Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Οι τέσσερις συλληφθέντες στη Γιουγκοσλαβία
Οι τέσσερις συλληφθέντες στη Γιουγκοσλαβία

(08/08/2000, 0900 GMT)

Κατηγορίες εναντίον των τεσσάρων συλληφθέντων στη Γιουγκοσλαβία
Κατηγορίες για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών αναμένεται να απαγγελθούν σήμερα εναντίον των δύο Βρετανών αστυνομικών και των δύο Καναδών, που κρατούνται από τον γιουγκοσλαβικό στρατό. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον γιουγκοσλαβικό στρατό, οι τέσσερις άνδρες μετεφέρθησαν από την Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι. Η Βρετανία, ο Καναδάς και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη υποστηρίζουν ότι οι τέσσερις άνδρες βρίσκονταν απλώς σε εκδρομή στο Κοσσυφοπέδιο.

Μορατόριουμ για τις βόμβες διασποράς
Σε έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, απευθύνονται εκκλήσεις για ένα διεθνές μορατόριουμ στη χρήση των βομβών διασποράς, επειδή αυτές αποτελούν μακροχρόνιο κίνδυνο για τους αμάχους. Η έκθεση της Βρετανικής Ομάδας Εργασίας για τις νάρκες αναφέρει ότι οι βόμβες διασποράς, που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Περσικού και στη διένεξη του Κοσσυφοπεδίου, συχνά δεν εξερράγησαν και παρέμειναν στο έδαφος. Η Βρετανική Ομάδα Εργασίας λέει ότι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο πέρυσι, περίπου διακόσια άτομα σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν από τέτοιες βόμβες που δεν είχαν εκραγεί.

Ενοχος σοδομισμού ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μαλαισίας
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη Μαλαισία, Ανουάρ Ιμπραήμ κρίθηκε ένοχος για σοδομισμό. O Ανουάρ Ιμπραήμ καταδικάσθηκε σε εννέα χρόνια κάθειρξης. Ο ετεροθαλής αδελφός του κρίθηκε επίσης ένοχος για τις ίδιες κατηγορίες, που αφορούν στον βιασμό του οδηγού τους το 1993. Ο ίδιος ο Ανουάρ Ιμπραήμ πρεσβεύει ότι έχει πέσει θύμα πολιτικής συνωμοσίας εκείνων που επιθυμούσαν την άνοδο στην εξουσία του Μαχαδίρ Μοχάμεντ, νυν πρωθυπουργού. Στο μεταξύ, εκατοντάδες ένοπλοι αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή έξω από το δικαστήριο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, οι αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν μία επανάληψη βίαιων επεισοδίων, όπως εκείνα που σημειώθηκαν πέρυσι όταν ο κ. Ανουάρ καταδικάσθηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης, κατηγορούμενος για κατάχρηση εξουσίας.

Ο Τζόζεφ Λίμπερμαν αποδέχεται την υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν συμφώνησε να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλευρό του υποψηφίου προέδρου των Δημοκρατικών και νυν αντιπροέδρου, Αλ Γκορ. Εάν η υποψηφιότητά του εγκριθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Λος Αντζελες την επόμενη εβδομάδα, ο Τζόζεφ Λίμπερμαν θα γίνει ο πρώτος Εβραίος υποψήφιος για την αντιπροεδρία της χώρας. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον πιστεύει ότι εάν ο κ. Λίμπερμαν χρισθεί υποψήφιος αντιπρόεδρος, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό βήμα, καθώς ο Αμερικανός γερουσιαστής υπήρξε ένας από τους πρώτους Δημοκρατικούς που μίλησε εναντίον του προέδρου Κλίντον στην υπόθεση Μόνικα Λεβίνσκι.

Συμπαράσταση Νοτιαφρικανών ηγετών στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε
Οι Νοτιοαφρικανοί ηγέτες εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε και στην αμφιλεγόμενη πολιτική του να αναδιανείμει τη γη που ανήκει σε λευκούς γαιοκτήμονες. Σε κοινό ανακοινωθέν τους, μετά τη διάσκεψη κορυφής στη Ναμίμπια, άσκησαν κριτική εναντίον της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στάση που τήρησαν στις προσπάθειες αναδιανομής της γης. Επίσης κατεδίκασαν την μεροληπτική στάση των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τα περιστατικά των τελευταίων μηνών στη Ζιμπάμπουε.

Τέσσερα άτομα νεκρά στο Μπιλμπάο
Η ισπανική αστυνομία αναφέρει ότι τέσσερα άτομα, που θεωρούνταν μέλη της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, σκοτώθηκαν στο Μπιλμπάο, κατά τη διάρκεια έκρηξης στο αυτοκίνητό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις τους προετοίμαζαν ενδεχομένως βομβιστική επίθεση και ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη νωρίτερα. Η ισπανική τηλεόραση μετέδωσε ότι το αυτοκίνητο κατεστράφη ολοσχερώς, ενώ το πτώμα ενός από τους υπόπτους βρέθηκε περίπου πενήντα μέτρα μακριά από το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στα συντρίμμια ανακαλύφθηκαν διάφορα όπλα.

Στοιχεία για την εξαφάνιση παιδιών της φυλής Μάγια στη Γουατεμάλα
Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Γουατεμάλα εξέδωσε ανακοινωθέν για την τύχη των εκατοντάδων παιδιών της ινδιάνικης φυλής Μάγια, που εξαφανίσθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας, κατηγορώντας τον στρατό ότι απήγαγε περίπου το 90% των παιδιών αυτών. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ελάχιστοι ήταν οι επιζώντες μετά την επιδρομή του στρατού στα χωριά των Ινδιάνων Μάγια.

Σε εκατό ανέρχονται οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Ινδία
Περισσότερα από εκατό άτομα σκοτώθηκαν στις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έπληξαν τη βόρεια Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Μπουτάν, αν και σε ορισμένες περιοχές οι απώλειες δεν είναι τόσες πολλές τελικά. Οι περισσότερο πληγείσες περιοχές είναι οι βορειοανατολικές περιοχές της Ινδίας Ασάμ και Μπιχάρ, όπου περίπου χίλια χωριά κατεστράφησαν και πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στο Μπουτάν, στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ανεσύρθηκαν περίπου διακόσια πτώματα, όμως μέλη της τοπικής εφημερίδας είπαν στο BBC ότι μόνο δώδεκα θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί.

Κριτική εναντίον του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν
Στο Ιράν, ανώτατος κληρικός, ο Αγιατολάχ Χουσεϊν Αλί Μονταζερί, άσκησε κριτική εναντίον του θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Καμενεϊ ότι παρεμποδίζει τα σχέδια του κοινοβουλίου για την προώθηση της ελευθεροτυπίας. Ο Αγιατολάχ Μονταζερί, σε φαξ που έστειλε στο BBC, δηλώνει ότι η χώρα πρέπει να διακυβερνηθεί από τον εκλεγμένο πρόεδρο και τα μέλη της βουλής, καθώς και ότι ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας πρέπει να διατηρεί εποπτικό ρόλο.

Τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στα Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ένας στρατιώτης και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν από άγνωστους οπλοφόρους κοντά στην πρωτεύουσα Σούβα. Είναι τα πρώτα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώνονται κατά τη διάρκεια των ταραχών στη χώρα. Το επεισόδιο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας γύρω από το σπίτι του ηγέτη των ανταρτών Τζορτζ Σπέιτ, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.