Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Μέρος της ζωφόρου του Παρθενώνα που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο
Μέρος της ζωφόρου του Παρθενώνα που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο

(25/07/2000, 14.00 GMT)

Εκθεση Βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα γλυπτά του Παρθενώνα
Ως θετική για τις Ελληνικές θέσεις ερμηνεύεται από μέλη της επιτροπής για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η έκθεση της ειδικής επιτροπής του Βρετανικού κοινοβουλίου που εξετάζει το θέμα των αρχαιολογικών θησαυρών που βρίσκονται σε Βρετανικά μουσεία. Η εκθεση -που δώθηκε σήμερα στην δημοσιότητα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, αναφέρεται στο Ελληνικό αίτημα επιστροφής και φαίνεται να υιοθετεί εμμέσως τις απόψεις του υπουργού εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου ότι το θέμα είναι η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και όχι το καθεστώς ιδιοκτησίας τους.  

Τουρκία: Αναβολή της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού
Η Τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας. Μιλώντας μετά από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ είπε ότι το σχέδιο για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά ότι η κυβέρνηση του θεώρησε ότι καλό θα είναι να αναβληθεί η κατασκευή μέχρις ότου υπάρξουν βελτιώσεις στην πυρηνική τεχνολογία.

Καθιστική διαμαρτυρία στη Βόρεια Κύπρο
Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις στην αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου με την καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποιούν σήμερα εκατοντάδες άτομα με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των δεκάδων διαδηλωτών που συνελήφθησαν χθές από τις Τουρκοκυπριακές αρχές. Στην χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι απο 3000 Τουρκοκύπριοι, οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 18 ατομα και να συλληφθούν πάνω από 60.

Ο Μπούς επέλεξε τον Ντικ Τσένυ για υποψήφιο αντιπρόεδρο
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανώτερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωσαν ότι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές, Τζορτζ Μπούς, επέλεξε τον Ντικ Τσένυ ως υποψήφιο για το αξίωμα του Αντιπροέδρου. Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Τσένυ αναμένεται να γίνει σε λίγες ώρες. Ο Ντικ Τσένυ διετέλεσε υπουργός άμυνας όταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν ο πατέρας του κ. Μπούς και ήταν ένας από τους σχεδιαστές του πολέμου κατά του Ιράκ μετά την εισβολή της χώρας αυτής στο Κουβέιτ.

Γουάσινγκτον: να συλληφθούν Ιρακινοί που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου
Νέα στοιχεία για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από Ιρακινούς αξιωματούχους φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι ΗΠΑ που παράλληλα ζητούν την στήριξη της διεθνούς κοινότητας για την προσαγωγή τών ενόχων στην δικαιοσύνη. Ανάμεσα στα 7 τουλάχιστον άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, είναι ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν, οι δύο γιοί του και ο αντιπρόεδρος της Ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ.

Παγκόσμιο συνέδριο τσιγγάνων στην Πράγα
Περισσότεροι από 250 τσιγγάνοι ηγέτες από όλο τον κόσμο βρίσκονται στην  πρωτεύουσα της Τσεχίας Πράγα συμμετέχοντας στο πέμπτο Συνέδριο της Διεθνούς ένωσης των Ρόμ. Το συνέδριο που συγκαλείται για πρώτη φορά μετά από 10 έτη αναμένεται να ασχοληθεί με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τσιγγάνοι, κυρίως σε χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, όπως η έλλειψη βασικής εκπαίδευσης, οι άσχημες συνθήκες στέγασης και το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Το Συνέδριο αναμένεται να αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη προσοχή και το θέμα των διώξεων που υφίστανται οι Ρόμ στο Κοσσυφοπέδιο, όπου μαζί με τον Σερβικό πληθυσμό έχουν καταδιωχθεί εκτός της επαρχίας από τους Αλβανούς κατοίκους.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις γιά το Μεσανατολικό
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον συνεχίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής διευθέτησης του Μεσανατολικού. Οι συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Καμπ Νταίηβηντ συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα με εντατικό ρυθμό. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι συμμετέχοντες έχουν αρχίσει να δείχνουν σημάδια κόπωσης όμως ο κ. Κλίντον θα παραμείνει στις διαπραγματεύσεις όσο πιστεύει ότι υπάρχει προοπτική επιτυχίας, προειδοποίησε όμως ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' άπειρον.

Επικρίνεται η πολιτική πωλήσεων όπλων της Βρετανίας
Εκθεση του Βρετανικού κοινοβουλίου επικρίνει έντονα την κυβέρνηση για την καταπάτηση των κανόνων που η ίδια έχει υιοθετήσει σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στην Ζιμπάμπουε. Η έκθεση αναφέρει ότι τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση έδωσε 7 άδειες εξαγωγής ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη τύποθ Χωκ, τα οποία αργότερα χρησιμοποιήθηκαν σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Δημοκρατία του Κογκό.

Νέο βήμα στην μάχη κατά της ελονοσίας
Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν ένα νέο σημαντικό βήμα για την δημιουργία γενετικά μεταλλαγμένου κουνουπιού που δεν θα μπορεί να μεταδίδει στον άνθρωπο το παράσιτο της ελονοσίας.

Ποδοσφαιρική μεταγραφή ρεκόρ
Ο Πορτογάλλος άσσος του ποδοσφαίρου, Λουίς Φίγκο, είναι πλέον ο πιό ακριβός παίκτης στον κόσμο. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης εξασφάλισε την μεταγραφή του έναντι 56 εκατομμυρίων δολλαρίων.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.