Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Μεξικό: Ιστορική νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Βιθέντε Φόξ
Μεξικό: Ιστορική νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Βιθέντε Φόξ


( 03/06/2000  06:30 GMT)

Νίκη της αντιπολίτευσης στο Μεξικό μετά από 71 χρόνια
Στο Μεξικό ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Δράσης Βιθέντε Φόξ πετυχε ιστορική νίκη στις προεδρικές εκλογές,  επικρατώντας του Φρανσίσκο Λαμπαστίντα, υποψηφίου του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος που κυβερνά το Μεξικό τα τελευταία 71 χρόνια. Εντωμεταξύ οι οπαδοί της αντιπολίτευσης ξεχύθηκαν πανηγυρίζοντας στους δρόμους της πόλης του Μεξικού, ενώ ο ίδιος ο κ. Φόξ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να συνεργασθεί με τους έντιμους εκπροσώπους του λαού σε οποιοδήποτε κόμμα κι αν ανήκουν. Ο πρόεδρος Ερνέστο Ζεντίγιο συνεχάρη τηλεφωνικά τον κ. Φόξ.

Η Γαλλία πανηγυρίζει την κατάκτηση του Euro 2000
Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν σε ολονύκτιους πανηγυρισμούς στους δρόμους του Παρισιού και άλλων Γαλλικών πόλεων, μετά την νίκη της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την αστυνομία περισσότεροι από 400 χιλιάδες φίλαθλοι κατέκλυσαν το Σανς Ελυζέ τραγουδώντας και χορεύοντας για την νίκη της εθνικής τους. Πάντως τα επεισόδια δεν έλλειψαν, αφού αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με εκατοντάδες νεαρά άτομα που πετούσαν πέτρες, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και προκάλεσαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Βομβιστική επίθεση κατά Ρωσικού ξενώνα στην Τσετσενία
Νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε έξω από Ρωσικό αστυνομικό ξενώνα στην Τσετσενία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 άτομα, ενώ άλλα επτά άτομα αγνοούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε φορτηγό που βρισκόταν σταθμευμένο έξω από το κτίριο στην πόλη Αργκούν, τριάντα χιλιόμετρα ανατολικά της Τσετσενικής πρωτεύουσας Γκρόζνι. Οι Τσερτσένοι αυτονομιστές λένε ότι οι συγκρούσεις μαίνονταν κατά την διάρκεια της νύκτας στην πόλη του Αργκούν.

Κατηγορίες κατά "Ομίλου των 8" για το παγκόσμιο χρέος
Εκθεση για την παγκόσμια φτώχεια που δίνεται σήμερα στην δημοσιόητα κατηγορεί τον όμιλο των οκτώ πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών ότι αθέτησε την υπόσχεσή του να ακυρώσει το εξωτερικό χρέος των υπό ανάπτυξη κρατών. Οι κατηγορίες διατυπώνονται σε έκθεση της Βρετανικής οργάνωσης "Ιωβηλαίο 2000" σύμφωνα με την οποία αν και η περυσινή σύνοδος κορυφής του "Ομίλου των 8" αποφάσισε να ακυρώσει το χρέος, ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μόνο το 15% του ποσού αυτού θα έχει παραγραφεί μέχρι το τέλος του έτους.

Νίκη των πρώην κομμουνιστών στην Μογγολία
Στην Μογγολία οι πρώην κομμουνιστές κατήγαγαν συντριπτική νίκη στις γενικές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής στο κρατικό ραδιόφωνο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι πρώην κομμουνιστές καταλαμβάνουν τις 72 από τις 76 συνολικά βουλευτικές έδρες, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, αποτελεί σύμφωνα με τους ξένους ανταποκριτές εκπληκτική μεταβολή στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Υποθέσεις βιασμών Μουσουλμάνων γυναικών ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης
Αρχίζει σήμερα ενώπιον του Διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης των τριών Σερβοβόσνιων που κατηγορούνται για βιασμούς Μουσουλμάνων γυναικών και ανηλίκων κοριτσιών κατά την διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας το 1992. Η δίκη των τριών κατηγορουμένων άρχισε τον περασμένο Μάρτιο και είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο της Χάγης εξετάζει τον βιασμό ως έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας.

Σύνοδος Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας
Ο Αυστραλός υπουργός Περιβάλοντος Ρόμπερτ Χίλ απήυθυνε έκκληση στους αντιπροσώπους που συμμετέχουν στην ετήσια σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που τούς δίνεται  για την διάσωση θαλασσίων ειδών που βρίσκονται -όπως είπε- στο χείλος της εξαφάνισης. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC η Αυστραλία είναι μία από τις χώρες που μάχονται για την δημιουργία ενός καταφυγίου φαλαινών στον νότιο Ειρηνικό.

Οικολογική καταστροφή στην Ν.Αφρική
Περισσότεροι από 55.000 πινγκουίνοι απομακρύνθηκαν από νησίδα που βρίσκεται στα ανοιχτά των ακτών της Νοτίου Αφρικής λόγω της απειλής αφανισμού τους, από την μόλυνση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή μετά από διαρροή πετρελαιοκηλίδας από εμπορικό πλοίο.

Επιβεβαιώνεται η βύθιση οχηματαγωγού πλοίου στην Ινδονησία
Διασωθέντες από το ινδονησιακό οχηματαγωγό πλοίο τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την περασμένη Πέμπτη, επιβεβαιώνουν ότι το πλοίο βυθίστηκε. Πρόκειται για την χειρότερη θαλάσσια τραγωδία στα χρονικά, λένε οι αρχές της Ινδονησίας. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 500, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.