Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Οι τέσσερις συλληφθέντες στη Γιουγκοσλαβική τηλεόραση
Οι τέσσερις συλληφθέντες στη Γιουγκοσλαβική τηλεόραση

(04/08/2000, 1800 GMT)
 

Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες για τις συλλήψεις στην Γιουγκοσλαβία
Βρετανοί, Καναδοί και Ολλανδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μετά τις διαμαρτυρίες που δέχθηκαν οι Γιουγκοσλαβικές αρχές τους επέτρεψαν να επισκεφθούν τους υπηκόους των χωρών τους που συνελλήφθησαν με την κατηγορία ότι διενεργούσαν κατασκοπεία. Νωρίτερα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη είχε ζητήσει από την Γιουγκοσλαβία να αφίσει ελεύθερους τους δύο Βρετανούς και τους δύο Καναδούς που συνελλήφθησαν χθες στα σύνορα Μαυροβουνίου - Κοσσυφοπεδίου. Στην ίδια περιοχή είχαν  συλληφθεί πριν μερικές μέρες και τέσσερις Ολλανδοί.

Ολοκληρώθηκαν χωρίς ουσιαστική πρόοδο οι συνομιλίες για το Κυπριακό
Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Γενεύη χωρίς καμμία ένδειξη για γεφύρωση των διαφορών και με συμφωνία των δύο πλευρών να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε συνέντευξη τύπου o ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλβάρο ντε Σότο, είπε ότι δεν έχει να κάνει "βαρυσήμαντες δηλώσεις" και προέβλεψε μία "παρατεταμένη διαδικασία διαπραγματεύσεων", μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρώυτερ.

Σερβοβόσνιος στρατηγός επιρρίπτει ευθύνες για σφαγή στον Μλάντιτς
Ο Σερβοβόσνιος στρατηγός Ραντισλάβ Κέρστιτς, ο οποίος δικάζεται για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, επέρριψε τις ευθύνες για την σφαγή Μουσουλμάνων στην Σρεμπρένιτσα, στον αρχηγό του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και στους στενούς του συνεργάτες. Ο στρατηγός Κέρστιτς είπε επίσης ότι ευθύνη φέρουν και οι Ολλανδοί της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που είχαν αναλάβει να προστατεύσουν τον Μουσουλμανικό θύλακα της Σρεμπρένιτσα στην ανατολική Βοσνία, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος δεν είχε καμμία ανάμειξη στην σφαγή.

Κοσσυφοπέδιο : απέδρασαν 3 Σέρβοι που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου
Τρείς Σέρβοι που κατηγορούνται για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα πολέμου δραπέτευσαν από το νοσοκομείο στο οποίο κρατούντο. Η διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι οι Σέρβοι είχαν μεταφερθεί από κρατητήριο σε νοσοκομείο της πόλης Μιτροβίτσα καθ'υπόδειξη ξένων ιατρών και ότι διενεργούνται ανακρίσεις.

Αυστηρότερη νομοθεσία για την μετανάστευση στην Ισπανία
Η Ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο για την μετανάστευση το οποίο καταργεί τους πρόσφατους νόμους που είχαν προσελκύσει πολλούς μετανάστες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν έντονα το νομοσχέδιο το οποίο, όπως τονίζουν, μπορεί να οδηγήσει στην απέλαση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, κυρίως από την βόρειο Αφρική. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η νομοθεσία που εγκρίθηκε λίγο πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, η οποία παραχωρούσε ακόμη και στους λαθρομετανάστες ορισμένα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Ισπανοί πολίτες, προκάλεσε τεράστια αύξηση του αριθμού των μεταναστών. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, σύμφωνα όμως με τους ανταποκρίτες η κυβέρνηση διαθέτει άνετη πλειοψηφεία και το νομοσχέδιο θα επικυρωθεί.

Την απόλυση αντιμετωπίζουν οι ακροδεξιοί στη Γερμανία
Η Ομοσπονδία Γερμανών βιομηχάνων ζήτησε να απολύονται οι ακροδεξιοί εάν επιδεικνύουν ρατσιστική και επιθετική συμπεριφορά στον χώρο εργασίας τους. Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας ζήτησε επανερμηνεία της σχετικής νομοθεσίας ώστε να σταματήσει η υπερβολική ανοχή προς τους νεο-ναζιστές. Η ανάπτυξη που γνωρίζουν τελευταία οι ακροδεξιές οργανώσεις και οι  πρόσφατες επιθέσεις Νεο-ναζιστών κατά ξένων, έχουν εντείνει τις ανησυχίες στην Γερμανία και πριν από δύο μέρες ο Γερμανός Υπουργός Περιβάλλοντος είχε ζητήσει να κυρηχθούν εκτος νόμου τα ακροδεξιά πολιτικά κόμματα.

Το βλέμα στραμμένο στο Λευκό Οίκο έχει ο Μπους
Ο κυβερνήτης του Τέξας George W. Bush απεδέχθη και επισήμως το χρίσμα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στη Φιλαδέλφια. Στην ομιλία του, η οποία απετέλεσε και την κορύφωση του συνεδρίου, ο κ. Bush συνέδεσε άρρηκτα τον αντίπαλό του στην αναμέτρηση και αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Άλ Γκορ, με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Κατηγόρησε και τους δύο ότι κατασπατάλησαν τον πλούτο της χώρας και ότι συνέβαλαν τα μέγιστα στην απώλεια της αμερικανικής ισχύς και επιρροής διεθνώς.

Εκκληση για διεθνή επέμβαση στις νήσους Μολούκες
Στην Ινδονησία η εθνική επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα επανέλαβε την έκκληση για ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στις νήσους Μολούκες. Είναι η πρώτη φορά που κρατικός οργανισμός της Ινδονησίας ζητάει άμεσα την επέμβαση της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή όπου στις συγκρούσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών έχουν χάσει την ζωή τους περίπου 4 χιλιάδες άνθρωποι.

Μάχη για την ηγεσία στην κινεζική αίρεση Φαλουνγκόνγκ
Την ηγεσία της παράνομης αίρεσης Φαλούνγκονγκ, της οποία οι αρχές της Κίνας προσπαθούν εδώ και ένα χρόνο να διαλύσουν, διεκδικεί η Μπελίντα Πενγκ που ζεί στο Χονγκ Κονγκ, από την ιδρυτή της αίρεσης Λινγκ Χονγκζί που ζεί εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ηγετικές προσωπικότητες της αίρεσης είπαν ότι το κίνημα τους δεν κινδυνεύει να διασπαστεί καθώς η Μπελίντα Πενγκ έχει λίγους μόνο οπαδούς.

Ηχογραφημένο μύνημα του αιχμάλωτου Ινδού πρωταγωνιστή
Ο διάσημος Ινδός ηθοποιός του κινηματογράφου, Ραζκουμάρ, που απήχθει από τον καταζητούμενο ληστή Βιραπάν την Κυριακή, έστειλε ηχογραφημένο μύνημα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στο οποίο έλεγε ότι είναι καλά και προειδοποιούσε τις αρχές να μην οργανώσουν στρατιωτική επιχείρηση για να τον απελευθερώσουν. Στο μύνημα του ο Ραζκουμάρ έλεγε επίσης ότι η Ινδική κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει τα προβλήματα του απαγωγέα του και έκανε έκκληση στους θαυμαστές του να αποφεύγουν τις βιαίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Οι Ευρωπαίοι δεν θα στείλουν παρατηρητές στις εκλογές της Λευκορωσίας
Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης ολοκλήρωσε της επίσκεψη της στην Λευκορωσία ανακοινώνοντας ότι δεν έχει νόημα η αποστολή διεθνών παρατηρητών στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταγγείλει επανηλειμένα τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι δεν ανέχεται καμμία αντιπολιτευόμενη φωνή, ενώ ορισμένοι ηγέτες της αντιπολίτευσης αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο εξωτερικό.

Η Νότιος Αφρική διακόπτει τις νομικές διαδικασίες κατά της ΦΙΦΑ
Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Νοτίου Αφρικής ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια για ανατροπή της απόφασης της ΦΙΦΑ να διεξαχθεί το 2006 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποσδοσφαίρου στην γερμανία. Ο αντιπρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ομοσπονδίας, Ιρβιν Κόζα είπε ότι η χθεσινή απόφαση της ΦΙΦΑ να διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελο εκ περιτροπής στις 6 Ηπειρωτικές Ομοσπονδίες, δικαιώνει τις απόψεις της Νοτίου Αφρικής.

Κορυφώνονται στο Λονδίνο οι εορτασμοί για την Βασιλομήτορα
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο κεντρικό Λονδίνο για να γιορτάσει την εκατοστή επέτειο των γενεθλείων της Βασιλομήτορος. Χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν να δούν την άμαξα που την μετέφερε από την κατοικία της στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ όπου η Βασίλισσα Ελισάβετ παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της μητέρας της.

Πιθανή λύση στο πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων
Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πυρηνικής βιομηχανίας, η αποθήκευση των ραδιενεργών αποβλήτων, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν επικίνδυνα για αιώνες, μπορεί να λυθεί σύντομα. Διεθνής επιστημονική ομάδα δημιούργησε ένα νέο  τύπο κεραμικού το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή δοχείων για τα πυρηνικά απόβλητα. Προς το παρόν αυτά αποθηκεύονται σε γυάλινα δοχεία και θάβονται. Αλλά η ραδιενέργεια προκαλεί φθορές στο γυαλί με αποτέλεσμα να μπορεί να παραμείνει ασφαλώς σε αυτά το δοχεία για μόλις εκατό περίπου χρόνια. Οι επιστήμονες λένε ότι η ραδιενέργεια δεν προκαλεί φθορές στο νέο αυτό κεραμικό υλικό και έτσι τα απόβλητα θα μπορούν να αποθηκεύονται ασφαλώς για χιλιάδες χρόνια.

Πλημμύρες στο Καμερούν
Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του Καμερούν μεταδίδουν ότι η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας Ντουάλα επλήγη από σοβαρές πλημμύρες, οι οποίες έχουν προκαλέσει ζημιές στο ένα τρίτο των κατοικιών. Τρεις μέρες βροχοπτώσεων έχουν αναγκάσει τους κατοίκους της πόλης,  να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ζητήσουν καταφύγιο σε δέντρα και οροφές ψηλών κτιρίων. Επίσης από τις βροχές έσπασε υπέστη σοβαρές ζημιές η γέφυρα που ενώνει την πόλη με την πρωτεύουσα Γιαούντε.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.