Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Αμερικανός πυροσβέστης
Αμερικανός πυροσβέστης

(07/08/2000, 0225 GMT)

Ο καιρός βοηθά στην καταπολέμηση των πυρκαγιών στις ΗΠΑ
Αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών που  που εξακολουθούν να μαίνονται σε έντεκα πολιτείες στα δυτικά της χώρας λόγω της απουσίας δυνατών ανέμων αλλά και της πτώσης της θερμοκρασίας. Περισσότερες από εξήντα πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται ενώ στην πολιτεία του Ορεγκον κυρήχθηκε ήδη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα εβδομάδων ίσως και μηνών για να τεθούν οι πυρκαγιές υπό έλεγχο. Πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή δασικών εκτάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 30 χρόνια καθώς οι φωτιές, τις οποίες υποβοήθησε ο καύσωνας και οι καταιγίδες, μαίνονται σε μια τεράστια έκταση από τα σύνορα με τον Καναδά μέχρι το Μεξικό.

Διχασμένη και πάλι η σερβική αντιπολίτευση
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γιουγκοσλαβία, το Κίνημα της Σερβικής Ανανέωσης επέλεξε τον δήμαρχο του Βελιγραδίου, Βόισλαβ Μιχαήλοβιτς, ως υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου μήνα. Η απόφαση αυτή, όμως, θέτει την σερβική αντιπολίτευση σε πορεία αντιπαράθεσης καθώς τα υπόλοιπα κόμματα στηρίζουν την υποψηφιότητα του κεντροδεξιού, Βόισλαβ Κοστουνίτσα, γεγονός που μειώνει τις ελπίδες για την απομάκρυνση - μέσω των εκλογών -  του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία.

Νεκρός βρέθηκε Αλβανόφωνος πολιτικός στο Κοσσυφοπέδιο
Νεκρός βρέθηκε ο Κοσοβάρος πολιτικός Σαμπάν Μανάι σε χωριό στα δυτικά της επαρχίας. Το πτώμα του Αλβανόφωνου πολιτικού, ο οποίος είχε πέσει θύμα απαγωγής πριν δύο εβδομάδες, αναγνώρισε η σύζυγός του. Ο Μανάι ήταν σημαίνων στέλεχος του κόμματος του μετριοπαθούς Κοσοβάρου ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Επτά υπάλληλοι του ΟΗΕ νεκροί στο Αφγανιστάν
Ενοπλοι στο δυτικό Αφγανιστάν σκότωσαν επτά άτομα που εργάζονταν για το πρόγραμμα εκαθάρισης ναρκοθετημένων περιοχών του ΟΗΕ. Τα θύματα - όλοι Αφγανοί - έπεσαν σε παγίδα καθώς διέσχιζαν ορεινό πέρασμα. Τόσο οι Ταλεμπάν που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όσο και οι αντίπαλοί τους, η Βόρεια Συμμαχία, αρνούνται ότι ευθύνονται για την επίθεση. Πάντως σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC στην Καμπούλ οχήματα των Ηνωμένων Εθνών και οργανισμών αρωγής αποτελούν στόχους για ληστές λόγω του εξοπλισμού τους.

Πλημμύρες στην Ινδία
Δύο εκατομμύρια σπίτια στις όχθες του ποταμού Βραχμαπούτα στην δύσβατη νοτιοανατολική Ινδία έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες που έχουν επίσης κοστίσει τη ζωή σε σαράντα άτομα. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ινδικής κυβέρνησης ανησυχίες προκαλεί η διάδοση επιδημιών καθώς τριάντα πέντε άτομα βρήκαν το θάνατο από ελονοσία, εγκεφαλίτιδα και δυσεντερία τις τελευταίες δύο ημέρες.

Διενεξη στο Ιράν για την Ελευθερία του Τύπου
Επικίνδυνη διένεξη ξέσπασε στο κοινοβούλιο του Ιράν ανάμεσα σε συντηρητικούς και μεταρρυθμιστές βουλευτές, μετά την απόφαση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, να διατάξει την ακύρωση προγραμματισμένης κοινοβουλευτικής συζήτησης για την φιλελευθεροποίηση των μέσων ενημέρωσης. Η ισχύουσα νομοθεσία περί Τύπου είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Από τον περασμένο Απρίλιο έχουν κλείσει όλες σχεδόν οι εφημερίδες που υποστηρίζουν τους μεταρρυθμιστές στο Ιράν, ενώ δεκάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται ήδη στη φυλακή, ακριβώς διότι συντηρητικοί δικαστές εφαρμόζουν κατά γράμμα την ισχύουσα νομοθεσία.

Ύβρεις Ραββίνου κατά Εβραίων και Παλαιστινίων
Οργή και αγανάκτηση προκάλεσαν στο Ισραήλ τα σχόλια σημαίνοντος Ραββίνου, ο οποίος απεκάλεσε αμαρτωλούς τα θύματα του Ολοκαυτώματος και χαρακτήρισε τους Παλαιστινίους φίδια. Ο Ραββίνος Οβαδία Ζόζεφ σε ραδιοφωνικό του μήνυμα τόνισε ότι τα έξι εκατομμύρια Εβραίων που σκοτώθηκαν από τους Ναζί είχαν ξαναγεννηθεί έτσι ώστε να τιμωρηθούν για παλαιά τους αμαρτήματα. Στο ίδιο μήνυμα, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, ο ορθόδοξος Ραββίνος ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι σατανική φυλή για τη δημιουργία της οποίας μετάνιωσε και ο ίδιος ο Θεός.

Για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ κατηγορείται σημαίνων Αιγύπτιος
Στην Αίγυπτο, σημαίνων εκπρόσωπος του δημοκρατικού  κινήματος κατηγορείται σύμφωνα με πληροφορίες για κατασκοπεία υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για τον πανεπιστημιακό Σααντεντίν Ιμπραήμ,  ο οποίος κρατείτο από τον Ιούνιο στις φυλακές χωρίς συγκεκριμένη κατηγορία. Ο κ. Ιμπραήμ επικρίνει δριμύτατα την κυβέρνηση της Αιγύπτου για εκλογικές παρατυπίες.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.