Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Αυξάνεται η παραγωγή πετρελαίου, όπως αποφασίστηκε στη Βιέννη
Αυξάνεται η παραγωγή πετρελαίου, όπως αποφασίστηκε στη Βιέννη

(22/06/2000, 07:30 GMT)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
Ο υπουργός ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Ρίτσαρτσον, είπε ότι η χθεσινή απόφαση των Υπουργών πετρελαίου του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών χωρών, του ΟΠΕΚ, να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου κατά 700 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, δηλαδή κατά 3 % περίπου, είναι ένα θετικό αν και περιορισμένο, βήμα. Ο κύριος Ρίτσαρτσον εξέφρασε την ελπίδα ότι το βήμα αυτό θα σταθεροποίησει την αγορά πετρελαίου και θα οδηγήσει στην μείωση της τιμής του προϊόντος. Σύμφωνα με τους αναλυτές  η αύξηση είναι σχετικά μικρή για να προκαλέσει σημαντική μείωση της τιμής αν και θα πρέπει να αναχαιτήσει τις πιέσεις για νέα αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού πετρελαίου έκλεισε χθες στα 33 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τον περασμένο Μάρτιο - τιμή που απέχει αρκετά από τα 25 δολάρια το βαρέλι που επιθυμούν τόσο οι καταναλωτές όσο και πολλές από τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο.

Η Ζιμπάμπουε απορρίπτει τις διεθνείς επικρίσεις
Η Ζιμπάμπουε απέρριψε τις διεθνείς επικρίσεις που προκάλεσε η απόφαση της να μην επιτρέψει σε 200 περίπου ξένους παρατηρητές να παρακολουθήσουν τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το Σαββαροκύριακο. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση "απαράδεκτη που θα υπονομεύσει την αξιοπιστία και το κύρος της Ζιμπάμπουε". Ο επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Πιέρ Σόρι, δηλωσε ότι η ομάδα έχει μείνει κατάπληκτη από το επίπεδο βίας που χαρακτηρίζει τις εκλογές στη Ζιμπάμπουε.

Προσπάθειες για την διάσωση της κυβέρνησης συνασπισμού του Ισραήλ
Νέες πολιτικές εξελίξεις σημειώθηκαν στο Ισραήλ όπου ο πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ προσπαθεί να σώσει την κυβέρνηση συνασπισμού. Η αποχώρηση τρειών υπουργών του θρησκευτικού κόμματος Shas από την κυβέρνηση, λόγω διαφωνίας για την χρηματοδότηση θρησκευτικών σχολείων, θα άφινε τον κύριο Μπάρακ χωρίς την πλειοψηφεία στο κοινοβούλιο. Ομως τρείς άλλοι υπουργοί, που ανήκουν στο αριστερό κόμμα Μερέτς ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται ώστε να έχει ο κύριος Μπάρακ μεγαλύτερη ευελιξία στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην κρίσιμη αυτή φάση για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Συνομιλίες Κόφι Ανάν - Γασέρ Αραφάτ
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γασέρ Αραφάτ, στην πόλη Ραμαλά της Δυτικής Οχθης. Ο κύριος Ανάν είχε χθες συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργο καταά την οποία συζητήθηκε η κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το νότιο Λίβανο. Αργότερα σήμερα ο κύριος Ανάν μεταβαίνει στην Συρία. Εν τω μεταξύ σήμερα επισκέπτεται το Ισραήλ ο ειδικός απεσταλμένος για την Μέση Ανατολή των Ηνωμένων Πολιτείων, Ντένις Ρος, στα πλαίσια των προσπαθειών για προώθηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ και η Τουρκία συζητούν συμφωνία για αγορά νερού
Ισραηλινή αντιπροσωπεία είχε συνομιλίες στην Αγκυρα με θέμα την αγορά νερού από την Τουρκία. Σύμφωνα με αξιωματούχους συζητήθηκαν τεχνικά και οικονομικά ζητήματα. Ο Ισραηλινός πρέσβυς στην Τουρκία, Ούρι Μπαρ-Νερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα ανακοινώσει την απόφαση της πολύ σύντομα.

Η Μάντλην Ολμπράϊτ στο Πεκίνο
Η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτείων, Μάντλην Ολμπράϊτ, επισκέπτεται το Πεκίνο για συνομιλίες που πιστεύεται ότι θα επικεντρωθούν στα ζητήματα της Κορέας και της Ταϊβάν. Επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών, τα σχέδια της Γουάσιγκτον για την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος στον Ειρηνικό, σχέδια στα οποία αντιτίθεται σθεναρά η Κίνα.

Νέα αιματηρά επεισόδια στην Ινδονησία
Στην Ινδονησία η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών στην πόλη Αμπόν. Σύμφωνα με πληροφορίες Μουσουλμάνοι επετέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα και σκότωσαν τον υποδιοικητή της ειδικής μονάδας της αστυνομίας την οποία κατηγορούν ότι υποστηρίζει τους Χριστιανούς.

Στο Πεκίνο και ο πρόεδρος του Ιράν
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μωχάμεντ Χαταμί αρχίζει σήμερα εξαήμερη επίσκεψη στην Κίνα. Οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια . Η Κίνα ήταν ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων του Ιράν στην διάρκεια του πολέμου της χώρας αυτής με το Ιράκ στη δεκαετία του 80, αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν και μετέχει σε πολλά αναπτυξιακά προγράμματα στο Ιράν.

Επεισόδια στο Κοινοβούλιο της Χιλής
Πάνω από 100 άτομα εισέβαλλαν στο Κοινοβούλιο της Χιλής για να διαμαρτυρηθούν για το νόμοσχέδιο που έχει στόχο την ανακάλυψη της τύχης 1000ων περίπου ατόμων που εξαφανίστηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας του Αυγούστου Πινοσέτ. Η συζήτηση διεκόπει για λίγο μέχρι η αστυνομία να απομακρύνει τους διαμαρτυρόμενους, αλλά το νομοσχέδιο ψηφήστηκε και αναμένεται να επικυρωθεί και από την Γερουσία. Το νομοσχέδιο προσφέρει στους στρατιωτικούς που θα δώσουν πληροφορίες για τους εξαφανισθέντες, την δυνατότητα να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα τους. Οι επικριτές του νομοσχεδίου πιστεύουν ότι προστατεύει τους υπεύθυνους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατασχέθηκαν τεράστιες ποσότητες κοκαίνης
Οι αστυνομικές δυνάμεις τεσσάρων χωρών ανακάλυψαν πάνω από δύο τόννους κοκαίνης, της οποίας η αξία υπολογίζεται σε 82 εκατομμύρια δολλάρια, σε πλοίο που έπλεε κοντά στο Τρινιντάντ στην Καραϊβική. Οι αστυνομικοί ανέβηκαν στο πλοίο όταν λόγω βλάβης σταμάτησαν οι μηχανές του και στα πλαίσια κοινής επιχείρησης των διωκτικών αρχών της Κολομβίας, Ηνωμένων Πολιτείων , Γαλλίας και Ολλανδίας.

Ισπανία-Γιουγκοσλαβία προκρίθηκαν στους 8 του EURO 2000
Μετά απο συγκλονιστικό αγώνα η Ισπανία με δύο τέρματα στις καθυστερήσεις του αγώνα νίκησε την Γιουγκοσλαβία με 4-3. Παρόλα αυτά η Γιουγκοσλαβία προκρίθηκε στον επόμενο γύρο μαζί με τους Ισπανούς, αφού στον άλλο αγώνα του ομίλου η Νορβηγία και η Σλοβενία αναδείχθηκαν ισόπαλες με 0-0. Σε άλλο όμιλο, η Ολλανδία επικράτησε της Γαλλίας με 3-2 και η Τσεχία της Δανίας με 2-0 σε αγώνα χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον αφού και οι δύο ομάδες είχαν ήδη αποκλεισθεί.

Ερευνες για πιθανά εγκλήματα σε πρώην μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου
Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε είπε ότι το Δικαστήριο εξετάζει και μέλη του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, δηλαδή του UCK. Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι το Δικαστήριο ερευνά ανάμειξη μελών του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου σε εγκλήματα.

Τη ποινική δίωξη του Μπερλουσκόνι ζητάει Ισπανός δικαστής
Ισπανός δικαστής ζητάει την δίωξη του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τη κατηγορία ότι πλαστογράφησε δημόσια έγγραφα και απέκτησε παράνομα μερίδιο σε Ισπανικό τηλεοπτικό σταθμό. Ο δικαστής, ο Baltazar Garzon, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο -στο οποίο συμμετέχει ο κύριος Μπερλουσκόνι - να άρει την ασυλία του.

Ενδείξεις για νερό στον πλανήτη Αρη
Επιστήμονες της NASA πιστεύουν ότι υπάρχει νερό στην επιφάνεια του πλανήτη Αρη. Το στοιχείο αυτό φαίνεται, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, στις φωτογραφίες που τράβηξε το διαστημόπλοιο "Mars Global Surveyor", που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον "κόκκινο πλανήτη".
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.