Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ο πρόεδρος Κλίντον και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ
Ο πρόεδρος Κλίντον και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ

(17/07/2000, 2100 GMT)

Μεσανατολικό: Συνεχίζονται οι συνομιλίες στο Καμπ Ντέιβιντ
Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα, στις συνομιλίες που συνεχίζονται στο Καμπ Ντέιβιντ, κοντά στην Ουάσινγκτον.  Πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές άφησαν να γίνει γνωστό ότι είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν τις συνομιλίες και μετά το πρωί της Τετάρτης, δηλ. και μετά την αναχώρηση του Προέδρου Κλίντον για την σύνοδο κορυφής του Ομίλου των Οκτώ στην Ιαπωνία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει νωρίτερα πως έχει σημειωθεί πρόοδος και πως αισθάνεται τώρα περισσότερο αισιόδοξος. Ομως, ο πρόεδρος της ισραηλινής Βουλής, ο οποίος επικοινώνησε απόψε με τον πρωθυπουργό, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε πως δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε δύο μέρες.

Στόχος μας ο εκσυγχρονισμός, δηλώνει ο νέος πρόεδρος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ, ζήτησε την υποστήριξη ολόκληρου του λαού για να μπορέσει να εκσυγχρονίσει την οικονομία και να πατάξει τη διαφθορά. Σε λόγο που εκφώνησε στο κοινοβούλιο, μετά την ορκωμοσία του, ο κ. Αλ-Ασαντ τόνισε πως χρειάζονται νέες ιδέες και εποικοδομητική κριτική. Τάχθηκε μεν υπέρ της δημοκρατίας, αλλά επεσήμανε ότι μπορεί το δυτικό πρότυπο να μην είναι κατάλληλο για τη χώρα του. Υποσχέθηκε επίσης πως θα συνεχίσει την πολιτική του πατέρα του, αλλά θα την προσαρμόσει στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Πρόσθεσε, τέλος, πως θα τείνει χείρα φιλίας προς όλους τους γείτονες της Συρίας, αλλά επανέλαβε αυτό που είχε ζητήσει και ο πατέρας του, --την επιστροφή των Υψωμάτων του Γκολάν που κατέχονται από το 1967 από το Ισραήλ.

"Δεν πάταξα τη διαφθορά", παραδέχεται ο Εμίλ Κονσταντινέσκου
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου, ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει την πολιτική γιατί δεν κατάφερε, όπως είπε, να πατάξει τη διαφθορά και δεν θα θέσει έτσι υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου--εκλογές που πιστεύεται τώρα πως θα κερδίσει ο προκάτοχός του, ο πρώην κομμουνιστής Ιον Ιλιέσκου.  Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο κ. Κονσταντινέσκου μίλησε για έδρες του κοινοβουλίου που πωλούνται και αγοράζονται και για άτομα που έγιναν βουλευτές με όπλο, όπως είπε, το ψεύδος και τον εκβιασμό.

Θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, λέει η Κομισιόν
Μιλώντας στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Κοινότητος στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος Επίτροπος, Φριτζ Μπολκεστάιν, δήλωσε ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εάν δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το οργανωμένο έγκλημα. Ο κ. Μπολκεστάιν αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις που προβάλλουν ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων είναι και η Γερμανία, στα νέα μέτρα που στόχο έχουν την αντιμετώπιση του λεγομένου "ξεπλύματος βρώμικου χρήματος", γιατί, όπως υποστηρίζουν, παραβιάζεται έτσι το απόρρητο, . Σύμφωνα με αυτά τα μέτρα, οι δικηγόροι, οι λογιστές, οι κτηματομεσίτες και οι έμποροι χρυσού και πολυτίμων λίθων--και όχι μόνον οι τράπεζες-- θα υποχρεούνται να αναφέρουν στις αρχές συναλλαγές που πιστεύουν ότι είναι ύποπτες.

Μέτρα κατά του παράνομου εμπορίου διαμαντιών
Οι εκπρόσωποι του διεθνούς εμπορίου διαμαντιών συμφώνησαν στη λήψη μέτρων που στόχο έχουν να σταματήσουν τις παράνομες πωλήσεις του πολυτίμου αυτού λίθου τα έσοδα από τις οποίες διατίθενται για τη συνέχιση των εμφυλίων πολέμων στην Αφρική. Στο διεθνές συνέδριο που έγινε στην Αμβέρσα του Βελγίου, συμφωνήθηκε έτσι η υιοθέτηση ενός συστήματος πιστοποίησης που θ'αναφέρει τη χώρα προέλευσης των πωλούμενων διαμαντιών.

Kυανόκρανοι και AIDS
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που προβλέπει πως τα μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων θα πρέπει να εκπαιδευθούν για να εμποδίσουν την εξάπλωση της νόσου AIDS. Eίναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας εκδίδει ψήφισμα για θέμα που αφορά την υγεία. Αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού δήλωσαν πως ανησυχούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι κυανόκρανοι που υπηρετούν σε περιοχές που μαστίζονται από το AIDS, αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών όπου στέλλονται οι κυανόκρανοι κι έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς να παίρνουν τα δέοντα προφυλακτικά μέτρα.

Συλλήψεις 15 ατόμων στην Τουρκία
Στην Τουρκία, η αστυνομία συνέλαβε δέκα πέντε μέλη μίας ακροαριστερής οργάνωσης, η οποία - σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές - σχεδίαζε να επιτεθεί με βόμβες στην Κωνσταντινούπολη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προτάσεις της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το σύστημα των φυλακών της χώρας. Σύμφωνα με τις αρχές, η οργάνωση είχε στην κατοχή της όπλα και εκρηκτικές ύλες. Ο ανταποκριτής του BBC στην Αγκυρα αναφέρει ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στη χώρα. Σύμφωνα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι πρόκειται να μεταφερθούν σε πολύ μικρότερα κελιά.

Καταγγελίες για παράνομες ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης
Βρετανικό δικαστήριο εξετάζει τις καταγγελίες εκατοντάδων κατοίκων ενός νησιού του Ινδικού Ωκεανού, οι οποίοι είχαν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν από 30 χρόνια προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί μία αμερικανική αεροπορική και ναυτική βάση, στο Ντιέγκο Γκαρσία. Οι κάτοικοι του νησιού, που ανήκει στη Βρετανία, κατηγορούν τη Βρετανία ότι είχε ενεργήσει παράνομα.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.