Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Πρόσφυγες από τις νήσους Μολούκες
Πρόσφυγες από τις νήσους Μολούκες
(20/06/2000, 10:15 GMT)

Νέα αιματηρά επεισόδια στην Ινδονησία
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ινδονησίας μετέδωσε ότι στα νέα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν χθες στις νήσους Μολούκες σκοτώθηκαν 114 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 70. Οι συγκρούσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη νήσο Χαλμαχέρα έχουν ενταθεί μετά την άφιξη στο νησί, στις αρχές του χρόνου, ακραίων Μουσουλμάνων που απειλούν με ιερό πόλεμο τους Χριστιανούς κατοίκους. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, οι στρατιωτικοί είτε κάνουν τα στραβά μάτια είτε υποστηρίζουν τους φανατικούς Μουσουλμάνους.

Πιέσεις θα δεχθεί η Αυστρία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Μεγάλες πιέσεις αναμένεται να δεχθεί σήμερα η Αυστρία, στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να συμφωνήσει με τις προτάσεις που θέτουν τέρμα στο τραπεζικό απόρρητο σε ολόκληρη την Κοινότητα, προτάσεις που στόχο έχουν την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αλλά προτεραιότητα της Αυστρίας είναι να επιτύχει την άρση των κυρώσεων που της επεβλήθησαν λόγω της συμμετοχής στην κυβέρνηση συνασπισμού του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας. Οπως επισημαίνει ο απεσταλμένος του BBC στο Πόρτο, η Αυστρία θέλει να δείξει ότι η Κοινότητα δεν μπορεί να φέρει σε πέρας καμία μεγάλη πρωτοβουλία χωρίς τη δική της συνεργασία. Χθές, πάντως, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέκλεισε την άρση των διπλωματικών κυρώσεων.

Η Κίνα δεν ανταποκρίνεται στην πρόταση για συνομιλίες τηςΤαϊβάν
Η Κίνα απάντησε στην πρόταση του νέου προέδρου της Ταϊβάν, Τσεν Σούι-μπιαν, για συνομιλίες θέμα την συμφιλίωση, επαναλαμβάνωντας το αίτημα της να δεχθεί πρώτα η Ταϊβάν την αρχή της ενιαίας Κίνας.  Ο κύριος Τσεν προτείνοντας συνομιλίες στον Κινέζο ομόλογο του είχε πεί ότι οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν  να γράψουν ιστορία , όπως οι ηγέτες της Βορείου και Νοτίου Κορέας που συναντήθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαλαρώνουν τις κυρώσεις στην Βόρειο Κορέα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι χαλαρώνουν τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβάλει στην Βόρειο Κορέα πριν από 50 χρόνια. Η απόφαση ελήφθει λίγες μόνο μέρες μετά την ιστορικής σημασίας συνάντηση των ηγετών Βορείου και Νοτίου Κορέας, συνάντηση που χαιρέτισε η Γουάσιγκτον ως ένα πολλά υποσχόμενο, πρώτο βήμα. Εν τω μεταξύ, η Βόρειος Κορέα θα ζητήσει από την διεθνή κοινότητα βοήθεια ύψους 250 εκατομμυρίων δολλαρίων για να αποκαταστήσει την γεωργική της παραγωγή που επλήγει από απανηλλειμένες φυσικές καταστροφές την τελευταία πενταετία.

Ο Κόφι Ανάν συνάντησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ στο Λίβανο
Ο γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στα πλαίσια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, είχε συνάντηση με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Σεϊχη Χασάν Νασραλά. Σε συνέντευξη τύπου στη Βυρητό, ο κύριος Ανάν είπε ότι συζήτησαν τις εξελίξεις στο νότιο Λίβανο όπου η Χεζμπολάχ κατέλαβε τις θέσεις των Ισραηλινών και των συμμάχων τους, του στρατού δηλαδή του νοτίου Λιβάνου. Ο κύριος Ανάν δήλωσε ότι θα διερευνηθούν οι κατηγορίες της κυβέρνησης του Λιβάνου ότι το Ισραήλ εξακολουθεί και κατέχει περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ολλανδοί αστυνομικοί μετέχουν στις έρευνες για τον τραγικό θάνατο των λαθρομεταναστών
Τρεις Ολλανδοί αστυνομικοί βρίσκονται στην Βρετανία για να πάρουν μέρος στις έρευνες για τον θάνατο 58 λαθρομεταναστών από την Κίνα. Τα πτώματά τους ανακαλύφθησαν σε ένα φορτηγό ψυγείο στο λιμάνι του Ντόβερ της Βρετανίας. Το φορτηγό είχε ολλανδικές πινακίδες και έφθασε χθες τα χαράματα στο Ντόβερ μέσα σε οχηματαγωγό που είχε ξεκινήσει από το λιμάνι Ζεεμπρούγκε του Βελγίου. Ο Ολλανδός οδηγός του φορτηγού οχήματος συνελήφθη . Οι 2 λαθρομετανάστες που επέζησαν  βρίσκονται για την δικη τους ασφάλεια υπό αστυνομική προστασία.

Αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Στο Βέλγιο επεβλήθησαν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας καθώς και χθες σημειώθηκαν βιαία επεισόδια : Τούρκοι φίλαθλοι που πανηγύριζαν την νίκη της ομάδας τους στον αγώνα κατά του Βελγίου, επετέθηκαν σε μπαρ στις Βρυξέλλες όπου έπιναν  Αγγλοι και άλλοι φίλαθλοι. Οι Αγγλοι φίλαθλοι δεν απάντησαν στις προκλήσεις και η αστυνομία αποκατέστησε σύντομα την τάξη. Χίλιοι επιπλέον αστυνομικοί θα βρίσκονται σε επιφυλακή σήμερα στη πόλη Σαρλερουά όπου διεξάγεται ο αγώνας Αγγλίας - Ρουμανίας και οι Βρετανικές αρχές έδωσαν στις Βελγικές κατάλογο με τα ονόματα 400 ατόμων που μπορούν να προκαλέσουν επεισόδια ώστε να τους απαγορευτεί η είσοδος στο Βέλγιο. Προηγουμένως ο προπονητής της Αγγλικής ομάδας Κέβιν Κήγκαν είχε απευθύνει έκκληση στους Αγγλους φίλαθλους να υποστηρίξουν με τον σωστό τρόπο την ομάδα. Η OYEΦΑ απείλησε να αποπέμψει την Αγγλία από το τουρνουά αν σημειωθούν νέες ταραχές ενώ νέα μέτρα γιά την αντιμετώπιση των χούλιγκανς ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός των Εσωτερικών Ζακ Στρόου.

Αθλιες συνθήκες εργασίας για ανήλικα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Εκθεση της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch που εδρεύει στην Νέα Υόρκη, τονίζει ότι εκατοντάδες χιλιάδες ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε αγροκτήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες. Σύμφωνα με την έκθεση συχνά οι συνθήκες δεν διαφέρουν από αυτές στις αναπτυσσόμενες χώρες : ανήλικα παιδιά δουλεύουν εώς και 14 ωρες την ημέρα, αμοίβωνται λιγότερο από τον ελάχιστο μισθό και δεν πάνε σχολείο. Τα παιδιά αυτά είναι κυρίως μετανάστες από την Λατινική Αμερική λέει η Human Rights Watch που ζήτησε τροποποίηση της εργατικής νομοθεσίας ώστε να προστατεύονται καλλίτερα οι εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα.

Προσέγγιση Χιλής - Ισπανίας
Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Χιλής, Χεράλντο Μουνόζ επισκέπτεται την Μαδρίτη. Η επίσκεψη θεωρείται ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών που είχαν υποστεί πλήγμα το 1998 όταν Ισπανός δικαστής άρχισε την διαδικασία για έκδοση του πρώην δικτάτορα της Χιλής στρατηγού Αυγούστου Πινοσέτ με την κατηγορία της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην Αϊτή ανακοινώθηκαν εν μέρει τα αποτελέσματα των εκλογών μετά από επεισόδια
Στην Αϊτή οι αρχές ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν τον Μάϊο για την Γερουσία αλλά όχι και για την Κάτω Βουλή μετά από βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Χθες οι οπαδοί του πρώην προέδρου της χώρας, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ έστησαν οδοφράγματα στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και υποχρέωσαν καταστήματα και επιχειρήσεις να κλείσουν ζητώντας την άμεση ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων ενώ έχουν γίνει καταγγελλείες για παρατυπίες στην διεξαγωγή των εκλογών. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών που επρόκειτο να διεξαχθεί την Κυριακή ανεβλήθει.

Εξουδετερώθηκε βόμβα στη Βόρειο Ιρλανδία
Ειδικοί της αστυνομίας στη βόρειο ιρλανδία εξουδετέρωσαν εκρηκτικό μηχανισμό που βρέθηκε χθες τη νύχτα στην επίσημη κατοικία του Βρετανού Υπουργού Βορείου Ιρλανδίας, Πήτερ Μάντελσον. Ο ανταποκριτής του BBC στη βόρειο ιρλανδία μεταδίδει ότι δεν είναι γνωστό ποιοί τοποθέτησαν την βόμβα, όμως ορισμένες ομάδες που επιδιώκουν την ανεξαρτησία από την Βρετανία έχουν ορκιστεί να καταστρέψουν την ειρηνευτική συμφωνία με κάθε μέσο.

Απαλλάσεται ο Μπερλουσκόνι και από άλλες κατηγορίες
Στην Ιταλία αποσύρθηκαν οι κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε προσπαθήσει να δωροδοκήσει δικαστή σε σχέση με την μάχη για τον έλεγχο εκδοτικού οίκου. Ο ανακριτής αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις και απέρριψε το αίτημα του εισγγελέως να ασκηθεί δίωξη.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.