Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Τα γραφεία του Νάσντακ στην Τάιμς Σουέρ της Νέας Υόρκης
Τα γραφεία του Νάσντακ στην Τάιμς Σουέρ της Νέας Υόρκης

(17/07/2000, 1700 GMT)

Δημιουργία παγκόσμιου χρηματιστηρίου υπό συζήτηση
Την δημιουργία ενός παγκόσμιου χρηματιστηρίου εξετάζουν οι χρηματαγορές του Λονδίνου, της Φρανφούρτης και το Νάζτακ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα δύο ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν ανακοινώσει ήδη την πρόθεσή τους να συγχωνευθούν καθώς επίσης και τη δημιουργία μια κοινοπραξίας με τη Νάζντακ όσον αφορά στις συναλλαγές μετοχών εταιρειών νέας τεχνολογίας. Τώρα όμως το Λονδίνο και η Φρανκφούρτη ανακοίνωσαν ότι η κοινοπραξία τους με το Νάζντακ είναι απλώς ένα μεταβατικό στάδιο αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου χρηματιστηρίου.

Δεκάδες νεκροί από συντριβή αεροσκάφους στην Ινδία
Τελευταίες πληροφορίες από την Ινδία αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 42 από τους 58 επιβάτες του αεροσκάφους που συνετρίβη κοντά στην πόλη Πάτνα. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί και άλλα άτομα που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην περιοχή του δυστυχήματος, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στα πενήντα άτομα. Το αεροπλάνο - ένα Μπόινγκ 737 της Alliance Air που ερχόταν από την Καλκούτα - έπεσε πάνω σε δύο σπίτια τη στιγμή της συντριβής του. Τα συνεργεία διάσωσης κατάφεραν να απομακρύνουν ορισμένα άτομα από το αεροπλάνο, το οποίο είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Πολλά από αυτά όμως βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ για αύξηση της πετρελαιοπαραγωγής
Ο ΟΠΕΚ, ο Οργανισμός των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου εάν παραμείνουν υψηλές οι τιμές πώλησης. Σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες πρόκειται να αυξήσουν την παραγωγή μέχρι το τέλος Ιουλίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, οι χώρες μέλη του έχουν ήδη αυξήσει την παραγωγή δύο φορές μέσα στο χρόνο, σε μία προσπάθεια να συγκρατήσουν τις τιμές. Ωστόσο, το κόστος του αργού πετρελαίου παραμένει υψηλό, γεγονός που κάνει τον συντάκτη του BBC για οικονομικά θέματα να πιστεύει ότι η νέα αύξηση της παραγωγής μπορεί να μην επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Συγκρατημένη αισιοδοξία του Μπιλ Κλίντον για το Μεσανατολικό
Οι συνομιλίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ συνεχίζονται για έβδομη συνεχή ημέρα στο Καμπ Ντέιβιντ, έξω από την Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, που συντονίζει τις συνομιλίες, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, εκπρόσωποι της ισραηλινής και της παλαιστινιακής πλευράς δεν πιστεύουν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος.

Υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό από τον νέο ηγέτη της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασάντ ζήτησε την υποστήριξη του λαού της χώρας στην προσπάθειά του να εκσυγχρονίσει τη χώρα και να περιορίσει τα φαινόμενα διαφθοράς. Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της χώρας, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασάντ θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες. Ο ανταποκριτής του BBC στη Δαμασκό πιστεύει ότι οι δηλώσεις του θα συναντήσουν μεγάλη απήχηση στο λαό της χώρας. Ωστόσο, ο Μπασάρ Αλ Ασάντ δήλωσε ότι το δυτικό μοντέλο της δημοκρατίας πιθανότατα δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στη Συρία.

Συλλήψεις δέκα πέντε ατόμων στην Τουρκία
Στην Τουρκία, η αστυνομία συνέλαβε δέκα πέντε μέλη μίας ακροαριστερής οργάνωσης, η οποία - σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές - σχεδίαζε να επιτεθεί με βόμβες στην Κωνσταντινούπολη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προτάσεις της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το σύστημα των φυλακών της χώρας. Σύμφωνα με τις αρχές, η οργάνωση είχε στην κατοχή της όπλα και εκρηκτικές ύλες. Ο ανταποκριτής του BBC στην Αγκυρα αναφέρει ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στη χώρα. Σύμφωνα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι πρόκειται να μεταφερθούν σε πολύ μικρότερα κελιά.

Καταγγελίες για παράνομες ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας εξέτασε τους ισχυρισμούς ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε απομακρύνει παρανόμως χιλιάδες άτομα από τα σπίτια τους σε ένα νησί του Ινδικού Ωκεανού, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί μία αμερικανική στρατιωτική βάση, πριν από τριάντα περίπου χρόνια. Την υπόθεση επανέφεραν στο προσκήνιο οι κάτοικοι του νησιού Ντιέγκο Γκαρσία, το οποίο βρίσκεται υπό βρετανική κατοχή. Οι κάτοικοι του νησιού διεκδικούν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο συνήγορος υπεράσπισής τους υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν και εγκαταλείφθηκαν σε ένα άλλο νησί, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Η βρετανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι η πράξη της δεν ήταν παράνομη.

Προτάσεις της Γαλλίας για την ενίσχυση του ευρώ
Η Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για τα σχέδιά της να ενισχύσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το Ευρώ. Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Λορέν Φαμπίς, είπε ότι από τον επόμενο μήνα οι έντεκα χώρες της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης θα δημοσιοποιούν ορισμένους σημαντικούς οικονομικούς δείκτες της ζώνης του ευρώ. Επιπλέον, υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιούνται τακτικές συνεντεύξεις τύπου, με στόχο να υπάρξει διαφάνεια στις αποφάσεις των αρμόδιων υπουργών. Οι υπουργοί των έντεκα χωρών, αλλά και εκπρόσωπος της Ελλάδος που θα ενταχθεί από το επόμενο έτος στην ΟΝΕ, συναντήθηκαν μία ημέρα πριν από τη συνάντηση και των δεκαπέντε υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απογραφή για τη γενοκτονία του 1994 στη Ρουάντα
Η κυβέρνηση της Ρουάντας ξεκίνησε μία εθνική απογραφή σε μία προσπάθεια να ανακαλύψει τον ακριβή αριθμό των νεκρών στη γενοκτονία του 1994. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πόσα άτομα από τη φυλή Τούτσι και πόσοι μετριοπαθείς Χούτου σκοτώθηκαν από τους εξτρεμιστές Χούτου κατά το τρίμηνο των μαζικών δολοφονιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται ανάμεσα σε μισό και ένα εκατομμύριο άτομα.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.