Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρουν τραυματία συνάδελφό τους στην Τσετσενία
Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρουν τραυματία συνάδελφό τους στην Τσετσενία

(28/07/2000,18:00 GMT)

Συνομιλίες Ρώσων - Τσετσένων με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου
Ρώσοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι έχουν αρχίσει συνομιλίες με τον Τσετσένο ηγέτη Ασλάν Μασχάντοφ, μετά από ένα χρόνο αιματηρών συγκρούσεων στην Τσετσενία. Ο απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν στην περιοχή Βίκτορ Καζάντσεφ, είπε ότι μοναδικός σκοπός των συνομιλιών είναι η λήξη των εχθροπραξιών. Μιλώντας σε ομάδα Τσετσένων προσφύγων που βρίσκονται στην γειτονική δημοκρατία της Ινγκουσετίας, ο κύριος Καζάντσεφ σημείωσε ότι ακόμα και οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν κουραστεί από τον πόλεμο.

Πρώτη συνάντηση υπουργών εξωτερικών ΗΠΑ - Βορείου Κορέας
Η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μάντλην Ωλμπράϊτ συναντήθηκε με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό της, Πάεκ Ναμσούν, στα πλαίσια την διάσκεψης ΑΣΕΑΝ στην Ταϋλάνδη. Πρόκειται γιά την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου από τον Πόλεμο της Κορέας. Η κ. Ωλμπράϊτ χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως ιστορική κίνηση μακριά "από την εχθρότητα του παρελθόντος"  και επεσήμανε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια προσέγγιση για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας.

Προειδοποιήσεις Κλίντον για το Μεσανατολικό
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον προειδοποίησε για τυχόν ενέργειες που θα έβλαπταν την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή. Σε συνέντευξη του στην Ισραηλινή τηλεόραση, ο κ. Κλίντον είπε ότι τέτοιες ενέργειες θα ήταν λανθασμένες και θα είχαν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου θεωρούνται ότι απευθύνονται προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, που έχει δηλώσει ότι θα προβεί στην κήρυξη ανεξάρτητου κράτους τον Σεπτέμβριο, ασχέτως της προόδου των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Περού: Βίαια επεισόδια ενόψει της προεδρικής ορκωμοσίας
Στην Περουβιανή πρωτεύουσα Λίμα αστυνομικές δυνάμεις συγκρούσθηκαν με οπαδούς της αντιπολίτευσης, λίγο πριν την ορκωμοσία -για τρίτη φορά στα χρονικά, του προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Η αστυνομία προσπάθησε με δακρυγόνα και αντλίες νερού να διαλύσει ομάδα διαδηλωτών που κατευθυνόταν προς το προεδρικό μέγαρο.  Τις τρείς τελευταίες ημέρες πλήθος διαδηλωτών έχουν συγκεντρωθεί από όλο το Περού στην Λίμα απαιτώντας επανάληψη των εκλογών, λόγω εκτεταμένης -όπως λένε, εκλογικής νοθείας.

Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Μιλόσεβιτς για τις Γιουγκοσλαβικές προεδρικές εκλογές
Στην Γιουγκοσλαβία μια ημέρα μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 24 Σεπτεμβρίου, το Σοσιαλιστικό κόμμα ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του ηγέτη του -και προέδρου της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο κ. Μιλόσεβιτς θεωρείται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την Γιουγγκοσλαβική προεδρία, όσο η αντιπολίτευση παραμένει διαιρεμένη.

Στο έδαφος όλα τα Γαλλικά Κονκόρντ
Η διοικηση της Αιρ Φράνς ανακοινωσε την αναστολή ολων των πτήσεων των αεροπλάνων Κονκόρντ μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για την πτώση του Κονκόρντ την περασμένη Τρίτη, προκαλώντας τον θάνατο 113 ατόμων. Εντωμεταξύ οι εμπειρογνώμονες που ερευνούν τα αίτια της πτώσης λένε ότι η μηχανική βλάβη στο αεροσκάφος μπορεί να προκλήθηκε από σκασμένο λάστιχο των τροχών του.

Απελευθέρωση παραστρατιωτικών στην Βόρεια Ιρλανδία
Στην Βόρειο Ιρλανδία αποφυλακίστηκαν σήμερα οι τελευταίες ομάδες των παραστρατιωτικών -κρατουμένων στις φυλακές Maze κοντά στο Μπέλφαστ, όπως προβλέπεται από την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Προτεστάντες φυλακισμένοι είπαν κατά την έξοδό τους από τις φυλακές ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος της μακροχρόνιας διένεξης στην περιοχή.

Κατάσχεση ποσοτήτων όπλων σε Σλοβενία και Κροατία
Η αστυνομία της Σλοβενίας ανακοίνωσε την κατάσχεση ποσότητας όπλισμού, που περιλάμβανε εκτοξευτές ρουκετών, χειροβομβίδες και πυρομαχικά, τα οποία βρέθηκαν σε Κροατικό φορτηγό. Η ανακάλυψη έγινε λίγες ώρες μετά την κατάσχεση άλλης ποσότητας όπλων, από την Κροατική αστυνομία στο λιμάνι Σπλίτ της Αδριατικής.

Επίσκεψη Κοινοτικών αξιωματούχων στην Βιένη
3 εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετέβησαν σήμερα στην Αυστρία για να εξετάσουν τις συνθήκες για τις μειονότητες, τα δικαιώματα των προσφύγων και την δράση του ακροδεξιού κόμματος στην χώρα. Η επίσκεψη μπορεί να καταλήξει στην άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει στην Βιένη οι Ευρωπαίοι εταίροι της, λόγω συμμετοχής του κόμματος της Ελευθερίας στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Στην Αλβανία ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουλιάνο Αμάτο, επισκέφθηκε τα Τίρανα όπου και συζήτησε με την Αλβανική ηγεσία μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης. Η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά τον θάνατο δύο Ιταλών αστυνομικών στη σύγκρουση του σκάφους τους - στα ιταλικά χωρικά ύδατα - με σκάφος που μετέφερε Αλβανούς λαθρομετανάστες.

Κλείνει η Ουνιτά
Στην Ιταλία ο δημοσιογραφικός κόσμος θρηνεί την απώλεια της L' Unita - εφημερίδας του μεγαλύτερου κομμουνιστικού κόμματος στη δυτική Ευρώπη, που ανακοίνωσε ότι κλείνει λόγω χρεών που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια δολλάρια. Η Ουνιτά ιδρύθηκε πριν από 76 χρόνια από τον φιλόσοφο Αντόνιο Γκράμσι και η κυκλοφορία της μειώθηκε μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης.

Αναστολή επιθετικών επιχειρήσεων της Ινδίας στο Κασμίρ
Ο Ινδικός στρατός ανακοίνωσε την λήξη των επιθετικών επιχειρήσεων εναντίον ανταρτών, στο υπό Ινδική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ, απαντώντας έτσι στην πρόταση εκεχειρίας της Ισλαμικής οργάνωσης Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν. Ο στρατηγός Μπασάντ Σίνγκ είπε στους δημοσιογράφους ότι σταμάτησαν όλες οι επιχειρήσεις κατά ανταρτών αλλά σημείωσε ότι ο Ινδικός στρατός θα παραμείνει σε κατάσταση επιφυλακής.

Νέα κυβέρνηση στα νησιά Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι, ο πρόεδρος Χοσέφα Ιλοίλο όρκισε το νέο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται υποστηρικτές του πραξικοπηματία Τζόρτζ Σπέϊτ, που πρόσφατα είχε καταλάβει το κοινοβούλιο και κράτησε τα μέλη της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης ως ομήρους, για δύο μήνες. Η νέα κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει ούτε άτομα Ινδικής καταγωγής που αποτελούν το 40% του πληθυσμού των νησιών Φίτζι.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.