Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ο πρόεδρος Κλίντον συνομιλεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ
Ο πρόεδρος Κλίντον συνομιλεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ

(24/07/2000, 17.45 GMT)

Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις γιά το Μεσανατολικό
Ο πρόεδρος Κλίντον επέστρεψε στις συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή στο Καμπ Ντέϊβιντ των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τις πρώτες ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ. Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν μέχρις ότου ο πρόεδρος Κλίντον αντιληφθεί ότι είναι δυνατό να υπάρξει λύση, είπε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Το μέλλον της Ιερουσαλήμ, λένε οι πληροφορίες, αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.

Νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό
Με προοπτική να υπάρξει πραγματική διαπραγμάτευση και με στόχο στο τέλος αυτής της φάσης να κατατεθεί από πλευράς Ηνωμένων Εθνών ολοκληρωμένη δέσμη ιδεών, άρχισε στη Γενεύη ο νέος κύκλος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται πως έχει προγραμματισθεί ένας ακόμη γύρος, που θα αρχίσει στις 12 Σεπτεμβρίου και θα συνεχισθεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Επεισόδια στη Βόρεια Κύπρο
Εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι - θύματα τραπεζικού σκανδάλου - πραγματοποίησαν ολιγόωρη κατάληψη του κτιρίου της βουλής της  αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ζητώντας την παραίτηση της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Οι διαδηλωτές συνέλαβαν γιά λίγο ως όμηρο τον επικεφαλής της ούτω καλουμένης Τουρκοκυπριακής κυβέρνησης, τον κ. Ντερβίς Ερογλου.

Τουρκία: Πιθανή ματαίωση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβιτ δήλωσε στην εφημερίδα Μιλιέτ ότι μπορεί να ματαιώσει τα σχέδια γιά την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στη χώρα, στο Ακουγιού κοντά στα παράλια της Μεσογείου. Σημειώνεται ότι το έργο αυτό προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία γιά τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον τουρισμό.

Γιουγκοσλαβία: Το κοινοβούλιο εγκρίνει νομοσχέδιο γιά την εκλογή προέδρου
Στο Βελιγράδι το κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο νομοσχέδιο που όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση θα επιτρέψει στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς να διατηρήσει το αξίωμα του προέδρου. Το νομοσχέδιο προβλέπει την εκλογή του προέδρου απ' ευθείας από το λαό. Ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς γιά να επανεκλεγεί χρειάζεται το 50%  των ψήφων άσχετα από το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες.

Συγχώνευση της Deutsche Telecom με τη Voicestream
O Γερμανικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών Deutsche Telecom και η Αμερικανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Voicestream προχώρησαν σε συγχώνευση. Η Deutsche Telecom θεωρεί τη συγχώνευση ως κίνηση στρατηγικής σημασίας αφού ένας από τους βασικούς στόχους του Γερμανικού ΟΤΕ  είναι η ενισχυμένη παρουσία του στην Αμερικανική αγορά.

Βόρεια Ιρλανδία: Αποφυλάκιση μελών παραστρατιωτικών οργανώσεων
Ενας από τους πλέον διαβόητους έγκλειστους των φυλακών Μέϊζ στη Βόρεια Ιρλανδία αφέθηκε σήμερα ελεύθερος. Πρόκειται γιά τον Μάϊκλ Στόουν - στέλεχος παραστρατιωτικής οργάνωσης διαμαρτυρομένων - στον οποίο είχε επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης πριν από δώδεκα χρόνια. Ο Στόουν είναι ένας από τους 86 φυλακισμένους - προτεστάντες και ρωμαιοκαθολικούς - που θα αφεθούν αυτή την εβδομάδα ελεύθεροι με βάση την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής γιά τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ASEAN
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας , της ομάδας ASEAN , πραγματοποιούν συνάντηση στη Μπανγκόκ. Βασικό θέμα της διάσκεψης - οι αμφιλεγόμενες προτάσεις γιά την ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του οργανισμού στη διεθνή σκήνη. Η Ταϋλάνδη έχει προτείνει να υπάρξει μία τριμελής επιτροπή υπουργών η οποία θα δίνει τις κατευθύνσεις στην εξωτερική πολιτική σε περιόδους κρίσης, όπως την περίοδο της κρίσης στις Ασιατικές χρηματαγορές στα τέλη της δεκαετίας του '90 ή την περίοδο των επεισοδίων βίας στο Ανατολικό Τιμόρ.

Διαδηλώσεις στις Φιλιππίνες
Εκατοντάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων , τη Μανίλα, ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου Τζόζεφ Εστράντα λίγο πρίν το ετήσιο του διάγγελμα. Οι διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ενώ προσπαθούσαν να κάνουν  πορεία διαμαρτυρίας προς το κοινοβούλιο. Πολλοί διαδηλωτές τραυματίσθηκαν ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να τους διαλύσει.

Διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες της Κολομβίας
Στη Γενεύη άρχισαν διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων της Κολομβιανής κυβέρνησης και εκπροσώπων της δεύτερης σε μέγεθος ανταρτικής οργάνωσης, του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού. Οι συνομιλίες διενεργούνται μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Κολομβίας να αναγνωρίσει πολιτικά το Εθνικό Απελεθερωτικό Μέτωπο. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων στις προτάσεις γιά τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Κολομβία.

ΟΗΕ: Υψηλός παραμένει ο αριθμός των λιμοκτονούντων
Τα ΗΕ με έκθεση τους υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται σε παγκόσμια κλίμακα παραμένει υψηλός. Στη διεθνή διάσκεψη που έγινε το 1996 οι χώρες που συμμετείχαν δεσμεύθηκαν να περιορίσουν κατά το ήμισυ τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού μέχρι το έτος 2015.

Συρία: Κατηγορίες εναντίον πρώην υπουργών γιά διαφθορά
Πληροφορίες από τη Συρία αναφέρουν ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες γιά διαφθορά εναντίον δύο πρώην υπουργών της κυβέρνησης. Πρόκειται για τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον πρώην υπουργό Μεταφορών, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Σανά. Και οι δύο κατηγορούνται γιά σοβαρές παρατυπίες που σχετίζονται με την αγορά έξι αεροσκαφών τύπου Airbus πριν από τέσσερα χρόνια.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.