύφθησαν σε ένα φορτηγό ψυγείο στο λιμάνι του Ντόβερ της Βρετανίας. Το φορτηγό είχε ολλανδικές πινακίδες και έφθασε χθες τα χαράματα στο Ντόβερ μέσα σε οχηματαγωγό που είχε ξεκινήσει από το λιμάνι Ζεεμπρούγκε του Βελγίου. Ο Ολλανδός οδηγός του φορτηγού οχήματος συνελήφθη . Οι 2 λαθρομετανάστες που επέζησαν  βρίσκονται για την δικη τους ασφάλεια υπό αστυνομική προστασία.

Νέα βίαια επεισόδια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Ομάδες Τούρκων φιλάθλων που πανηγύριζαν την νίκη της ομάδας τους στον αγώνα κατά του Βελγίου, επετέθηκαν σε μπαρ στις Βρυξέλλες όπου έπιναν  Αγγλοι και άλλοι φίλαθλοι. Οι Αγγλοι φίλαθλοι δεν απάντησαν στις προκλήσεις και η αστυνομία αποκατέστησε σύντομα την τάξη. Προηγουμένως ο προπονητής της Αγγλικής ομάδας Κέβιν Κήγκαν είχε απευθύνει έκκληση στους Αγγλους φίλαθλους να υποστηρίξουν με τον σωστό τρόπο την ομάδα ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργος Τόνυ Μπλερ΄είχε ζητήσει συγγνώμη  από την κυβέρνηση του Βελγίου για τη βίαιη και απαράδεκτη, όπως την χαρακτήρισε, συμπεριφορά  Άγγλων χούλιγκανς που ευθύνονται για τα επεισόδια στο Σαρλερουά και στις Βρυξέλλες κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Μετά τις σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Άγγλους και Γερμανούς οπαδούς, η OYEΦΑ απείλησε να αποπέμψει την Αγγλία από το τουρνουά. Νέα μέτρα γιά την αντιμετώπιση των χούλιγκανς ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός των Εσωτερικών Ζακ Στρόου.

Προσέγγιση Χιλής - Ισπανίας
Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Χιλής, Χεράλντο Μουνόζ επισκέπτεται την Μαδρίτη. Η επίσκεψη θεωρείται ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών που είχαν υποστεί πλήγμα το 1998 όταν Ισπανός δικαστής άρχισε την διαδικασία για έκδοση του πρώην δικτάτορα της Χιλής στρατηγού Αυγούστου Πινοσέτ με την κατηγορία της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην Αϊτή ανακοινώθηκαν εν μέρει τα αποτελέσματα των εκλογών μετά από επεισόδια
Στην Αϊτή οι αρχές ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν τον Μάϊο για την Γερουσία αλλά όχι και για την Κάτω Βουλή μετά από βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Χθες οι οπαδοί του πρώην προέδρου της χώρας, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ έστησαν οδοφράγματα στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και υποχρέωσαν καταστήματα και επιχειρήσεις να κλείσουν ζητώντας την άμεση ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων ενώ έχουν γίνει καταγγελλείες για παρατυπίες στην διεξαγωγή των εκλογών. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών που επρόκειτο να διεξαχθεί την Κυριακή ανεβλήθει.

Απαλλάσεται ο Μπερλουσκόνι και από άλλες κατηγορίες
Στην Ιταλία αποσύρθηκαν οι κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε προσπαθήσει να δωροδοκήσει δικαστή σε σχέση με την μάχη για τον έλεγχο εκδοτικού οίκου. Ο ανακριτής αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις και απέρριψε το αίτημα του εισγγελέως να ασκηθεί δίωξη.

Διαφωνία για την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από το Νότιο λίβανο
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, την Βηρυττό, απέτυχε, μέχρι στιγμής, να επιλύσει την διαφωνία που έχει προκύψει σχετικά με την απόσυρση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τα νότια της χώρας τον περασμένο μήνα. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου υποστηρίζει ότι το Ισραήλ συνεχίζει να καταλαμβάνει 13 συγκεκριμένες περιοχές και προσθέτει ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να απομακρύνει τις δυνάμεις του από την περιοχή πριν να επιτρέψει το Λίβανο να σταλούν περισσότεροι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή.

Αρνείται η Ζιμπάμπουε την διαπίστευση σε 10 Κενυάτες παρατηρητές των εκλογών που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο
Στην Ζιμπάμπουε οι αρχές της χώρας αρνήθηκαν την διαπίστευση σε μια ομάδα 10 Κενυατών που έφτασαν ως μέλη μιας ομάδας παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκλογές που έχουν προγραμματισθεί να πραγματοποιηθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο. Οι αρχές της χώρας είπαν ότι οι Κενυάτες είναι άνθρωποι που έβαλαν οι Βρετανοί για να παρακολουθήσουν τις εκλογές επειδή δεν επιτρέπεται να μπουν στην χώρα Βρετανοί παρατηρητές.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.