Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Υστατη προσπάθεια Κλίντον για πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία
Υστατη προσπάθεια Κλίντον για πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία

(06/06/2000, 03.00 GMT)

Υστατη προσπάθεια Κλίντον για το Μεσανατολικό
Ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον καταβάλει ύστατες προσπάθειες για να δρομολογηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ο αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε τη διενέργεια συνόδου την ερχόμενη εβδομάδα, στην οποία θα συμμετάσχουν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ και ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Αλλά, οι αντιδράσεις για τις επαφές που πρόκειται να αρχίσουν την Τρίτη στο Κάμπ Ντέιβιντ είναι κυρίως αρνητικές, καθώς δύο απο τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Μπαράκ απειλούν να αποχωρήσουν απο το συνανσπισμό. Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι, εάν τα κόμματα πραγματοποιήσουν τις απειλές του, η κυβέρνηση Μπαράκ θα χάσει την πλειοψηφία, δεχόμενη το μεγαλύτερο πλήγμα για την ισχύ
της.

Δεν υπάρχουν ουσιαστικές ελπίδες για επίλυση του κυπριακού στον τρίτο γύρο
Ελάχιστες έως μηδενικές είναι οι ελπίδες για ουσιαστική πρόοδο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που άρχισε χθες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Σε δηλώσεις του μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε με του ηγέτες των δύο πλευρών, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι γνωρίζει πότε θα μπορέσουν οι κ. Κληρίδης και Ντεντάς να πραγματοποιήσουν απευθείας συναντήσεις και να συζητήσουν την ουσία του προβλήματος. Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη διαχωρίζουν τον διάλογο στη Γενεύη από την μίνι κρίση στην Κύπρο που προκλήθηκε από τα μέτρα που έλαβαν οι Τουρκοκύπριοι κατά των κυανοκράνων καθώς και από την παραβίαση του στάτους κβο με την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων σε απόσταση τετρακοσίων μέτρων στην περιοχή Στροβίλια και την ανύψωση της τουρκικής σημαίας εκεί.

Αντιμετωπίστηκε αεροπειρατεία στην Ιορδανία
Στην Ιορδανία, οι δυνάμεις ασφαλείας αντιμετώπισαν απόπειρα αεοροπειρατείας σε σκάφος του εθνικού αερομεταφορέα που ταξίδευε απο το Αμμάν στην πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό. Ενας άνδρας σκοτώθηκε απο τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας και άλλοι τρείς συνελήφθησαν. Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων πυροβόλησαν τον νεκρό πλέον άνδρα, ο οποίος είχε συριακό διαβατήριο, όταν προσπάθησε να μπει στο πιλοτήριο, λίγο μετά την απογείωση του αεροσκάφους. Αξιωματούχοι λένε εξάλλου ότι 15 επιβάτες τραυματίστηκαν απο έκρηξη χειροβομβίδας μέσα στο αεροσκάφος.

Εμπάργκο στα διαμάντια της Σιέρρα Λεόνε
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε πρόταση που επιβάλει εμπάργκο στις διεθνείς πωλήσεις διαμαντιών απο τη Σιέρρα Λεόνε. Το εμπόριο διαμαντιών έχει εντείνει τον εμφύλιοπόλεμο στη χώρα καθώς αποτελεί τη μέγιστη οικονομική πηγή για την αγορά όπλων. Το ψήφισμα απαγορεύει την αγορά ακατέργαστων διαμαντιών εώς ότου η κυβέρνηση της Σιέρρα Λεόνε επιβάλει σύστημα πιστοποίησης προέλευσης των πολίτιμων λίθων και επανακτήσει τον έλεγχο στα ορυχεία που ελέγχουν οι αντάρτες του Απελευθερωτικού Ενωτικού Μετώπου. Τα μέτρα, που πρότεινε η Βρετανία, θα παραμείνουν κατα'αρχάς σε ισχύ για 18 μήνες.

Οργή Μαυροβουνίου για προτεινόμενες συνταγματικές αλλάγες στη Γιουγκοσλαβία
Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσαν στο Μαυροβούνιο οι προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας που θα συζητηθούν σήμεσα στο Κοινοβούλιο της χώρας. Βάση των προτεινόμενων αλλαγών, τόσο η Ανω Βουλή, όσο και ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας θα εκλέγονται άμεσα. Η άμεση ψηφοφορία όμως παραμερίζει το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου που σήμερα εκλέγει τα μισά μέλη της Ανω Βουλής. Η άμεση ψηφοφορία εξάλλου θα μπορούσε να εξασφαλίσει την επανεκλογή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο Πρόεδρος που σήμερα εκλέγεται κατ'ευθείας απο το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να διεκδικήσει το αξίωμα για δεύτερη φορά.

Καλύτερη οργάνωση απαιτείται στο ρωσικό στρατό λέει ο Πούτιν
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας κατά τη διάρκεια αιφνίδιας επίσκεψης του στον Βόρειο Καύκασο, δήλωσε ότι πολλές απώλειες στην Τσετσενία θα είχαν αποφευχθεί εάν ο στρατός ήταν πιο συντονισμένος, υπεύθυνος και επαγγελματικός. Ο κύριος Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώπιον ηγετών της περιοχής και στρατιωτικών αξιωματούχων στη Βόρειο Οσσετία που συνορεύει με τη Τσετσενία. Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Βλαντιμίρ Ρουσάιλο, πρέπει να εξασφαλίσει την εμπλοκή των κατοίκων της Τσετσενίας στην επιβολή του νόμου και όχι να στηριχθεί στην μεταφορά αστυνομικών απο αλλού.

Συνεχίζεται ο καύσωνας σε Βαλκάνια και Ιταλία
Με αμείωτη ένταση συνεχίσει να πλήττει τα Βαλκάνια και την Ιταλία το κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες που ανέρχονται σε πενήντα βαθμούς Κελσίου. Τουλάχιστον δέκα ηλικιωμένοι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Εξάλλου, εκτός απο την Ελλάδα, έκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και στην Κροατία. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία έχουν προκαλέσει πολλές πυρκαγιές, ενώ απειλούν να καταστρέψουν πολλά σπαρτά. Οι μετεορολόγοι λένε ότι ο καύσωνας θα συνεχιστεί τουλάχιστον εώς το Σαββατοκύριακο.

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν ευρωπαϊκες ανησυχίες για δορυφορική βιομηχανική κατασκοπεία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέψευσαν ευρωπαϊκές ανησυχίες, σύμφωνα με τις οποίες ένα δορυφορικό δίκτυο λειτουργεί με κίνητρα βιομηχανικής κατασκοπείας. Εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι οι δορυφόροι συγκεντρώνουν πληροφορίες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτικών των Ηνωμένων Πολιτειών, πληροφορίες που δεν διατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες. Το σύστημα Echelon μπορεί να παρακολουθεί καθημερινά εκατομύρια τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, φαξ και μηνύματα που ταξιδεύουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνες για να εξετάσει τις κατηγορίες σχετικά με την χρήση των δορυφόρων για βιομηχανική κατασκοπεία.

Τα κινητά προκαλούν κόπωση και διαταραχές στην καρδιά και τον εγκέφαλο
Η χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλέσει μεγάλη κόπωση, λόγω των πρωτεϊνών του στρές που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός, καθώς και διαταραχές στην λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Αυτα είναι μερικά από τα συμπεράσματα τριών μελετών -μιας γαλλικής, μιας σουηδικής και μιας γερμανικής- για τις βλαβερες συνέπειες της χρήσης κινητών τηλεφώνων που συζητήθηκαν σε συνέδριο το οποίο οργάνωσαν στις Βρυξέλλες οι Οικολόγοι Ευρωβουλευτές.

Η ΧΕRΟΧ διαψεύδει δημοσιεύμα της Wall Street Journal για τους Ολυμπιακούς στην Αθήνα
Εκπρόσωπος της εταιρείας XEROX η οποία είναι χορηγός σε ολυμπιακούς αγώνες - και φυσικά και στους αγώνες της Αθήνας- αντέκρουσε το γνωστό άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο η προαναφερόμενη εταιρεία μαζί με άλλους χορηγούς εξέφρασαν επιφυλάξεις για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας. Πάντως ο Joe Kelly ο εκπρόσωπος της XEROX- η οποία κατανομάζεται στο δημοσίευμα - άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η εταιρεία του να προβάλλει αντιρρήσεις στο μέλλον.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.