Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Διαδηλώσεις κατά της ΕΤΑ
Διαδηλώσεις κατά της ΕΤΑ

(10/08/2000, 1500 GMT)

Ενταση στην Ισπανία
Οξύνεται η πολιτική ένταση στην Ισπανία καθώς πραγματοποιήθηκαν αντίπαλες διαδηλώσεις απο τους υποστηρικτές και τους αντιπάλους της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ. Επεισόδια ξέσπασαν στη Παμπλόνα στα βόρεια της χώρας αλλά και στο Μπιλμπάο. Η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ, το κόμμα Χέρι Μπατασούνα, οργανώνει διαδηλώσεις στις βασκικές περιοχές, υπέρ τεσσάρων μελών της ΕΤΑ που σκοτώθηκαν την Δευτέρα από βόμβα που μετέφεραν. Η ΕΤΑ τις τελευταίες μέρες έχει πραγματοποιήσει τρεις επιθέσεις σκοτώνοντας δύο άτομα.

Αμφιλεγόμενη επίσκεψη του προέδρου της Βενεζουέλας στο Ιράκ
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ έφθασε στην Βαγδάτη για συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κύριος Τσάβεζ θα φιλοξενήσει στη χώρα του τον Σεπτέμβριο την Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) και έχει δηλώσει ότι θέλει να επισκεφθεί όλες τις χώρες του ΟΠΕΚ πριν την συνάντηση.

Πολύνεκρη έκρηξη βόμβας στην Ινδία
Ο αρχές στην Ινδία ανακοίνωσαν ότι 15 άτομα σκοτώθηκαν και πολλά άλλα τραυματίσθηκαν απο έκρηξη αυτοκινητοβόμβας στη πόλη Σριναγκάρ, τη πρωτεύουσα της Ινδικής επαρχίας του Jammu και Kasmir. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των νεκρών είναι 4 αστυνομικοί και ένας δημοσιογράφος. Μία εκστρεμιστική οργάνωση η οποία έχει τη βάση της στο γειτονικό Πακιστάν και είχε αρχικά αναλάβει την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης, με νέα ανακοίνωση της αρνήθηκε ανάμειξη.

Τουρκία: Διαφωνίες Ετσεβίτ-Σεζέρ
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει στον πρόεδρο Σεζέρ χωρίς καμμία τροποποίηση το διάταγμα για την απόλυση εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων που υποστηρίζουν ακραίες ισλαμικές ή αυτονομιστικές απόψεις. Την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα τονίζωντας οτι οι πειθαρχικές κυρώσεις στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να έχουν την έγκριση του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο, ο πρόεδρος μπορεί να καθυστερήσει όσο θέλει μιά απόφαση.

Γαλλία: απελευθερώθηκαν οι Ρωσικοί τραπεζικοί λογαριασμοί
Στη Γαλλία, το εφετείο απελευθέρωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ρωσικών διπλωματικών αποστολών στη Γαλλία. Οι λογαριασμοί "πάγωσαν" τον περασμένο Μάιο καθώς μία Ελβετική εταιρεία, η NOGA, υποστήριξε ότι το Ρωσικό δημόσιο της οφείλει εκατομμύρια δολλάρια. Ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι μεταδίδει ότι το θέμα αυτό είχε δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις σχέσεις Γαλλίας-Ρωσίας.

Απηλλάγη ο Πολωνός πρόεδρος 
Πολωνικό δικαστήριο απήλλαξε τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι απο τις κατηγορίες ότι είχε συνεργασθεί με τις μυστικές υπηρεσίες της Πολωνίας στην εποχή που το κομμουνιστικό κόμμα ήταν στην εξουσία. Ο κύριος Κβασνιέφσκι θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Στην ακροαματική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο δικαστήριο αύριο θα εξετασθεί η υπόθεση του πρώην προέδρου Λέχ Βαλέσα.

Εκτέλεση καταδίκου στις ΗΠΑ
Οι αρχές του Τέξας εκτέλεσαν ένα κατάδικο που όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι του, ήταν διανοητικά καθυστερημένος. Παρά τις εκκλήσεις απο τις Ηνωμένες Πολιτείες και απο το εξωτερικό για απονομή χάριτος , ο Ολιβερ Κρούζ, που είχε ομολογήσει οτι βίασε και σκότωσε μια γυναίκα πριν 12 χρόνια, εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση.

Δύο εκατομμύρια οι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ο πληθυσμός των φυλακισμένων στη χώρα έχει αυξηθεί περισσότερο απο 75% την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας πλέον τον αριθμό ρεκόρ των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων. Περίπου τα δύο τρίτα από αυτούς είναι μαύροι ή λατινοαμερικανικής καταγωγής. Οπως λέει η έκθεση ο συνωστισμός των κρατουμένων στις φυλακές είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε ολόκληρη τη χώρα. Η αύξηση του αριθμού των φυλακισμένων οφείλεται εν μέρει, σύμφωνα με την έκθεση, στην επιβολή αυστηρότερων ποινών για τα βίαια εγκλήματα και τα αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ακτιβιστής στην Αίγυπτο
Οι δικαστικές αρχές της Αιγύπτου διέταξαν την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους του Σάντ Εντίν Ιμπραχίμ. Ο Ιμπραχίμ είναι ένας επιφανής ακτιβιστής για τις δημοκρατικές ελευθερίες στη χώρα και βρίσκόταν υπό κράτηση απο τα τέλη Ιουνίου. Ο κύριος Ιμπραχίμ κατηγορείται απο τις αρχές ότι παρανόμως χρηματοδοτείτο απο οργανώσεις του εξωτερικού.

Η Γουατεμάλα παραδέχεται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλφόνσο Πορτίλο παραδέχτηκε για πρώτη φορά πως οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια του μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου της χώρας. Ανάμεσα στις 17 περιπτώσεις που παραδέχτηκε περιλαμβάνονται δύο σφαγές ινδιάνικων φυλών στις οποίες σκοτώθηκαν εκατοντάδες άτομα και η δολοφονία της ανθρωπολόγου Μίρνα Μακ το 1990. Ο πρόεδρος Πορτίλο υποσχέθηκε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Προβλήματα στην βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς της Ινδίας
Μια εβδομάδα μετά τις πλημμύρες που έπληξαν μεγάλο μέρος της πολιτείας Ασσάμ στη βορειοανατολική Ινδία, οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών αρωγής λένε ότι ακόμη δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν σε ορισμένες από τις περιοχές που υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές. Συνολικά, πάνω από ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και χιλιάδες χωριά έχουν καλυφθεί απο τα νερά.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.