Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Η πρωτεύουσα Χο Τσι Μινχ θα επωφεληθεί από την νέα εμπορική συμφωνία
Η πρωτεύουσα Χο Τσι Μινχ θα επωφεληθεί από την νέα εμπορική συμφωνία






(14/06/2000, 02.10 GMT)

Ιστορική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Βιετνάμ
Είκοσι πέντε χρόνια μετά την λήξη του πολέμου του Βιετνάμ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Βιετνάμ υπέγραψαν συμφωνία με σκοπό την εναρμόνιση των διμερών εμπορικών τους σχέσεων. Ανακοινώνοντας την επίτευξη συμφωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον είπε ότι αυτή αποτελεί ιστορικό βήμα για την συμφιλίωση των δύο χωρών και την επούλωση των τραυμάτων του παρελθόντος. Ο κύριος Κλίντον προέβλεψε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει σημαντικά στο άνοιγμα της Βιετναμικής οικονομίας και κοινωνίας προς τον έξω κόσμο.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Ισραηλινών - Παλαιστινίων
Οι συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Καμπ Ντέιβιντ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μπαίνουν στη τρίτη μέρα σήμερα,  με τη επιστροφή  πλέον και  του προέδρου Κλίντον. Παρά το ειδησεογραφικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ και ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ πραγματοποίησαν τις πρώτες απευθείας συνομιλίες.

Απελευθερώθηκαν οι όμηροι στα νησιά Φίτζι
Οι επίδοξοι πραξικοπηματίες στα νησιά Φίτζι απελευθέρωσαν τους τελευταίους ανθρώπους που κρατούσαν ως ομήρους στο Κοινοβούλιο της χώρας εδώ και 8 εβδομάδες -αναμεσά τους και τον πρωθυπουργό. Η στιγμη της απελευθερωσης ηταν παραδόξως συγκινητική, με τον αρχιπραξικοπηματία Τζωρτζ Σπέητ και τον πρωθυπουργό-όμηρο Μαχέντρα Τσώντρυ να αγκαλιάζονται λίγο πριν αναχωρήσουν με τα αυτοκίνητα του ερυθρού σταυρού. Εν τω μεταξύ η διεθνής κοινότητα απηύθηνε έκκληση για την ταχύτατη επιστροφή της δημοκρατίας στα νησιά Φίτζι ενώ η  Βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε την δυσαρέστησή της με την απόφασει να δοθεί αμνηστεία στους πραξικοποιματίες.

Διαψεύδει η Γερμανία δημοσίευμα της Guardian
Δεν σκοπεύει η Γερμανία να ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπιακή Ενωση για την αναστολή ή και ακύρωση κοινοτικών κονδυλίων για έργα υποδομής στην Ελλάδα ως αντίδραση για την έναρξη διαδικασίας κατάσχεσης ακινήτων του γερμανικού δημοσίου στην Αθήνα προκειμένου να αποζημιωθούν οι συγγενείς των θυμάτων της γερμανικής  κατοχής. Αυτό τόνισε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών σε δήλωσή της στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC. Tις πληροφορίες περί γερμανικών πιέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ελλάδας λόγω των κατοχικών αποζημιώσεων έφερε στο προσκήνιο η εφημερίδα Guardian με σημερινό άρθρο της.

Τι λέει το άρθρο της Guardian
Προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας δημιουργεί το θέμα των αποζημιώσεων που δικαστήριο στην Ελλάδα έκρινε ότι πρέπει να δωθεί στους συγγενείς των θυμάτων των ναζί στο Δίστομο, γράφει σήμερα η Βρετανική εφημερίδα "Guardian". Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις ανώτατου Έλληνα αξιωματούχου, τον οποίο δεν κατονομάζει, που φέρεται να είπε ότι η κυβέρνηση της Γερμανία έχει προειδοποίησει την Ελληνική ότι τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν πολύ για την Ελλάδα αν προχωρήσει η διαδικασία κατασχέσεων που έχει ξεκινήσει σε κτίρια του Γερμανικού Δημοσίου στην Αθήνα.

Στην Αγκυρα ο Γκύντερ Φερχόιγκεν
Την Αγκυρα επισκέπτεται ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης -αρμόδιος για την διεύρυνση, Γκύντερ Φερχόϋγκεν και ήδη είχε συνομιλίες με τον νεοδιορισθέντα υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων Μεσούτ Γιλμάζ για τις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην κοινότητα. Ο κύριος Φερχόϋγκεν στις επαφές του αναφέρθηκε -κατά πληροφορίες- στο Κυπριακό και στο Αιγαίο και τόνισε  στην Τουρκική πλευρά τα προβλήματα που δημιουργούνται απο καταστάσεις οπως αυτή που έχει διαμορφωθεί στα Στροβίλια.

Κατολισθήσεις με πάνω από 60 νεκρούς στη Βομβάη
Ελάχιστες ελπίδες απομένουν  για την εξεύρεση επιζόντων από τις κατολισθήσεις στη Βομβάη της Ινδίας σύμφωνα με τις αρχές.Τουλάχιστον εξήντα έξι άτομα βρήκαν το θάνατο από τις κατολισθήσεις και τα σωστικά συνεργεία κατέβαλαν προσπάθειες  κατά την διάρκεια της νύκτας  για την εξεύρεση επιζόντων. Αν και ο αριθμός των ατόμων που παγιδεύθηκαν από τις κατολισθήσεις που  προκάλεσαν  οι καταρακτώδεις βροχές, παραμένει άγνωστος, κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο τελικός απολογισμός μπορεί αν ξεπεράσει τους τριακόσιους νεκρούς.

Η ΔΟΕ κατά κόμβων στο διαδύκτιο που εκμεταλλεύονται τους Ολυμπιακούς
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ξεκίνησε δικαστική μάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες για να κλείσει περίπου 1800 κόμβους του διαδυκτίου οι οποίοι -σύμφωνα με τη ΔΟΕ - εκμεταλλεύονται το όνομα των Ολυμπιακών. Η ΔΟΕ λέει ότι μερικοί απο τους κόμβους υποστηρίζουν ψευδώς ότι πωλούν εισητήρια για τους Χειμερινούς αγώνες του 2002 στο Salt Lake City , ενώ άλλοι κόμβοι σχετίζονται με τυχερά παιγχνίδια και πορνογραφία.

Διαδηλώσεις Σέρβων στη Βοσνία
Περίπου 4 χιλιάδες Σέρβοι στη πόλη Μπρίτσκο στη βόρειο Βοσνία πραγματοποίησαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της απόφασης των τοπικών αρχών να τους κάνουν έξωση απο τα σπίτια τα οποία ανήκουν σε Κροάτες και Μουσουλμάνους και στα οποία ζούσαν απο την εποχή του πολέμου στη Βοσνία. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία η οποία επεβλήθη απο τη διεθνή κοινότητα όλα τα σπίτια στη Βοσνία θα πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Κατηγορίες κατά των κυανοκράνων στο Κοσσυφοπέδιο
Ανώτατος επίσημος της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κατηγόρησε την ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο ότι απέτυχε να επιβάλει την έννομο τάξη στην επαρχία. Ο Dennis McNamara προέβει σε δηλώσεις καθώς η Υπάτη Αρμοστεία μειώνει τη παρουσία της στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ο ανταποκριτής του BBC στη Πρίστινα μεταδίδει ότι 140 χιλιάδες Σέρβοι έχουν εγκαταλείψει την επαρχία απο τήν άφιξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και οι επιθέσεις σε αυτούς που έχουν παραμείνει αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Ακυρώνει το Ισραήλ την πώληση ραντάρ στην Κίνα
To Ισραήλ έκανε γνωστό ότι προχωρεί στην ακύρωση της συμφωνίας ύψους περίπου 75 δισεκατομμυρίων δραχμών που είχε συνάψει με την Κίνα για την πώληση συστήματος ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης. Η απόφαση αυτή έρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από έντονες πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που θεωρούν ότι μια τέτοια πώληση θα αποτελούσε κίνδυνο για την Ταϊβάν. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε την οργή του για την ακύρωση της συμφωνίας προσθέτοντας ότι καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα ανάμιξης στις διμερείς συμφωνίες της Κίνας με άλλες χώρες.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.