Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Συνεχίζονται οι έρευνες γιά το ατύχημα του Κονκόρντ
Συνεχίζονται οι έρευνες γιά το ατύχημα του Κονκόρντ

(27/07/2000, 10:00 GMT)
 

Ερευνώνται τα αίτια της συντριβής του Κονκόρντ
 Οι εμπειρογνώμονες οι οποίοι διεξάγουν έρευνες σχετικά με τα αίτια του ατυχήματος του Κονκορντ της Αιρ Φράνς την Τρίτη δήλωσαν ότι θα έχουν μία σαφέστερη εικόνα ως προς την αιτία του δυστυχήματος σήμερα , μετά την ανάλυση των στοιχείων των δύο 'μαυρων κουτιών', όπου καταγράφονται τα στοιχεία της πτήσης . Οι μέχρι τώρα αναλύσεις των στοιχείων έδειξαν ότι ο πύργος ελέγχου στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle είχε ειδοποιήσει τον πιλότο γιά την πυρκαιά στο αεροσκάφος πρίν την απογείωση. Λίγες στιγμές αργότερα ο πιλότος ανέφερε ότι ο ένας κινήτήρας δεν λειτουργούσε, αλλά είπε ότι η ταχύτητα του αεροσκάφους ήταν τόσο μεγάλη που ήταν αδύνατο να σταματήσει.
 

Υπάρχουν περιθώρια στο Μεσανατολικό
Αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος Κλίντον, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο γιά έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ σχετικά με το μέλλον της Ιερουσαλήμ, το οποίο ήταν και το κυριώτερο κώλυμα στην τελευταία διασκεψη κορυφής γιά το Μεσανατολικό. Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Κλίντον είπε ότι οι δεκαπεντε μέρες της διάσκεψης του Κάμπ Ντέηβιντ δεν ήταν αρκετές γιά την επίλυση αυτού του συγκεκριμένου προβλήματος. Πιστεύει όμως, όπως ειπε, ότι είναι δυνατόν να εξευρεθεί λύση η οποία να σέβεται τις βασικές διεκδικήσεις και των δύο πλευρών. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, επιστρέφοντας στην πατρίδα του μετά τις συνομιλίες, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες γιά την εξεύρεση λύσης.
 

Πρωτοβουλία του ΟΗΕ γιά τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ανώτατα στελέχη μερικών από τις πιό μεγάλες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο ανέλαβαν την υποχρέωση να σεβονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, τις εργασιακές σχέσεις και τους κανονισμούς γιά την προστασία του περιβάλλοντος, κατά την διάρκεια συνάντησής τους με τον γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν .Γνωστές πολυεθνικές εταιρείες και τράπεζες Νike υπέγραψαν συμφωνία που θεωρείται ορόσημο από τον ΟΗΕ. Εντούτοις εκπρόσωποι οργανώσεων όπως η Greenpeace, και Friends of the Earth, δήλωσαν ότι πολλές από τις εν λόγω εταιρείες ευθύνονται γιά πολλά και διάφορα παραπτώματα, και ότι χρησιμοποιούν τον ΟΗΕ σε μιά προσπάθεια να βελτιώσουν διεθνώς την εικόνα τους.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Περού
Χιλιάδες Περουβιανοί συμμετέχουν σε τριήμερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας  στην πρωτεύουσα της χώρας, την Λίμα, κατά του προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος πρόκειται, την Παρασκευή, να ορκισθεί γιά την τρίτη κατά σειρά θητεία του στην προεδρία. Επικεφαλής των εκδηλώσεων αυτών ο Αλεχάντρο Τολέδο, ο υποψήφιος δηλαδή της αντιπολίτευσης, ο οποίος απεσύρθη τον Μάιο, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές δεν ήσαν τίμιες, και ο οποίος τώρα ζητεί την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Βιβλίο που αποκαλύπτει την έκταση της αιμομιξίας στην Ινδία
Στην Ινδία δημοσιεύεται σήμερα ένα βιβλίο σχετικά με το θέμα της αιμομιξίας, που ήδηέχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών. Πρόκειται γιά το βιβλίο ' Πικρή Σοκολάτα' της δημοσιογράφου Πίνκι Βιράνι, η οποία υποστηρίζει ότι η αιμομιξία είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ινδική κοινωνία. Υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 20 % όλων των παιδιών, ηλικίας κάτων των 16, στη χώρα είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης , τα μισά δε απ' αυτά μέσα στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον. Η συγγραφεύς αναφέρεται και στις δικές της εμπειρείες, σαν παιδί, και την αδυναμία των γονέων της να δράσουν. Σύμφωνα με τους κοινωνικούς λειτουργούς τα κορίτσια είναι πιό εκτεθειμένα σ΄αυτού του είδους την κακοποίηση, διότι, λόγω της χαμηλής κοινωνικής υπόστασης των γυναικών στην Ινδική κοινωνία, είναι δύσκολο στα κορίτσια που υφίστανται τέτοιου είδους κακοποίηση να ζητήσουν προστασία.

Παρακολούθηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Βρετανία
Η Βρετανική βουλή ενέκρινε νέα αυστηρά μέτρα βάσει των οποίων η αστυνομία και οι κρατικές αρχές θα εχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, καθώς και σε άλλες μορφές ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίο, ιδιαίτερα σ' ότι αφορά την δίωξη του οικονομικού εγκλήματος, να αποκτήσει η αστυνομία τρόπο γιά την παρακολούθηση εγκληματιών που είναι ιδιαίτερα ικανοί  σε τέτοιους τρόπους επικοινωνίας  Εν τούτοις ομάδες γιά την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη υποστηρίζουν ότι η εν λόγω νομοθεσία απειλεί την προσωπική ελευθερία του ατόμου, ενώ πολλοί επιχειρηματίες δήλωσαν ότι διάφορες επιχειρήσεις  πιθανόν θα φύγουν από την Βρετανία λόγω του κόστους του συνεπάγεται η συμμόρφωση με την εν λόγω νομοθεσία.

Διαμαρτυρία γιά την καταδίκη του Γιουγκοσλάβου δημοσιογράφου
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απο κοινού με την οργάνωση Διεθνής Αμνηστεία και άλλες οργανώσεις γιά την προστασία των ανθρωπινων δικαιωμάτων καταδικάζουν την ποινή φυλάκισης των επτά ετών που επεβλήθη από Σερβικό στρατοδικείο σε Σερβο δημοσιογράφο γιά κατασκοπεία και την διάδοση ψευδών ειδήσεων. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η εν λόγω απόφαση εις βάρος του Μίροσλαβ Φιλίποβιτς εντάσσεται στις απόπειρες του καθεστώτος Μιλόσεβιτς να φιμώσει τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Η υπόθεση αφορά άρθρα που έγραψε ο εν λόγω δημοσιογράφος σχετικά με την περσυνή κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και στα οποία μερικοί στρατιώτες φέρονταν να αντιδρούν έντονα στην συμπεριφορά μελών της αστυνομίας και των συναδέλφων τους.

Παρόντες οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ στις εκτελέσεις
Ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε ότι στο εξής οι δημοσιογράφοι και άλλοι μάρτυρες θα μπορούν να παρίστανται σ' ολόκληρη την διαδικασία την εκτέλεσης θανατοποινιτών με χορήγηση ενδοφλέβιας ένεσης. Μέχρι τώρα η παραμονή μαρτύρων επετρέπετο μόνο τα τελευταία λεπτά, όταν ήδη είχε αρχίσει να δρά η χημική ουσία. Πλήν όμως εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης υποστηριζαν ότι δεν είναι σε θέση να καλύψουν πλήρως το θέμα παρά μόνον αν παρίστανται σ' όλα τα στάδια της διαδικασίας .

Αλβανόφωνο πανετπιστήμιο στην ΠΓΔΜ
Οργή προκάλεσε στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας η ψήφιση απο το Κοινοβούλιο, νομοσχεδίου που επιτρέπει την ίδρυση Αλβανόφωνου πανεπιστημίου που θα χρηματοδοτηθεί από Δυτικές κυβερνήσεις, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ιδρυμα Σόρος. Η Ακαδημία Επιστημών της χώρας είπε ότι είναι το πρώτο βήμα προς τον διαμελισμό.
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.