Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Αποφασισμένη να τονώσει την οικονομία εμφανίζεται η κυβέρνηση Πούτιν
Αποφασισμένη να τονώσει την οικονομία εμφανίζεται η κυβέρνηση Πούτιν

(08/06/2000, 1330 GMT)

Ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποιεί για το μέλλον της Ρωσίας
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας για την Κατάσταση του Εθνους σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου, υπογράμμισε την ανάγκη για τη δημιουργία μιας ισχυρής κεντρικής διοίκησης και την αντιμετώπιση της οικονομικής δυσπραγίας της Ρωσίας. Ο κ. Πούτιν προειδοποίησε ότι τα οικονομικά προβλήματα και η δραματική μείωση του ρωσικού πληθυσμού απειλούν την ίδια την ύπαρξη της χώρας που κινδυνεύει να μεταβληθεί σε κράτος του Τρίτου Κόσμου. Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να ελεγχθούν οι εξουσίες των περιφερειακών ηγετών, φέρνοντας την Τσετσενία ως παράδειγμα του τί μπορεί να πάει στραβά.

Συνελήφθη η σύζυγος του Σαρίφ στο Πακιστάν
Η Κουλσούμ Ναουάζ, σύζυγος του ανατραπέντα και φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ, συνελήφθη με δραματικό τρόπο όταν διέσπασε με το αυτοκίνητό της αστυνομικό κλοιό γύρω από το σπίτι της. Η κ. Ναουάζ καταδιώχθηκε από την αστυνομία που τελικά χρησιμοποίησε γερανό για να σηκώσει το αυτοκίνητο στον αέρα μαζί με τους επιβάτες του. Οδηγήθηκαν σε αστυνομικές εγκαταστάσεις όπου κατά πληροφορίες η αστυνομία ακόμη προσπαθεί να ανοίξει τις πόρτες του αυτοκινήτου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία της με το BBC μέσα από το αυτοκίνητο η κ. Ναουάζ είπε ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με μια σχεδιαζομένη πορεία διαμαρτυρίας για να δείξει στη στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας ότι ο λαός μισεί τον στρατό.

Πολύνεκρες συγκρούσεις στην Ινδονησία
Τουλάχιστον 40 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις Μολούκες νήσους της Ινδονησίας όταν ένοπλοι επετέθησαν και κατέστρεψαν ένα χωριό στο οποίο κατοικούν κυρίως χριστιανοί. Πολλοί άλλοι είναι τραυματίες και χιλιάδες έχουν καταφύγειο στα βουνά για να γλυτώσουν. Οπως λένε χριστιανοί, οι επιθέσεις των μουσουλμάνων άρχισαν την περασμένη Πέμπτη. Τους τελευταίους 18 μήνες πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε βίαιες συγκρούσεις χριστιανών και μουσουλμάνων στις Μολούκες.

Σύλληψη "κατασκόπων" στη βόρεια Κύπρο
Οι δυνάμεις ασφαλείας στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο συνέλαβαν πέντε άτομα -οι τρεις από τους οποίους είναι δημοσιογράφοι- κατηγορώντας τους για κατασκοπεία και απόπειρα διάβρωσης του στρατού. Σε ανακοίνωση των δυνάμεων ασφαλείας αναφέρεται ότι ανακρίνονται ο αρχισυντάκτης και δύο δημοσιογράφοι της αριστερής εφημερίδας Αβρούπα. Η εφημερίδα είχε καταγγείλει την ηγεσία των δυνάμεων ασφαλείας ζητώντας να είναι η αστυνομία υπόλογη στις πολιτικές αρχές και όχι στον στρατό.

Το Μαυροβούνιο απέρριψε το νέο σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας
Η βουλή του Μαυροβουνίου απέρριψε σειρά συνταγματικών αλλαγών που είχε εγκρίνει νωρίτερα Ομοσπονδιακή Βουλή της Γιουγκοσλαβίας. Το νέο σύνταγμα της χώρας μειώνει την επιρροή του Μαυροβουνίου στις ομοσπονδιακές υποθέσεις και επιτρέπει στον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία. Οι πολιτικοί ηγέτες στο Μαυροβύνιο επέκριναν το νέο σύνταγμα χαρακτηρίζοντάς το επίθεση σε βάρος της Δημοκρατίας τους. Αλλά το κοινοβύλιο απέρριψε πρόταση για την άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου από την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.

Νέες συλλήψεις ομήρων στα νησιά Φίτζι
Οπαδοί του Τζορτζ Σπέι που ηγείται στάσης στα νησιά Φίτζι συνέλαβαν περί τα 30 άτομα -στρατιώτες, αστυνομικούς και κυβερνητικά στελέχη- σε αστυνομικό τμήμα, στην περιοχή Κορόβου, απ'όπου κατάγεται ο Σπέιτ. Ο ηγέτης των στασιαστών καρτά εδώ και επτά εβδομάδες ομήρους στη βουλή της χώρας, τον εκλεγμένο -ινδικής καταγωγής- πρωθυπουργό και 26 άλλους, απαιτώντας να έχει πρόσβαση στην πολιτική εξουσία μόνο ο γηγενής πληθυσμός των νησιών.
.
Απέτυχε η δοκιμή αμερικανικού πυραυλικού συστήματος
Ρώσοι στρατιωτικοί είπαν ότι η αποτυχία της δοκιμής ενός αμφιλεγόμενου αμερικανικού αντιβαλλιστικού συστήματος δείχνει ότι το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας που προτείνουν οι ΗΠΑ δεν μπορεί να λειτουργήσει και ότι πρόκειται για σπατάλη χρημάτων. Η προστασία των ΗΠΑ μπορεί να επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά μέσω της διπλωματίας, είπαν οι ρώσοι στρατιωτικοί. Είναι η δεύτερη αποτυχημένη δοκιμή από τις τρεις που έχουν γίνει αλλά ο επικεφαλής του προγράμματος είπε οτι χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

Αρχίζει η έκρηξη ηφαιστείου στην Ιαπωνία
Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία είπε ότι το ηφαίστειο του όρους Ογιάμα στο νησί Μιγιακετζίμα -περίπου 200 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο- άρχισε να εκρήγνυται. Στάχτη και πέτρες εκτοξεύονται στον αέρα ενώ η νύχτα φωτίστηκε και σχηματίστηκαν μεγάλα σύννεφα άσπρου καπνού. Η δραστηριότητα του ηφαιστείου είχε αρχίσει από τον περασμένο μήνα και οι αρχές είχαν εκκενώσει το νησί, αλλά μόλις την περασμένη εβδομάδα επέτρεψαν στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.