Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Σε συναγερμό βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας στη Μόσχα
Σε συναγερμό βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας στη Μόσχα

(09/08/2000, 0400 GMT)

Αναζητούνται οι υπεύθυνοι για τη βομβιστική επίθεση στη Μόσχα
Ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ κατηγόρησε τους Tσετσένους αντάρτες για την βομβιστική επίθεση που συγκλόνισε χθες το κέντρο της πόλης, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους. Η βόμβα εξερράγη σε ώρα αιχμής, το απόγευμα, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες στοές του μετρό της Μόσχας, Η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε παρά την έντονη αστυνόμευση, εξαιτίας των φόβων ότι οι Τσετσένοι θα προέβαιναν σε τρομοκρατικές ενέργειες με αφορμή την επέτειο της κατάληψης του Γκρόζνι στις 6 Αυγούστου. Αλλά ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ φέρεται να δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει κανείς επί τους παρόντος με βεβαιότητα ποιός φέρει την ευθύνη.

Αντιδράσεις της οικογένειας του Αγκούστο Πινοσέτ
H οικογένεια του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αγκούστο Πινοσέτ αντέδρασε έντονα στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να άρει την ασυλία του. Ο γιός του στρατηγού Πινοσέτ, Μάρκο Αντόνιο, είπε ότι ο πατέρας του δεν είναι σε θέση να προσαχθεί σε δίκη για καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της δικτατορίας τουκαι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με την εντολή του δικαστηρίου να περάσει από ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Χιλής Ρικάρδο Λάγος, κάλεσε τη χώρα να σεβαστεί την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προειδοποιώντας ότι όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Στεφάνι στη μνήμη Σόντερς από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ
Στεφάνι στον τάφο του Στίβεν Σόντερς, του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην πρεσβεία της Αθήνας, που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες της 17 Νοέμβρη στις αρχές Ιουνίου, καταθέτει σήμερα το  μεσημέρι ο αρχηγός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία. Απόλυτα έγκυρη πηγή ανέφερε στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC ότι στις επαφές του στρατηγού Παραγιουδάκη στο Λονδίνο οι Βρετανοί αξιωματούχοι ενέτειναν τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν για λογαριασμό της εταιρείας Βίκερς την πώληση αρμάτων μάχης Τσάλεντζερ στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Ενώπιον στρατοδικείου οι συλληφθέντες στη Γιουγκοσλαβία
Οι δύο Βρετανοί αστυνομικοί και οι δύο Καναδοί που συνελήφθησαν στη Γιουγκοσλαβία, παρουσιάζονται σήμερα ενώπιον του στρατοδικείου, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες κατασκοπείας και υποκίνησης τρομοκρατικών ενεργειών. Η βρετανική κυβέρνηση διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι οι δύο Βρετανοί αστυνομικοί συμμετείχαν σε τέτοιου είδους ενέργειες, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τη σύλληψή τους κρύβονται πολιτικά κίνητρα. Ο Καναδάς καταδίκασε και αυτός με τη σειρά του τις κατηγορίες εναντίον των δύο Καναδών πολιτών.

Αλληλοκατηγορίες Ινδίας - Πακιστάν
Η Ινδία και το Πακιστάν αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση της εκεχειρίας που κήρυξε στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ η μουσουλμανική οργάνωση αυτονομιστών Χεζμπούλ Μουτζαχεντίν, η οποία έχει την υποστήριξη του Πακιστάν. Η οργάνωσε ξεκίνησε και πάλι τον ένοπλο αγώνα της, όταν η Ινδία απέτυχε να ξεκινήσει τριμερείς συνομιλίες με τη διοίκηση του Κασμίρ και το Πακιστάν. Η κυβέρνηση του Πακιστάν κατηγόρησε τις ινδικές αρχές για ανειλικρινείς προθέσεις. Η Ινδία από την άλλη μεριά θεωρεί ότι το Πακιστάν εμπόδισε την ειρηνευτική διαδικασία, ασκώντας πιέσεις στη Χεζμπούλ Μουτζαχεντίν να τερματίσει την εκεχειρία.

Φόβοι για εξάπλωση της ελονοσίας στις πληγείσες περιοχές της Ινδίας
Στη βορειοανατολική Ινδία, οι πλημμύρες που προκάλεσαν τεράστιες ζημιές αρχίζουν να υποχωρούν, αλλά στο μεταξύ η περιοχή αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση, καθώς οι περίπου ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, υποφέρουν από υποσιτισμό, υψηλό πυρετό και διάρροια. Μη κυβερνητικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξάπλωση της ελονοσίας.

Αμερικανικά στρατεύματα εκπαιδεύουν στρατιώτες της Κολομβίας
Περισσότεροι από ογδόντα Αμερικανοί στρατιώτες ξεκίνησαν την εκπαίδευση στρατιωτών της Κολομβίας, στο πλαίσιο ενός πακέτου βοηθείας των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών. Τα αμερικανικά στρατεύματα εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν ένα δεύτερο τάγμα της Κολομβίας, το οποίο έχει αναλάβει να ανακτήσει τον έλεγχο από τους εμπόρους ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Χρηματική βοήθεια για την αναδάσωση των δυτικών ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον υποσχέθηκε χρηματική βοήθεια ύψους εκατόν πενήντα εκατομμυρίων δολαρίων στις δυτικές πολιτείες, μετά την επίσκεψή τους στις πληγείσες από τις φωτιές περιοχές. Οι πυρκαγιές που έπληξαν τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ θεωρούνται οι χειρότερες εδώ και πενήντα χρόνια. Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι θα δοθούν επιπρόσθετα κονδύλια για την αναδάσωση ορισμένων περιοχών και για περισσότερο πυροσβεστικό εξοπλισμό.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.