Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

 
                                                   Στις 24 Ιουλίου επαναλαμβάνονται οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό

(13/06/2000, 09:30 GMT)

Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των συνομιλιών για το Κυπριακό
Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο Ντε Σότο υπέβαλλε στην Ελληνοκυπριακή και στην Τουρκοκυπριακή πλευρά πλαίσιο ιδεών για την επίλυση του προβλήματος και αναμένει απάντηση πριν από τις 24 Ιουλίου, οπότε προβλέπεται να επαναληφθουν οι συνομιλίες.

Προειδοποιήσεις της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις, σύμφωνα με την "Guardian"
Προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας δημιουργεί το θέμα των αποζημιώσεων που δικαστήριο στην Ελλάδα έκρινε ότι πρέπει να δωθεί στους συγγενείς των θυμάτων των ναζί στο Δίστομο, γράφει σήμερα η Βρετανική εφημερίδα "Guardian". Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις ανώτατου Έλληνα αξιωματούχου, τον οποίο δεν κατονομάζει, που φέρεται να είπε ότι η κυβέρνηση της Γερμανία έχει προειδοποίησει την Ελληνική ότι τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν πολύ για την Ελλάδα αν προχωρήσει η διαδικασία κατασχέσεων που έχει ξεκινήσει σε κτίρια του Γερμανικού Δημοσίου στην Αθήνα. Μάλιστα η κυβέρνηση της Γερμανίας φέρεται, σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές, να υπαινίχθηκε ότι μπορεί να βγουν ξαφνικά στην επιφάνεια, λόγω του συμβάντος αυτού, φήμες κατά της Ελλάδας για κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προορίζονταν για έργα υποδομής.

Επικρίσεις κατά της Βρετανικής κυβέρνησης για κατασκευή φράγματος στην Τουρκία
Εντονα επικριτική προς την κυβέρνηση της Βρετανίας ήταν η ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου της χώρας για την ενεργή, όπως χαρακτηρίζεται, συμμετοχή της στην κατασκευή του φράγματος Ιλίσου που προτίθεται να κατασκευάσει η Τουρκία στον ποταμό Τίγρη. Πρόκειται για τμήμα ενός κολοσσιαίου συμπλέγματος υδροηλεκτρικών έργων που σχεδιάζει η Αγκυρα στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη - έργα που έχουν επί χρόνια προκαλέσει την καταδίκη της Τουρκίας από το διεθνές οικολογικό κίνημα. Η κυβέρνηση της Βρετανίας βρέθηκε στο στόχαστρο της πολεμικής και από τους ίδιους τους βουλευτές της λογω των εγγυητικών επιστολών που φέρεται ότι παρείχε σε τεχνική εταιρία της Βρετανίας που συμμετέχει στο κονσόρτιουμ που ενδέχεται να αναλάβει την εργολαβία.

Στην Αγκυρα ο Γκύντερ Φερχόιγκεν
Την Αγκυρα επισκέπτεται ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης  - αρμόδιος για την διεύρυνση - Γκύντερ Φερχόιγκεν. Ο κ. Φερχόιγκεν θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία της Τουρκίας, ειδικά δε με τον νεοδιορισθέντα υπουργό Μεσούτ Γιλμάζ που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Ισραηλινών - Παλαιστινίων
Η δεύτερη ημέρα των συνομιλιών Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Καμπ Ντέιβιντ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σφραγίστηκε από την εντατική προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον να πετύχει μια σύγκλιση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ και τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ με απώτερο στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Παρά το εμπάργκο δηλώσεων που έχει επιβάλει η αμερικανική πλευρα, οι πληροφοριες λένε ότι οι συνομιλίες προσκρούουν σε ανυπέρβλητα εμπόδια.

Ακυρώνει το Ισραήλ την πώληση ραντάρ στην Κίνα
To Ισραήλ έκανε γνωστό ότι προχωρεί στην ακύρωση της συμφωνίας ύψους περίπου 75 δισεκατομμυρίων δραχμών που είχε συνάψει με την Κίνα για την πώληση συστήματος ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης. Η απόφαση αυτή έρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από έντονες πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που θεωρούν ότι μια τέτοια πώληση θαν αποτελούσε κίνδυνο για την Ταϊβάν και ότι θα μπορούσε το σύστημα αυτό να χρησιμοποιηθεί εναντίον Αμερικανικών αεροσκαφών σε περίπτωση σύγκρουσης για την Ταϊβάν. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε την οργή του για την ακύρωση της συμφωνίας προσθέτοντας ότι καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα ανάμιξης στις διμερείς συμφωνίες της Κίνας με άλλες χώρες

Πάνω από 200 νεκροί από την έκρηξη πετρελαιοαγωγού στη Νιγηρία
Στη Νιγηρία πάνω από 200 νεκροί είναι ο τελικός απολογισμός της έκρηξης σε πετρελαιοαγωγό που σημειώθηκε την Δευτέρα.

Κατολισθήσεις με πάνω από 40 νεκρούς στη Βομβάη
Πάνω από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από κατολισθήσεις στην πόλη της Ινδίας Βομβάη και πολλοί υπολογίζεται ότι έχουν παγιδευτεί από τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων.

Απελευθερώθηκαν οι όμηροι στα νησιά Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι οι αντάρτες απελευθέρωσαν τους τελευταίους ανθρώπους που κρατούσαν ως ομήρους στο Κοινοβούλιο της χώρας εδώ και 8 εβδομάδες. Είχε προηγηθεί συνεδρίαση του συμβουλίου των φυλάρχων όπου ανακοινώθηκε ότι δεν θα οριστεί νέος Πρόεδρος και Πρωθυπουργός στην χώρα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι.

Αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτςείες της Αμερικής πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια και άλλο ώστε να ελεγχθεί ο πληθωρισμός της χώρας.

Συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Βιετνάμ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Βιετνάμ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράφουν σύντομα εμπορική συμφωνία ύστερα από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί σε επίσημη τελετή όταν το επιτρέψει το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Κρίση στο Μεξικό
Κρίση ξεσπασε στο Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα του Μεξικού, μία εβδομάδα μετά από την πρώτη του ήττα σε εκλογές, με την παραίτηση σχεδόν όλης της πολιτικής ηγεσίας του κόμματος. Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι αν το κόμμα δεν ξεπεράσει τις εσωτερικές του διαφορές, τότε το Μεξικό μπορεί να εισέλθει σε περίδο αστάθειας, αφού ουσιαστικά το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα ελέγχει ακόμα όλη την χώρα.

Συνεχίζεται η διάσκεψη για το AIDS
Καθώς συνεχιζεται στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής η παγκόσμια διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το AIDS ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ χαρακτήρισε το AIDS ως το νούμερο ένα πρόβλημα στον κόσμο τονίζοντας ότι το Συμβουλιο Ασφαλείας θα εγκρίνει πολύ σύντομα ψήφισμα με το οποίο θα καλεί την διεθνή κοινότητα να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση της θανατηφόρου αυτής νόσου. Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν, αυτή την στιγμή, 36 εκατομμύρια φορείς του ιού ΗΙV που μπορεί να προκαλέσει το AIDS.

Ευθύνες την περίοδο των ναζί παραδέχονται οι Προτεστάντες της Γερμανίας
Στην Γερμανία η Προτεσταντική εκκλησία παραδέχθηκε ότι χρησιμοποιούσε καταναγκαστική εργασία την περίοδο των ναζί. Οι Προτεστάντες της Γερμανίας είπαν ότι προτίθενται να συνεισφέρουν περίπου ενάμιση δισεκατομμύριο δραχμές σε ταμείο που έχει δημιουργηθεί για να βοηθήσει τα θύματα που ζουν ακόμα.

Το 40% των Βουλγάρων δεν μπορούν να πάνε διακοπές
Σύμφωνα με έρευνα, το 40% από τους 10 εκατομμυρίους κατοίκους της Βουλγαρίας - στην πλειοψηφία τους χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι - δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές παρά τον καύσωνα που ταλαιπωρεί την Βουλγαρία τις τελευταίες 10 ημέρες.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.