Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Φωτιά στους κινητήρες του Κόνκορντ λίγο πριν την συντριβή του
Φωτιά στους κινητήρες του Κόνκορντ λίγο πριν την συντριβή του

(26/07/2000, 1000 GMT)

113 νεκροί από συντριβή Κόνκορντ στη Γαλλία
Υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος τύπου Κόνκορντ της Air France συνετρίβη στο έδαφος λίγο μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle  του Παρισιού. Οι νεκροί από την αεροπορική αυτή τραγωδία ανέρχονται σε 113. Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Γαλλικού υπουργείου των Εσωτερικών βρήκαν τραγικό θάνατο 109 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος και 4 άτομα στο έδαφος.Οι εμπειρογνώμονες ανέσυραν από τα συντρίμια τα δύο μαύρα κουτιά της πτήσης και ελπίζουν ότι θα μάθουν από αυτά πως άρχισε η καταστροφική φωτιά στον κινητήρα που σύμφωνα με την Air France υπήρξε η αιτία του δυστηχήματος. Στο μεταξύ η Air France ανέστειλε όλες τις πτήσεις Κόνκορντ μέχρις ότου γίνουν γνωστές τα αίτια του δυστηχήματος. Ο Γάλλος Υπουργός Μεταφορών, Ζαν Κλοντ Γκεϊσό ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν παράλληλα τρεις έρευνες.

Οι νεκροί επιβάτες είναι 47 άνδρες, 50 γυναίκες και τρία παιδιά, όπως είπε εκρόσωπος της γαλλικής πολιτικής αεροπορίας. Εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας Air France ανακοίνωσε ότι  το αεροσκάφος ήταν ναυλωμένο από το γερμανικό τουριστικό γραφείο Thomas Dielmann και εκτελούσε πτήση προς τη Νέα Υόρκη. Οι περισσότεροι επιβάτες ήταν Γερμανοί και ταξίδευαν με προορισμό την αμερικανική μεγαλούπολη για να συμμετάσχουν σε κρουαζιέρα. Η εκπρόσωπος της Air France είπε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 96 Γερμανοί, ένας Αυστριακός, δύο Δανοί κι ένας Αμερικανός.

Οπως ανακοίνωσαν τα πυροσβεστικά συνεργεία που έσπευσαν στον τόπο της καταστροφής, λόγω βλάβης και ανάφλεξης του αριστερού του κινητήρα, το αεροσκάφος έχασε ύψος και συνετρίβη πάνω σε ξενοδοχείο της πόλης Γκονέζ, στα βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας.

 Στον χώρο του δυστυχήματος έφτασε στις 18.25 τοπική ώρα ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν. Τα συλλυπητήρια του  αμερικανικού λαού και του ιδίου προσωπικά προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο πρόεδρος Κλίντον. Φανερά συντετριμένος ήταν ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ όταν πληροφορήθηκε την είδηση γιά την αεροπορική τραγωδία.
Εξάλλου ο επικεφαλής της Air France Ζαν Σιρίλ Σπινετά υπογράμμισε  ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη είχε περάσει από έλεγχο πριν από 4 μέρες και δεν είχε ρωγμές στα φτερά του, σαν αυτες που είχαν σε άλλα αεροσκάφη τύπου Κόνκορντ.

Αυτόπτες μάρτυρες
Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι είδαν τον κινητήρα του Κόνκορντ να τυλίγεται στις φλόγες λίγο πριν τη συντριβή του, ενώ σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα τον Sid Hare, που είναι ο ίδιος πιλότος, το Κόνκορντ εξερράγη στο έδαφος σαν να επρόκειτο για μια μικρή ατομική βόμβα. Ο κ. Hare είπε ακόμη  ότι σίγουρα μία από τις μηχανές σταμάτησε να λειτουργεί και ότι κατά την πτώση του αεροσκάφους είδε φλόγες μήκους περίπου 30 μέτρων και πυκνά σύνεφα καπνού. Ο Sid Hare εκτιμά ότι κατά την απογείωση του μοιραίου αεροσκάφους, μία από τις μηχανές δεν λειτούργησε καθόλου με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη και σε μία άλλη μηχανή του Κόνκορντ.

Το Κόνκορντ θεωρούνταν το ασφαλέστερο αεροσκάφος
Το Κόνκορντ είναι το πρώτο υπερηχητικό αεροπλάνο στο κόσμο που έχει χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά επιβατών. Διασχίζει τον Ατλαντικό με ταχύτητα 2187 χιλιομέτρων την ώρα και μέχρι σήμερα εθεωρείτο το πλέον ασφαλές αεροσκάφος.

Ενας Βρετανός πιλότος, ο Τζόν Χάτσινσον, ο  οποίος είναι κυβερνήτης αεροσκαφών Κόνκορντ τα τελευταία 15 χρόνια με την British Airways, είπε στο BBC ότι κατά την γνώμη του το Κόνκορντ παραμένει το πλέον ασφαλές αεροσκάφος που διασχίζει τους αιθέρες.

Το 1979 ένα από τα λάστιχα αεροσκάφους τύπου Κονκορντ,  κατά την διάρκεια της προσγείωσής του ,  εξερράγη και λόγω ακριβώς αυτού του προβλήματος έγιναν ορισμένες βελτιώσεις στο σχεδιασμό του αεροσκάφους. Το Concorde  μπορεί να πετάξει σε ύψος 20 χιλιάδων μέτρων και διασχίζει τον Ατλαντικό σε περίπου τρισήμιση ώρες, δηλαδή στο μισό χρονικό διάστημα απ' ότι τα υπόλοιπα επιβατικά αεροσκάφη. Επτά αεροσκάφη αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται από την  British Airways και πέντε από την  Air France.

Ρωγμές στα φτερά βρετανικών Κόνκορντ
Ο εντοπισμός ρωγμών στα φτερά των Βρετανικών Κόνκορντ θεωρήθηκε μόλις χθές από τη British Airways ότι δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Εκπρόσωπος της πολιτικής αεροπορίας στην Βρετανία είπε ότι σε αυτή την φάση δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα για τα Βρετανικά Κόνκορντ μέχρις ότου οι Γαλλικές αρχές δημοσιοποιήσουν την έκθεσή τους για τα αίτια της τραγωδίας κοντά στο Παρίσι. Θα συνέχισουμε να συνεργαζόμαστε με τις Βρετανικές αερογραμμές και με την British Aerospace είπε ο εκπρόσωπος.Στο μεταξύ η British Airways ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη ματαίωση των δύο πτήσεων Κόνκορντ την επόμενη Τρίτη από το αεροδρόμιο Χήθροου.

Εκπρόσωπος της Rolls Royce είπε ότι οι κινητήρες των αεροσκαφών Κόνκορντ είναι τύπου Olympus 593 και κατασκευάζονται στο Μπρίστολ, από την Rolls Royce και την Γαλλική εταιρεία Snecma. Η εκρόσωπος είπε ότι οι κινητήρες αυτοί χρησιμοποιούνται τα τελευταία 23 χρόνια και ότι η συνολική χρονική διάρκεια πτήσεως των κινητήρων αυτών είναι 900 χιλιάδες ώρες.

Ανησυχίες για ταραχές μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων γιά το Μεσανατολικό
Το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή διόικηση έχουν θέσει τις δυνάμεις ασφαλείας τους σε κατάσταση ετοιμότητας μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό που διεξήχθησαν στο Καμπ Ντεϊβιντ των ΗΠΑ επί 15 ημέρες.Ο αναπληρωτής Υπουργός Αμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος έκκρηξης, όπως είπε, στις περιοχές των Παλαιστινίων. Υποδοχή ήρωα επιφυλάσεται στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γασέρ Αραφάτ, που επιστρέφει σήμερα το απόγευμα, ενώ οργανώνονται πορείες και δίωρη γενική απεργία σε ένδειξη υποστήριξης της ανυποχώρητης στάσης του στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ. με τελείως διαφορετική διάθεση θα υποδεχθούν οι Ισραηλινοί τον πρωθυπουργο τους, Εχούντ Μπαράκ εξ αιτίας των παραχωρήσεων που λέγεται ότι προσέφερε στις διαπραγματεύσεις του Καμπ Νταίηβηντ.

Απεσταλμένος του ΟΗΕ επισκέπτεται τον Νότιο Λίβανο
Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Μέση Ανατολή, Τριέ Ρεντ-Λάρσεν επισκέπτεται σήμερα την μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου μετά τις καταγγελείες για παραβιάσεις των συνόρων από τους Ισραηλινούς. Η κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες ότι αναβάλλεται η ανάπτυξη ειρηνευτών του ΟΗΕ στα σύνορα λόγω των συνεχών παραβιάσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Εκθεση Βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα γλυπτά του Παρθενώνα
Ως θετική για τις Ελληνικές θέσεις ερμηνεύεται από μέλη της επιτροπής για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η έκθεση της ειδικής επιτροπής του Βρετανικού κοινοβουλίου που εξετάζει το θέμα των αρχαιολογικών θησαυρών που βρίσκονται σε Βρετανικά μουσεία. Η εκθεση παρότι δεν κάνει σαφή αναφορά στο θέμα της επιστροφής των γλυπτών, εντούτοις φαίνεται να υιοθετεί εμμέσως τις απόψεις του υπουργού εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου ότι το θέμα είναι η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και όχι το καθεστώς ιδιοκτησίας τους.

Επιτυχής σύνδεση θαλαμίσκου με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Ενα σημαντικό τμήμα του νέου Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ο κατασκευασμένος από τους Ρώσους θαλαμίσκος Ζβέζντα, συνδέθηκε με το υπόλοιπο σταθμό. Ο θαλαμίσκος εκτοξεύθηκε πριν από δύο εβδομάδες από το Καζακστάν και θα παρέχει χώρο διαμονής στους κοσμοναύτες καθώς και ηλεκτρική ενέργεια και οξυγόνο. Μετά την επιτυχή σύνδεση και εάν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τα σχέδια, το πρώτο, πιο μόνιμο πλήρωμα του σταθμού θα εγκατασταθεί τον Νοέμβριο. Στην κατασκευή του διαστημικού σταθμού συνεργάστηκαν η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

Πιθανή καθυστέρηση στο νέο Αμερικανικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα
Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας, Γουίλλιαμ Κόεν, δήλωσε ότι το προτεινόμενο πυαραυλικό αμυντικό σύστημα μπορεί να μην είναι έτοιμο μέχρι το 2005 όπως είναι ο στόχος. Ο κ. Κόεν είπε στην επιτροπή αρμόδια για τις ένοπλες δυνάμεις της Γερουσίας ότι η αποτυχία των δοκιμών που έγιναν τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο δημιουργούν αμφιβολίες για το πόσο ρεαλιστικό είναι το χρονοδιάγραμμα που κατέστρωσε το Πεντάγωνο. Το σύστημα αυτό έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της Ρωσίας και της Κίνας που τονίζουν ότι ανατρέπει την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία.

Ρώσος εισαγγελέας θύμα επαγγελματία δολοφόνου
Στη Σιβηρία δολοφονήθηκε, κατά τα φαινόμενα από επαγγελματίες, ο εισαγγελέας Γούρι Μπεντενίν ο οποίος είχε αναλάβει αρκετές σημαντικές ποινικές υποθέσεις μεταξύ των οποίων ήταν και η δολοφονία γνωστού αξιωματούχου της αυτόνομης περιοχής Κάντυ-Μανσιϊσκ. Ο ανεξάρτητος τηλεοπτικός σταθμος NTV της Ρωσίας μετέδωσε ότι Γούρι Μπεντενίν ερευνούσε επίσης καταγγελείες για δωροδοκίες αξιωματικών της τοπικής αστυνομίας.

Σήμερα η δικαστική απόφαση σε Γιουγκοσλαβική υπόθεση κατασκοπείας
Αναμένεται σήμερα η αποφάση του Γιουγκοσλαβικού δικαστηρίου για τον Σέρβο δημοσιογράφο Μιροσλάβ Φιλίποβιτς ο οποίος δικάσθηκε για κατασκοπεία και διάδοση ψευδων ειδήσεων. Οι κατηγορίες εναντίον του κ. Φιλίποβιτς στηρίχθηκαν σε άρθρα του για τις βιαιότητες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν οι Γιουγκοσλαβικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο στην διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Ο κ. Φιλίπποβιτς, δημοσιογράφος στην ανεξάρτητη εφημερίδα Ντάνας του Βελιγραδίου, αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Ο υπερβολικός καφές κάνει κακό
Ερευνητές στην Φιλλανδία ανακοίνωσαν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδος. Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, που παρακολούθησαν σχεδόν 20 χιλιάδες άτομα επί  15 χρόνια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που πίνουν υπερβολικές ποσότητες καφέ είναι πιό ευάλωτα στην ρευματική αρθρίτιδα. Ο κίνδυνος να προσβληθεί κανείς από την ασθένεια διπλασιάζεται αν πίνει πάνω από 4 ποτήρια καφέ την ημέρα. Ομως οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί η έρευνα για να διαπιστωθούν ποιά είναι τα επιβλαβή συστατικά του καφέ.

Παγκόσμιο συνέδριο τσιγγάνων στην Πράγα
Περισσότεροι από 250 τσιγγάνοι ηγέτες από 40 χώρες βρίσκονται στην  πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, για το πέμπτο Συνέδριο της Διεθνούς ένωσης των Ρόμ. Το συνέδριο, που συγκαλείται για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, αναμένεται να ασχοληθεί με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τσιγγάνοι, κυρίως σε χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, όπως η έλλειψη βασικής εκπαίδευσης, οι άσχημες συνθήκες στέγασης και το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Το συνέδριο αναμένεται να αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη προσοχή και το θέμα των διώξεων που υφίστανται οι Ρόμ στο Κοσσυφοπέδιο, όπου μαζί με τον Σερβικό πληθυσμό έχουν υποχρεωθεί από τους Αλβανούς κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η αρχαιότερη "σύχρονη" τουαλέτα
Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν την αρχαιότερη τουαλέτα στον τάφο βασηλιά της επαρχίας Χανάν στην κεντρική Κίνα. Ο τάφος είναι 2000 ετών και η πέτρινη τουαλέτα του είχε κάθισμα, στηρίγματα για τα χέρια καθώς και μηχανισμό καθαρισμού με τρεχούμενο νερό. Ηταν ένα από τα αντικείμενα που συνόδευαν τον νεκρό βασηλιά στη μεταθανάτια ζωή του και σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, η πέτρινη τουαλέτα ήταν μια σημαντική εφεύρεση που συμβολίζει τον πολιτισμό που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή πριν από δύο χιλιετίες.

Περιορισμοί στην αλιεία της μουρούνας
Οι ποσότητες χαβιαριού που διατίθενται στην αγορά θα μειωθούν δραστικά στον ερχόμενο χρόνο μετά την εντολή που έδωσε ο οργανισμός προστασίας του περιβάλλοντος, CITES, στην Ρωσία, το Ιράν και τις άλλες χώρες γύρω από την Κασπία να περιορίσουν την αλιεία του οξύρρυγχου ή μουρούνας. Η παράνομη αλιεία του ψαριού αυτού αυξήθηκε σημαντικά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Ο οργανισμός προειδοποίησε ότι θα επιβάλει συνολική απαγόρευση στο εμπόριο χαβιαριού εάν οι 5 χώρες γύρω από την Κασπία δεν συμφωνήσουν να μειώσουν την αλιεία.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.