Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Οι ηγέτες του ομίλου των 8 κατά την συμβολική φύτευση ενός δένδρου
Οι ηγέτες του ομίλου των 8 κατά την συμβολική φύτευση ενός δένδρου

(22/07/2000, 17.30 GMT)

Κατηγορώ Κόφι Αννάν για την μή παραγραφή του εξωτερικού χρέους του Τρίτου Κόσμου από την G8
Εντονα επέκρινε τους οκτώ ηγέτες των ισχυρότερων οικονομικά χωρών, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αννάν για την έλλειψη πολιτικής βούλησης να προχωρήσουν στην παραγραφή του εξωτερικού χρέους των φτωχοτερων χωρών του κόσμου. Ο κ. Ανάν υπογράμμισε ότι οι οκτώ ηγέτες δεν υλοποίησαν την δέσμευση που ανέλαβαν στην προηγούμενη σύνοδο στην Κολωνία. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι η μή παραγραφή του εξωτερικού χρέους καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους στις φτωχές χώρες του πλανήτη σε αφανισμό. Εν τω μεταξύ, σήμερα οι οκτώ υιοθέτησαν πρόταση της Ιαπωνίας που αναφέρεται σε ενα προγράμμα στόχος του οποίου θά είναι η γεφύρωση του χάσματος Βορρά-Νότου όσον αφορά την πρόσβαση στα συστήματα ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Οι οκτώ ηγέτες συμφώνησαν ότι η πληροφορική είναι ένα βασικό εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και θα πρέπει να είναι διαθέσημη στον καθένα. Ωστόσο, οργανώσεις αρωγής προς τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, επισημαίνουν ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα αποδειχθεί ανωφελές δίχως την πλήρη καταπολέμηση του αναλφαβητισμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Δεν είναι λίγοι δε αυτοί που  λένε ότι στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι η διεύρυνση των αγορών για τα προιόντα υψηλής τεχνολογίας που παράγουν οι δυτικές χώρες και κυρίως η Ιαπωνία.

Μερική υποχώρηση των Ισραηλινών για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ
Μετέωρες βρίσκονται την στιγμή αυτή οι συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων που διεξάγονται στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ, εν αναμονή της επιστροφής του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, αύριο το απόγευμα. Ο κ. Κλίντον που βρίσκεται στην Οκινάουα για την Σύνοδο του Ομίλου των Οκτώ, βιάζεται να επιστρέψει στο Καμπ Ντέιβιντ ώστε να ρίξει όλο του το βάρος στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστινίους.  Ελπίδες στους αμερικανούς δίνει η πρόταση της ισραηλινής πλευράς για διοίκηση από κοινού με τους Παλαιστίνιους, τμημάτων της Ιερουσαλήμ. Ομως η πρόταση αυτή δεν έχει, μέχρι στιγμής, βρει θερμή ανταπόκριση απο τους Παλαιστινίους.

Νεκροί διαδηλωτές στην Νιγηρία από πυρά της αστυνομίας
Πληροφορίες από την Νιγηρία αναφέρουν ότι τουλάχιστον τέσσερις φοιτητές έπεσαν νεκροί από πυρά της αστυνομίας στην διάρκεια αντικυβερνητικων διαδηλώσεων. Τρία από τα θύματα σκοτώθηκαν στην πόλη Ακούρε στα νοτιο-ανατολικά διαμερίσματα της χώρας, όπου χιλιάδες φοιτητές και μαθητές πραγματοποίησαν χθες διαδήλωση. Το τέταρτο θύμα συμμετείχε σε παρόμοια διαδήλωση στην πόλη Σοκότο στην βόρειο-ανατολική Νιγηρία.

Ποινή πολυετούς κάθειρξης για τον πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν
Διακαστήριο του Πακιστάν επεδίκασε ποινή δεκατετραετούς κάθειρξης στον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Ναουάζ Σαρίφ τον οποίο έκρινε ένοχο για εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Η απόφαση προβλέπει επίσης στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του κ. Σαρίφ για εικοσιπέντε χρόνια.

Μαζικές συλληψεις μελών του κινήματος Φαλούν Γκονγκ στο Πεκίνο
Περισσοτερα από εκατό άτομα, οπαδοί της θρησκευτικής αίρεσης Φαλούν Γκονγκ συνέλαβε σήμερα η αστυνομία του Πεκίνου. Οι συλλήψεις έγιναν κατά την διάρκεια συγκέντρωσης οπαδών της αίρεσης στην πλατεία Τιενανμέν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τότε που οι κινεζικές αρχές έθεσαν την Φαλούν Γκονγκ, εκτός νόμου. Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως η επίθεση της αστυνομίας προκλήθηκε μετά την απόπειρα ωρισμένων μελών να υψώσουν πανώ με το έμβλημα της οργάνωσης.

Ολοκληρώθηκε η διεθνής συνδιάσκεψη για την παράνομη μετανάστευση
Με έκκληση για την επιβολή αυστηρότερων και πιο συντονισμένων μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης ατόμων, ολοκληρώθηκε στο Παρίσι, η διεθνής διάσκεψη για την λαθρομετανάστευση. Στο τελικό ανακοινωθέν τονίζεται ότι θα πρέπει όσοι μεταφέρουν παράνομους μετανάστες στις Ευρωπαικές χώρες να τιμωρούνται με βαρειά πρόστιμα ακόμα και με φυλάκιση. Οσο για τους λαθρομετανάστες, θα πρέπει να απελαύνονται δίχως καθυστέρηση.

Δεύτερος γύρος συνομιλιών Βόρειας και Νότιας Κορέας
Ενα ακόμα βήμα προς την συμφιλίωση και εξομάλυνση των σχέσεων τους κάνουν η Βόρειος και Νότιος Κορέα με την πραγματοποίηση επαφών σε επίπεδο υπουργών την ερχόμενη εβδομάδα. Οι συνομιλίες θα γίνουν στην Σεούλ, την πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας και έπονται της ιστορικής συνάντησης των προέδρων των δυο χωρών πριν από ένα μήνα.

Μέτρα για την μείωση της πληθυσμιακής έκρηξης ανακοινώνει η Ινδία
Η Ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να λάβει σειρά μέτρων για την μείωση του ποσοστού πληθυσμιακής αύξησης. Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχο του Πληθυσμού, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Αταλ Βιχάρι Βασπαγιέ ανακοίνωσε την σύσταση ειδικού ταμείου καθως και ειδικής υπηρεσίας που θα ασχολούνται με την εκπόνηση προγραμμάτων οικογενειακού προγραμματισμού. Ο πληθυσμός της Ινδίας ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο τον Μάιο και οι αρχές προειδοποιούν πως αν δεν ληφθούν μέτρα ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 500 εκατομμύρια έως το 2045

Η Ινδία αφήνει ελεύθερους ρώσους πιλότους
Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αφήνει ελεύθερους πέντε ρώσους πιλότους που είχαν καταδικασθεί σε ισόβια στις αρχές του έτους. Οι πέντε ρώσοι κρίθηκαν ένοχοι επειδή επεχείρησαν να περάσουν λαθραία όπλα σε αντάρτικη οργάνωση που δραστηριοποιείται στην πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης. Οι πέντε άνδρες επιστρέφουν στην Ρωσία όπου αναμένεται να εκτίσουν τις ποινές τους.

Οξυμένο το πρόβλημα της παιδικής πορνείας στην Τσεχία
Η κυβέρνηση της Τσεχικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε δέσμη μέτρων που στοχεύουν στην εξάρθρωση του φαινομένου της παιδικής πορνείας. Η Τσεχία, λένε οι αρχές της χώρας, έχει γίνει κέντρο σεξουαλικού τουρισμού, αφού εκατοντάδες ξένοι ταξιδεύουν στην χώρα αυτή για σεξουαλικές συνευρέσεις με ανήλικα άτομα. Η τσεχική κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις από οργανώσεις προστασίας του παιδιού που θεωρουν ότι η χώρα δεν διαθέτει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του παιδιού όπως οι άλλες ευρωπαικές χώρες, με αποτελεσμα την μετατροπή της σε παράδεισο των παιδόφιλων.

Νέα στοιχεία για την δολοφονία ηγετικού στελέχους του UCK στο Κοσυφοπέδιο
Στο Κοσυφοπέδιο, νέα στοιχεία που έχουν έλθει στην επιφάνεια το τελευταίο εικοσιτετράωρο αποδεικνύουν ότι ενα από τα ηγετικά στελέχη του Απευλευθερωτικού Στρατού του Κοσυφοπεδίου, ο Αφριμ Γκαγκίτσα που πιστεύετο ότι είχε δολοφονηθεί από σέρβους, πυροβολήθηκε τελικά από αμερικανό ελεύθερο σκοπευτή. Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής διοίκησης στο Κοσυφοπέδιο που υπεβλήθει στον πρόεδρο του δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση, αμερικανοί στρατιώτες είχαν την ημέρα που σκοτώθηκε ο Γκαγκίτσα, πυροβολήσει εναντίον δύο και όχι ενός αλβανού, όπως αρχικά αναφέρθηκε.

Απρόθυμες οι ΗΠΑ να περιορίσουν τις εκλύσεις αερίων θερμοκηπίου
Ο Φράνκ Λόυντ, αμερικανός υφυπουργός περιβάλλοντος παραδέχτηκε, για πρώτη φορά, ότι οι ΗΠΑ δεν θά είναι σε θέση να εκπληρώσουν την δέσμευση τους αναφορικά με τις εκπομπες αεριών θερμοκηπίου, δίχως να εξαγοράσουν τα δικαιώματα άλλων χωρών. Οι ΗΠΑ  παράγει περισσότερο από το 1/3 των αερίων θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.