Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Εκρηξη στη Μόσχα
Εκρηξη στη Μόσχα

(08/08/2000, 2100 GMT)

Ισχυρή έκρηξη συγκλονίζει την Μόσχα
Ισχυρή εκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα, σε υπόγεια διάβαση πεζών στο κέντρο της Μόσχας. Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα αιχμής σε υπόγεια διάβαση που οδηγεί στην πολυσύχναστη πλατεία Πούσκιν. Ρώσοι επίσημοι ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 7 άτομα σκοτώθηκαν ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι η έκρηξη είναι τρομοκρατική ενέργεια, ενώ οι Ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εντείνει τη παρουσία τους στο κέντρο της Μόσχας. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των συμβούλων του.

Βομβιστική εκστρατεία στην Ισπανία
Η ισπανική τηλεόραση μετέδωσε πριν απο λίγο ότι έγινε έκρηξη αυτοκινητοβόμβας στο κέντρο της Μαδρίτης. Απο την έκρηξη τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 6 άτομα. Νωρίτερα οι Ισπανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι σε έκρηξη άλλης αυτοκινητοβόμβας σήμερα το μεσημέρι, βρήκε τον θάνατο ο επιχειρηματίας Χοσέ Μαρία Κόρτα πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων στη πόλη Ζουμάια στην περιοχή των Βάσκων. Εν τω μεταξύ, χθές τη νύχτα 4 ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιχείρηση της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, ΕΤΑ. Τα θύματα πιστεύεται ότι ήταν μελη της οργάνωσης και ότι σκόπευαν να πραγματοποιήσουν βομβιστική επίθεση όταν ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγει στο αυτοκίνητο τους.

Αποφασίσθηκε η άρση της ασυλίας Πινοσέτ
To Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής αποφάσισε την άρση της ασυλίας του  πρώην δικτάτορα, Αουγκούστο Πινοσέτ, πράγμα που ανοίγει το δρόμο γιά την προσαφωγή του στη δικαιοσύνη με την κατηγορία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Η αναγγελάι της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς απο τους αντιπάλοςυ του στρατηγού, και εκδηλώσεις οργής από τους υποστηρικτές του. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC , παρόλο που η εν΄λόγω απόφαση αποτελεί σημαντικώτατη νίκη γιά τους αγωνιστές υπέρ των ανρθωπίνων δικαιωμάτων η δίκη του Πινοσέτ  απέχει ακόμη πολύ από την υλοποίησή της.

Διεθνείς αντιδράσεις στην απόφαση γιά τον Πινοσέτ
Οι διεθνείς αντιδράσεις στην απόφαση του Χιλιανού δικαστηρίου ήσαν γενικά ευνοϊκές. Οι Ην. Πολιτείες και η Γαλλία χαρακτήρισαν την απόφαση ιστορική . Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση στη Βρετανία. Οργανώσεις γιά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετξαύ των οποίων και η Διεθνής Αμνηστεία δήλωσαν ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα γιά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Χιλιανή δικαιοσύνη.

Βρετανικές πιέσεις για τα Τζάλεντζερ
Νέες εντονες προσπάθειες καταβάλει η Βρετανία για να εξασφαλίσει για λογαριασμό της την τεράστια παραγγελία προμήθειας υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης που προτίθενται να κάνουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Απόλυτα έγκυρες πηγές τόνισαν στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC, ότι βρετανοί αξιωματούχοι ανέπτυξαν εκ νέου τα προτερήματα των βρετανικών αρμάτων μάχης τύπου Τσάλεντζερ κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών τους με τον αρχηγό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μανούσο Παραγιουδάκη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο.

Διαφωνία προέδρου - κυβέρνησης στη Τουρκία
Ο πρόεδρος Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ αρνήθηκε να εγκρίνει διάταγμα που θα έκανε δυνατή  την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με ένοπλες Ισλαμικές ή Κουρδικές οργανώσεις. Ο Πρόεδρος Σεζέρ, πρώην δικαστής, που έχει ταχθεί υπερ της διεύρυνσης των δημοκρατικών θεσμών, δήλωσε ότι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τον νόμο και όχι με διατάγματα. Πρόκειται για τη πρώτη διαφωνία του προέδρου με τις κυβερνητικές επιλογές απο τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Στο Βελιγράδι κρατούνται οι 4 ξένοι
Βρετανοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά με έναν απο τους Βρετανούς αστυνομικούς ο οποίος κρατείται απο τις Γιουγκοσλαβικές αρχές κατηγορούμενος για τρομοκρατικές ενέργειες και κατασκοπεία. Οι Βρετανοί λένε ότι επετράπη στους δύο Βρετανούς κρατούμενους να διορίσουν δικηγόρο υπεράσπισης της αρεσκείας τους, καθώς οι Σερβικές αρχές είχαν αρχικά διορίσει έναν πρώην στρατιωτικό εισαγγελέα σαν συνήγορο υπεράσπισης. Οι τέσσερις αναμένεται να προσαχθούν αύριο ενώπιον ειδικού δικαστηρίου με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών στη γιουγκοσλαβική επικράτεια.

Ο Γκόρ εξηγεί την επιλογή του Λίμπερμαν
Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλ Γκόρ, δήλωσε ότι η απόφασή του να επιλέξει τον Γερουσιαστή Λίμπερμαν, ως αντιπρόεδρο δηλαδή αν ο κ. Γκόρ εκλεγεί πρόεδρος της χώρας του στις  εκλογές του Νοεμβρίου, καταρρίπτει ένα μεγάλο τείχος κοινωνικής διαίρεσης. Ο κ. Λίμπερμαν είναι ο πρώτος Εβραίος πολιτικός που εμφανίζεται ως υποψήφιος γιά ένα τόσο υψηλό πολιτικό αξιωμα. Οπως μεταδιδει ο ανταποκριτής μας στην Ουάσιγκτον η απόφαση αυτή του κ. Γκόρ έγινε δεκτή με ευμενή σχόλια, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογείς δεν θεωρούν ότι το θρήσκευμα του κ. Λίμπεραν αποτελεί πρόβλημα.

Στην περιοχή των πυρκαϊών ο Κλίντον
Ο πρόεδρος Κλίνοτν βρίσκεται στην πολιτεία του Αϊνταχο γιά να δεί τις καταστροφές που προκάλεσαν οι φωτιές, που ήσαν ι χειρότερες που έχουν πλήξει το δυτικό μέρος της χώρας τα τελευταία πενήντα χρόνια. Πάνω από 25 χιλιάδες πυροσβέστες εξακολουθούν τις προσπάθειες γιά την κατάσβεσή τους, εκαι ο πρόεδρος Κλίνοτν υποσχέθηκε την χορήγηση 150 εκατομμυρίων δολλαρίων βοήθειας στις πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες δεν αποκλείεται να χρειασθούν μήνες γιά να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο.

Διεθνείς αντιδράσεις στην καταδίκη Ανουάρ
Εκτεταμένες οι διεθνείς επικρίσειςέναντι της απόφασης δικαστηρίου στη Μαλαισία να καταδικάσει τον  πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ανουάρ Ιμπραήμ, σε φυλάκιση εννέα ετών για σοδομισμό. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφέρθηκε στην εξαιρετική αυστηρότητα της ποινής, και διετύπωσε αμφιβολίες γιά το αδιάβλητο της δίκης. Η Διεθνής Οργάνωση Νομικών δήλωσε ότι καταδικάζει την χρήση του νομι9κού συστήματος της χώρας γιά την προώθηση διώξεων που έχουν πολιτικά κίνητρα.

Μορατόριουμ για τις βόμβες διασποράς
Σε έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, απευθύνονται εκκλήσεις για ένα διεθνές μορατόριουμ στη χρήση των βομβών διασποράς, επειδή αυτές αποτελούν μακροχρόνιο κίνδυνο για τους αμάχους. Η έκθεση της Βρετανικής Ομάδας Εργασίας για τις νάρκες αναφέρει ότι οι βόμβες διασποράς, που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Περσικού και στη διένεξη του Κοσσυφοπεδίου, συχνά δεν εξερράγησαν και παρέμειναν στο έδαφος. Η Βρετανική Ομάδα Εργασίας λέει ότι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο πέρυσι, περίπου διακόσια άτομα σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν από τέτοιες βόμβες που δεν είχαν εκραγεί.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.