Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Λουλούδια στο τόπο της βομβιστικής επίθεσης
Λουλούδια στο τόπο της βομβιστικής επίθεσης

(09/08/2000, 1300 GMT)

Δεν είναι έργο Τσετσένων η βομβιστική επίθεση λέει ο Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίθετα από τα όσα είχαν δηλώσει οι υφιστάμενοί του απέρριψε τις ικασίες περί Τσετσενικού "δακτύλου". Ο κ. Πούτιν έφθασε μέχρι του σημείου να πεί ότι δεν αποκλείεται η επίθεση να ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανέμεσα σε σπείρες εγκληματιών. Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν ότι συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για τη βομβιστική επίθεση που συγκλόνισε χθες το κέντρο της Μόσχας σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά άτομα. Ο ένας είναι από την Τσετσενία και ο άλλος από το Νταγκεστάν.

Ρώσοι επιφανείς προυδοποιούν για τον κίνδυνο αυταρχισμού
Μία ομάδα επιφανών Ρώσων της πολιτικής και καλλιτεχνικής σκηνής της χώρας προυδοποίησαν για τον επερχόμενο κίνδυνο αυταρχισμού που απειλεί τις ελευθερίες στη χώρα. Οι 9 επιφανείς - ανάμεσα στους οποίους και ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας Μπόρις Μπερεζόφσκι - έστειλαν ανοιχτή επιστολή για τον επερχόμενο κίνδυνο η οποία δημοσιεύεται στη σημερινή Izvestia αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται να ιδρύσουν ένα νέο πολιτικό κίνημα το οποίο θα προωθεί τις δημοκρατικές ελευθερίες στη Ρωσία.

Στα 30 δολλάρια το πετρέλαιο
Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent ανέβηκε στο υψηλώτερο του σημείο απο τα μέσα Ιουλίου φθάνοντας τα 30 δολλάρια το βαρέλι. Η αύξηση της τιμής έρχεται μετά την ανακοίνωση ότι τα αποθέματα πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ελλατώνονται. Οι  χώρες του ΟΠΕΚ έχουν συμφωνήσει να αυξήσουν την παραγωγή του "μαύρου χρυσού" για να πέσουν οι τιμές αλλά, όπως μεταδίδει ο οικονομικός συντάκτης του BBC, η αγορά παραμένει σε κατάσταση αβεβαιότητας γιατί δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο έχει αυξήσει τη παραγωγή η Σαουδική Αραβία η οποία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα.

Επανακτούν τον έλεγχο της νότιας ζώνης τα στρατεύματα του Λιβάνου
Για πρώτη φορά εδώ και είκοσι χρόνια, τα στρατεύματα του Λιβάνου αναπτύσσονται στη νότια ζώνη της χώρας, επανακτώντας τον έλεγχο της περιοχής που βρισκόταν μέχρι πρότινος υπό ισραηλινή κατοχή. Περίπου χίλιοι στρατιώτες και αστυνομικοί σε φορτηγά, τζιπ και στρατιωτικά οχήματα έχουν ήδη καταφθάσει στην περιοχή. Η περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο των μαχητών της Χεζμπολά από τότε που οι Ισραηλινοί απέσυραν τα στρατεύματά τους τον Μάιο.

Ενώπιον στρατοδικείου οι συλληφθέντες στη Γιουγκοσλαβία
Ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία σε στρατοδικείο του Βελιγραδίου της υπόθεσης σύλληψης των δύο Βρετανών αστυνομικών και των δύο Καναδών που συνελήφθησαν τη περασμένη εβδομάδα στο Μαυροβούνιο. Οι τέσσερις αντιμετωπίζουν κατηγορίες κατασκοπείας και υποκίνησης τρομοκρατικών ενεργειών. Η βρετανική κυβέρνηση διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι οι δύο Βρετανοί αστυνομικοί συμμετείχαν σε τέτοιου είδους ενέργειες, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τη σύλληψή τους κρύβονται πολιτικά κίνητρα. Ο Καναδάς καταδίκασε και αυτός με τη σειρά του τις κατηγορίες εναντίον των δύο Καναδών πολιτών.

Στεφάνι στη μνήμη Σόντερς από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ
Στεφάνι στον τάφο του Στίβεν Σόντερς, του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην πρεσβεία της Αθήνας, που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες της 17 Νοέμβρη στις αρχές Ιουνίου, καταθέτει σήμερα το  μεσημέρι ο αρχηγός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία. Απόλυτα έγκυρη πηγή ανέφερε στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC ότι στις επαφές του στρατηγού Παραγιουδάκη στο Λονδίνο οι Βρετανοί αξιωματούχοι ενέτειναν τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν για λογαριασμό της εταιρείας Βίκερς την πώληση αρμάτων μάχης Τσάλεντζερ στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Ερευνες για "κοριούς" στη Βουλγαρία
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλγαρίας θα ελέγξουν τις κατοικίες και τα γραφεία επτακοσίων κορυφαίων πολιτικών, στρατιωτικών και δικαστικών παραγόντων για κρυφά μικρόφωνα. Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο βούλγαρος πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ, που αναφέρθηκε στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της κυβέρνησης στην υπόθεση υποκλοπών τηλεφωνημάτων του γενικού εισαγγελέα της χώρας, Νικόλα Φίλτσεφ.

Επίθεση κατά στρατιωτικής βάσης στη Σαουδική Αραβία
Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί στις στρατιωτικές βάσεις στη Σαουδική Αραβία μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ένας οπλοφόρος σε αεροπορική βάση στα νοτιοδυτικά της χώρας στην οποία διαμένει πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό Δυτικών χωρών. Ενας φρουρός της βάσης σκοτώθηκε απο την ανταλλαγή πυροβολισμών ενώ αρκετοί είναι οι τραυματίες. Ο Σαουδάραβας οπλοφόρος έχει συλληφθεί αλλά δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα του.

Επαφές ινδικής κυβέρνησης με μουσουλμάνους αυτονομιστές
Η Ινδία υπογραμμίζει ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες για το μέλλον του Κασμίρ, παρά την απόφαση της μουσουλμανικής οργάνωσης αυτονομιστών Χεζμπούλ Μουτζαχεντίν να τερματίσει την εκεχειρία. Ανώτατος Ινδός αξιωματούχος δήλωσε ότι η ινδική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και με άλλες οργανώσεις αυτονομιστών για να ξεκινήσει ο διάλογος. Ολες οι οργανώσεις αυτονομιστών είχαν αντιδράσει με οργή στην ανακοίνωση της Χεζμπούλ Μουτζαχεντίν να προβεί σε εκεχειρία πριν από δύο εβδομάδες.

Αντιδράσεις της οικογένειας του Αγκούστο Πινοσέτ
H οικογένεια του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αγκούστο Πινοσέτ αντέδρασε έντονα στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να άρει την ασυλία του. Ο γιός του στρατηγού Πινοσέτ, Μάρκο Αντόνιο, είπε ότι ο πατέρας του δεν είναι σε θέση να προσαχθεί σε δίκη για καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της δικτατορίας τουκαι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με την εντολή του δικαστηρίου να περάσει από ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Χιλής Ρικάρδο Λάγος, κάλεσε τη χώρα να σεβαστεί την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προειδοποιώντας ότι όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Διπλωματικές αψιμαχίες Ιράκ-ΗΠΑ
To Ιράκ απέρριψε τις Αμερικανικές αντιδράσεις στην προγραμματισμένη επίσκεψη στη Βαγδάτη του προέδρου της Βενεζουέλα, Χιούγκο Σαβέζ. Εκπρόσωπος της Ιρακινής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ουάσιγκτων επιμαίνει στην "βλακώδη ανάμειξη" -όπως χαρακτηριστικά είπε- στα εσωτερικά άλλων χωρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν στην επίσκεψη Σαβέζ λέγωντας ότι δεν αρμόζει στον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλα να είναι ο πρώτος ηγέτης που συναντάται με τον Σαντάμ Χουσείν.

Συνομιλίες ΗΠΑ - Βορείου Κορέας
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκινά σήμερα συνομιλίες στη Βόρειο Κορέα, όπου θα συζητηθούν οι τρόποι απομάκρυνσης της χώρας από τη λίστα της Ουάσινγκτον για τις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Οι Αμερικανοί τοποθέτησαν τη Βόρειο Κορέα σε αυτή τη λίστα, μετά τη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος των κορεάτικων αερογραμμών, το 1987. Οσο παραμένει η Βόρειος Κορέα σε αυτή τη λίστα, η Αμερική δεν επιτρέπει σε ορισμένους διεθνείς οργανισμούς, όπως την Παγκόσμια Τράπεζα, να της χορηγήσουν δάνειο στη χώρα.

Ισόβια κάθειρξη σε ερωμένη κινέζου αξιωματούχου
Δικαστήριο στην Κίνα κατεδίκασε την ερωμένη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του κοινοβουλίου σε ισόβια κάθειρξη, επειδή τον είχε βοηθήσει να λάβει πέντε εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες, ενόσω ήταν κυβερνήτης της επαρχίας Γκουανχί. Ο πρώην κυβερνήτης της εν λόγω επαρχίας κατεδικάσθη σε θάνατο πριν από μία εβδομάδα, αντιμετωπίζοντας και ο ίδιος κατηγορίες για δωροδοκίες.

Αμερικανικά στρατεύματα εκπαιδεύουν στρατιώτες της Κολομβίας
Περισσότεροι από ογδόντα Αμερικανοί στρατιώτες ξεκίνησαν την εκπαίδευση στρατιωτών της Κολομβίας, στο πλαίσιο ενός πακέτου βοηθείας των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών. Τα αμερικανικά στρατεύματα εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν ένα δεύτερο τάγμα της Κολομβίας, το οποίο έχει αναλάβει να ανακτήσει τον έλεγχο από τους εμπόρους ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές της χώρας.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.