Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Παλαιστίνιοι στη Γάζα
Παλαιστίνιοι στη Γάζα

(26/07/2000, 16.51GMT)

Επιστρέφουν στη Μέση Ανατολή Αραφάτ και Μπάρακ
Ενθουσιώδη υποδοχή επεφύλαξαν στη Γάζα τα πλήθη για τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, μετά την αποτυχημένη σύνοδο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή στο Καμπ Ντέιβιντ κοντά στην Ουάσινγκτον. Τα πλήθη τραγούδησαν την ικανοποίησή τους με την άρνηση του κ. Αραφάτ  να δεχθεί πρόταση των Ισραηλινών για περιορισμένο παλαιστινιακό έλεγχο της Ιερουσαλήμ. Νωρίτερα ο κ. Αραφάτ ενημέρωσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στην Αλεξάνδρεια όπου επίσης έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής. Αντίθετα σύμφωνα με ανταποκριτή του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ,  διαμαρτυρίες θα αντιμετωπίσει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, τον οποίο οι αντίπαλοί του κατηγορούν για υπερβολική διαλλακτικότητα. Οι δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή έχουν τεθεί σε επιφυλακή καθώς εκφράζονται φόβοι για ταραχές στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ερευνώνται τα αίτια της συντριβής του Κόνκορντ
Η Air France ανακοίνωσε το μοιραίο Κονκορντ που συνετρίβη χθες στο Παρίσι με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και οι εκατόν εννέα επιβαίνοντες αλλά και τέσσερα άτομα στο έδαφος, αναχώρησε με μισή ώρα καθυστέρηση γιατί μηχανικοί δούλευαν μέχρι την τελευταία στιγμή σε μία από τις μηχανές του. Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε οτι  δεν είναι ακόμα γνωστό εάν το μηχανικό αυτό πρόβλημα ευθύνεται για την συντριβή του Κόνκορντ.Οι εμπειρογνώμονες ανέσυραν από τα συντρίμια τα δύο μαύρα κουτιά της πτήσης και ελπίζουν ότι θα μάθουν από αυτά πως άρχισε η καταστροφική φωτιά στον κινητήρα που σύμφωνα με την Air France υπήρξε η αιτία του δυστηχήματος. Στο μεταξύ η Air France ανέστειλε όλες τις πτήσεις Κόνκορντ μέχρις ότου γίνουν γνωστές τα αίτια του δυστηχήματος. Ο Γάλλος Υπουργός Μεταφορών, Ζαν Κλοντ Γκεϊσό ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν παράλληλα τρεις έρευνες.

Συνελήφθη ο πραξικοπηματίας Σπέιτ στα νησιά Φίτζι
Οι ένοπλες δυνάμεις στα νησιά Φίτζι συνέλαβαν τον Τζορτζ Σπέιτ, ηγέτη του πραξικοπήματος του Μαίου. Στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Σπέιτ συνελήφθη για παράνομη οπλοφορία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μαζί του συνελλήφθησαν και τρεις υποστηρικτές του. Επαναστάτες υπό την ηγεσία του κ. Σπέιτ κατήλαβαν τον Μάιο το κοινοβούλιο της χώρας και κρατούσαν για αρκετές εβδομάδες τριάντα και πλέον ομήρους, ανάμεσά τους και τον ινδικής καταγωγής πρωθυπουργό της χώρας.

Εγκρίνονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις του Πούτιν
Δύο από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Πούτιν έλαβαν σήμερα κοινοβουλευτική έγκριση στη Ρωσία. Η Ανω Βουλή, το ομοσπονδιακό Συμβούλιο ενέκρινε μέτρα για την ενίσχυση της συλλογής φόρων και την επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή.  Νωρίτερα το Ομοσπονδιακό συμβούλιο ενέκρινε μέτρα που προβλέπουν ότι οι τοπικοί κυβερνήτες της Ρωσίας δεν θα έχουν από το έτος 2002 το δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό. Πρόκειται σύμφωνα με αναλυτή του ΒΒC  για την μεγαλύτερη πολιτική νίκη του προέδρου Πούτιν.

Απόφαση στη Γιουγκοσλαβία για τη δίκη κατασκοπείας
Ο σέρβος δημοσιογράφος Μίροσλαβ Φιλίποβιτς καταδικάστηκε από στρατιωτικο δικαστήριο σε επτά χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία και διανομή παράνομων πληροφοριών. Η υπόθεση αφορά άρθρα του κ. Φιλίποβιτς τα οποία κατηγορούσαν τις γιουγκοσλαβικές αρχές ότι έκαναν εγκλήματα στο Κοσσυφοπέδιο κατά την διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ ενώ κατηγορούν επίσης τις αρχές στη Νότια Σερβία για καταπίεση.Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο δημοσιογράφος συνέλλεγε πληροφορίες για ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Περού
Τριάντα χιλιάδες στρατιώτες υπολογίζεται ότι περιπολούν τους δρόμους της πρωτεύουσας του Περού Λίμα ώστε να αποφευχθούν βίαια επεισόδια πριν την επίσημη έναρξη της τρίτης θητείας του προέδρου Φουτζιμόρι. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεχάντρο Τολέδο κάλεσε χιλιάδες πολίτες να συγκεντρωθούν στη Λίνα για τριήμερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μέχρι την επίσημη τελετή της Παρασκευής.  Ο κ. Τολέδο, που μποϋκοτάρησε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Μαϊου είπε ότι στόχος των διαμαρτυριών είναι να καταδείξουν την αντίθεση των πολιτών του Περού στην παράνομη, όπως την χαρακτήρισε, κυβέρνηση του κ. Φουτζιμόρι.

Επιτυχής σύνδεση θαλαμίσκου με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Ενα σημαντικό τμήμα του νέου Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ο κατασκευασμένος από τους Ρώσους θαλαμίσκος Ζβέζντα, συνδέθηκε με το υπόλοιπο σταθμό. Ο θαλαμίσκος εκτοξεύθηκε πριν από δύο εβδομάδες από το Καζακστάν και θα παρέχει χώρο διαμονής στους κοσμοναύτες καθώς και ηλεκτρική ενέργεια και οξυγόνο. Μετά την επιτυχή σύνδεση και εάν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τα σχέδια, το πρώτο, πιο μόνιμο πλήρωμα του σταθμού θα εγκατασταθεί τον Νοέμβριο. Στην κατασκευή του διαστημικού σταθμού συνεργάστηκαν η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

Πιθανή καθυστέρηση στο νέο Αμερικανικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα
Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας, Γουίλλιαμ Κόεν, δήλωσε ότι το προτεινόμενο πυαραυλικό αμυντικό σύστημα μπορεί να μην είναι έτοιμο μέχρι το 2005 όπως είναι ο στόχος. Ο κ. Κόεν είπε στην επιτροπή αρμόδια για τις ένοπλες δυνάμεις της Γερουσίας ότι η αποτυχία των δοκιμών που έγιναν τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο δημιουργούν αμφιβολίες για το πόσο ρεαλιστικό είναι το χρονοδιάγραμμα που κατέστρωσε το Πεντάγωνο. Το σύστημα αυτό έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της Ρωσίας και της Κίνας που τονίζουν ότι ανατρέπει την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία.

Ρώσος εισαγγελέας θύμα επαγγελματία δολοφόνου
Στη Σιβηρία δολοφονήθηκε, κατά τα φαινόμενα από επαγγελματίες, ο εισαγγελέας Γούρι Μπεντενίν ο οποίος είχε αναλάβει αρκετές σημαντικές ποινικές υποθέσεις μεταξύ των οποίων ήταν και η δολοφονία γνωστού αξιωματούχου της αυτόνομης περιοχής Κάντυ-Μανσιϊσκ. Ο ανεξάρτητος τηλεοπτικός σταθμος NTV της Ρωσίας μετέδωσε ότι Γούρι Μπεντενίν ερευνούσε επίσης καταγγελείες για δωροδοκίες αξιωματικών της τοπικής αστυνομίας.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.