Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Αερομεταφορά κυανοκράνων στην Σιέρα Λεόνε
Αερομεταφορά κυανοκράνων στην Σιέρα Λεόνε



(15/07/2000, 14.30 GMT)

Σιέρα Λεόνε: Επιτυχής επιχείρηση διάσωσης κυανοκράνων από θύλακα ανταρτών
Τα Ηνωμένα Εθνη διέσωσαν 220 κυανόκρανους και 11 στρατιωτικούς παρατηρητές που είχαν εγκλωβιστεί εδώ και 2 μήνες σε περιοχή της Σιέρα Λεόνε που αποτελούσε προπύργιο των ανταρτών. Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη προέβη στην επιχείρηση διάσωσης ανταποκρινόμενη σε μήνυμα SOS των κυανοκράνων, που είχαν περικυκλωθεί από ανταρτικές δυνάμεις στην πόλη  Kailahun. Ελικόπτερα των Ηνωμένων Εθνών μετέφεραν τους εγκλωβισμένους στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε Φρήτάουν.

Εμμένουν στις θέσεις τους οι καταληψίες αγροκτημάτων στην Ζιμπάμπουε
Ο ηγέτης του κινήματος των βετεράνων πολέμου της Ζιμπάμπουε λέει ότι οι οπαδοί του, που έχουν καταλάβει εκατοντάδες αγροκτήματα που ανήκουν σε λευκούς ιδιοκτήτες, δεν θα μετακινηθούν από τις εκτάσεις αυτές παρά τα κυβερνητικά σχέδια για αναδιανομή της γής. Ο Chenjerai Hunzvi μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στην Χαράρε, τόνισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο συμβιβασμού στο θέμα αυτό ενώ είπε ότι κυβέρνητικό σχέδιο για μεταβίβαση διακοσίων αγροκτημάτων δεν είναι αρκετό.

Καταστροφικός κυκλώνας στον Καναδά
Κυκλώνας έπληξε κατασκήνωση στις όχθες λίμνης της επαρχίας Αλμπέρτα, στον δυτικό Καναδά με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον επτά και τον τραυματισμό ογδόντα ατόμων. Ο κυκλώνας ανέτρεψε εκατοντάδες τροχόσπιτα και παρέσυρε μερικά από αυτά μέσα στην παρακείμενη λίμνη. Σύμφωνα με δημοσιογράφους που έφτασαν στην κατασκήνωση λίγη ώρα μετά τον κυκλώνα η περιοχή παρουσιάζει εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου.

Ελληνο-βρετανική αντιτρομοκρατική πρωτοβουλία
Η Ελλάδα και η Βρετανία συμφώνησαν να λάβουν  σειρά μέτρων κατά της τρομοκρατίας μετά την δολοφονία τον προηγούμενο μήνα, στην Αθήνα, του βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου  Στίβεν Σόντερς από την 17 Νοέμβρη. Οι προτάσεις, που θα υποβληθούν στις κυβερνήσεις των δύο χωρών αναφέρονται σε κοινές αντιτρομοκρατικές ασκήσεις, ενίσχυση των διωκτικών αρχών με σύγχρονη τεχνολογία, και  ανάπτυξη της συνεργασίας στα ευρωπαικά φόρα, για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Τουρκία: Διερευνητική επίσκεψη Βρετανών βουλευτών στο φράγμα Ιλισού
Δύο Βρετανοί βουλευτές βρίσκονται στην νοτιοανατολική Τουρκία για να ακούσουν τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής σχετικά με την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Τίγρη. Η κατασκευή του φράγματος Ιλισού έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λένε ότι η Τουρκική κυβέρνηση δεν συμβουλεύτηκε, ούτε έδωσε πλήρη αποζημίωση στους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής. Διακομματική επιτροπή του Βρετανικού κοινοβουλίου κάλεσε την κυβέρνηση Μπλέρ να μην χρηματοδοτήσει το φράγμα μέχρι να διεξαχθεί πλήρης έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες αυτές.

Κατάσχεση ναρκωτικών κοντά στα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας
Η Βουλγαρική αστυνομία προέβη στην κατάσχεση ποσότητας 40 κιλών ηρωίνης που ανακάλυψε σε φορτηγό κοντά στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία, και συνέλαβε το Τούρκο οδηγό του φορτηγού. Βούλγαροι τελωνειακοί λένε ότι το φορτηγό θα ταξίδευε από την Βουλγαρία στην Πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, με τελικό του προοροσμό του την Αλβανία.

Επίθεση κατά Σερβικού καφενείου στην Μιτροβίτσα
Νέα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας στην πόλη Μιτροβίτσα, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με αξιωματούχους της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης ένα Σερβικό καφενείο χτυπήθηκε από πυρά όλμων και  χειροβομβίδες, που προέρχονταν κατά τα φαινόμενα από την νότια Αλβανική συνοικία της πόλης. Η Κ- For λέει ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και ότι τώρα επικρατεί ηρεμία στην περιοχή.

Κοσσυφοπέδιο: Παράταση εγγραφής ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους
Οι αρμόδιοι για την διεξαγωγή εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο παρέτειναν την προθεσμία για την εγγραφή ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, αφού δεν απέδωσε η προσπάθειά τους να πείσουν τους Σέρβους και Τουρκογενείς κατοίκους της επαρχίας να συμμετέχουν στις εκλογές. Η προθεσμία έληγε το μεσημέρι του Σαββάτου αλλά ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και στην Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επιβλέπει την προεκλογική διαδικασία ανακοίνωσε την παράτασή της κατά τρείς ημέρες.

Επίσκεψη Ρώσου υπουργού εξωτερικών στην Κίνα
Στο Πεκίνο βρίσκεται ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ για συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Τάνγκ Γιαχουάν. Ο κύριος Ιβανόφ είπε ότι κύριος σκοπός του ταξιδίου του ήταν η προετοιμασία της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα. Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι ελπίζει η επίσκεψη Πούτιν να αποβεί καθοριστική για τις Σινορωσικές σχέσεις στον 21ο αιώνα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να φτάσει στο Πεκίνο την Δευτέρα στα πλαίσια διήμερης επίσκεψης.

Ποινική δίωξη κατά αντιφρονούντα στην Κίνα
Οι Κινεζικές αρχές άσκησαν ποινική δίωξη κατά ενός πολιτικού αντιφρονούντα για υπονόμευση του καθεστώτος. Συγκεκριμένα ο Χουάνγκ Κι κατηγορείται γιατί δημοσίευσε σε ιστοσελίδα του Ιντερνετ άρθρα για την επέτειο των δημοκρατικών διαδηλώσεων του 1989, στην πλατεία Τιέν Αν Μεν του Πεκίνου. Ο κύριος Χουάνγκ συνελήφθη τον περασμένο μήνα μία ημέρα πριν την ενδέκατη επέτειο της αιματηρής καταστολής του φοιτητικού κινήματος και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών.

Φίτζι: Επαναφορά της εκλεγμένης κυβέρνησης ζητά ο ανατραπείς πρωθυπουργός
Ο πρώην πρωθυπουργός των νησιών Φίτζι Μαχέντρα Τσώντρι απήυθυνε έκκληση για την παλινόρθωση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής του, που ανατράπηκε μετά από πραξικόπημα εθνικιστών ανταρτών τον Μάϊο. Ο κύριος Τσώντρυ που ήταν ανάμεσα στους ομήρους που απελευθέρωσαν οι αντάρτες την Πέμπτη, είπε ότι οι πολίτες των Φίτζι πρέπει να υπερασπιστούν την ευγενή κληρονομιά του πολυφυλετισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συνταγματικής διακυβέρνησης της χώρας.

Δικάζονται δύο φιλελεύθεροι Ιρανοί δικηγόροι
Άρχισε στο Ιράν η δίκη -κεκλεισμένων των θυρών, δύο σημαινόντων νομικών που κατηγορούνται για την παραγωγή και διακίνηση βιντεοταινίας που δυσφημούσε γνωστά συντηρητικά στελέχη και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι δύο κατηγορούμενοι Mohsen Rahami και Sherine Ebadi εμφανιζόμενοι ενώπιον δικαστηρίου της Τεχεράνης αρνήθηκαν την βασιμότητα των κατηγοριών.

Ματαίωση μετεωρολογικής διαστημικής αποστολής
Η εκτόξευση πυραύλου με δύο μετεωρολογικούς δορυφόρους από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν ματαιώθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η διεθνής αυτή αποστολή έχει σκοπό την έρευνα των καιρικών φαινομένων στο Διάστημα. Επιστήμονες λένε ότι η αποστολή θα αποτελέσει παράγοντα-κλειδί για την πρόγνωση του καιρού στον πλανήτη μας. Οι δορυφόροι έχουν αποστολή να εξετάσουν τις ηλιακές εκκενώσεις ηλεκτρισμού.

Αποζημίωση - ρεκόρ για θύματα του καπνίσματος στις ΗΠΑ
Οι πέντε μεγαλύτερες Αμερικανικές καπνοβιομηχανίες ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση για την ανατροπή δικαστικής απόφασης που τις υποχρεώνει στην καταβολή αποζημίωσης ύψους 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομάδα ανθρώπων που υπέστησαν βλάβη στην υγεία τους από το κάπνισμα. Η απόφαση του δικαστηρίου της Φλόριδας είναι προϊόν διετούς δικαστικού αγώνα και επιδικάζει την μεγαλύτερη αποζημίωση στα νομικά χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δικηγόροι των καπνοβιομηχανιών λένε ότι η απόφαση δεν θα έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, αφού δεν θα καταβάλλουν αποζημίωση για σειρά ετών, λόγω της εφέσιμης διαδικασίας.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.